Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:39 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Problema orfelinatelor din Constanța prezentată de un ziar din București. Adevăr sau minciună?

ro

09 Dec, 2024 17:00 770 Marime text
Capturi din numărul 45 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • A căzut moneda națională
  • Problema câinilor care umblă liberi pe stradă
  • Jaf într-o cârciumă
  • Grevă demonstrativă pregătită de muncitorii din port
  • Soldat împușcat din greșeală la frontiera dintre România și Bulgaria
  • Om surprins pe șina ferată de tren
 
Într-o zi de miercuri, 27 februarie 1924, numărul 45 al ziarului „Dacia” vedea lumina tiparului și începea cu o parabolă despre scăderea monedei naționale.
 
„Leul dacă s`a urcat
Lumea toată s`alarmat.
Iar acum când a căzut,
Toată lumea... a tăcut...”
 
Conținutul este continuat de editorialul „Orfanii” al lui Constantin Irimescu, fondatorul ziarului. Autorul începe textul prin a reliefa faptul că ziarul „Universul” din Capitală relata despre copiii rămași orfani în urma războiului și despre condițiile precare pe care aceștia le au în orfelinate. Ziarul „Universul” susținea că astfel de condiții sunt întâlnite și la Constanța. „Starea de lucruri de la orfelinatul din Constanța este tot atît de nenorocită ca și a celui din Curtea de Argeș, ca și a multor alte orfelinate, unde neomenia cruda sta alaturi de nepriceperea desavîrșita, amândouă oblăduite de foarte multă vreme, dele centru?”, menționează publicația bucureșteană. În replică, Irimescu susține că orfelinatele se prezintă într-o stare excelentă, copiii neavând neajunsuri.
„Datoria Universului este să trimită un delegat care să cerceteze situația, sa se documenteze, să adune toate materialele necesare și daca va constata râul, sa-l arate, sa-l vestejească și sa-l înfiereze, bazîndu-se pe documentare ; iar dacă va constata ca situația e bună atunci trebue sa revîe asupra urîtelor Insinuări publicate”, mai spune Constantin Irimescu.
 


Problema câinilor care umblă liberi pe stradă
 
Un alt jurnalist de la „Dacia” semnala în materialul următor problema câinilor care umblă liberi pe stradă, după ce un exemplar canin a sfâșiat fața unui copil. El este de părere că trebuie situația trebuie reglementată astfel încât să fie interzis să umble câinii nelegați în spațiul public.
 
Coloana se încheie cu două informații din plan extern. Este vorba despre: „Atentatul în contra primului ministru albanez” și „Revoluție comunistă în Bulgaria?”.
 
Pe următoarea coloană, Ax. Poni semnează la „Cronica zilei” materialul „Nu știu”, în care mărturisește că nu știe când cuvântul „damă”, ce se subînelege ca „doamnă” a căpătat sens peiorativ, denumind astfel o „femeie ușoară”.
 
Următoarele știri sunt de actualitate externă, fiind vorba despre: „Procesul împotriva lui Hittler”, „Întrevedere între Cooliges și Obrecon” și „Cutremur de pământ la regiunea frontierei dintre Franța și Spania”.
 

Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?

 
Rubrica „Literare” ne propune în numărul acesta poezia „Poveste” al lui Nic. I. Butucesem.
 
„Era o roză ce’nflorea
în fiecare vară...
Un îngeraș rătăcitor
oprit la ea din lungu’i sbor
Se’ndrăgosti de floare.
Cu chipul ei ca un apus de soare
Ce răspândea miresme’nbătâtoare.
 
De atunci în fiecare noapte
Se auzeau în parc, pierdute șoapte....
 
Dar vara a trecut pe nesimțite
Și floarea a murit ca razele de soare
Și au murit cu ea, tot ce e floare
Sărmane Inime sdrobite !
Zadarnic a încercat s’o regăsească
Și-apoi cuprins lie doruri nesfârșite
S ’a lepădat de Viata lui cerească,
Și-a așteptat cu suflet chinuit
Dar roza nici odată n'a mai înflorit...
 
De treci prin parcul desfrunzit
Un cântec trist, un jalnic Miserere
Îngână îngerașul, cu durere,
iubește-o roză ce’nflorea
In fiecare vară,
iubește-o roză ce-a murit,
Și n’o să’nvie iară!...”
 
După poezie, urmează știrea din Berlin „Un atentat în contra lui Trotzki”, succedată de știrea locală „Dela consiliul de higienă”. În urma întâlnirii, s-a decis deschiderea unui puț și a mai multor stabilimente industriale.
 
Jaf într-o cârciumă
 
La rubrica „Faptele zilei” este relatat un caz de furt, în care lucrătorul Ion Stamatiad din serviciul porturilor a fost jefuit într-o cârciumă de portofelul cu 750 lei și de acte.
 
Grevă demonstrativă pregătită de muncitorii din port
 
Un subiect pe care l-am întâlnit des în numerele „Dacia” se referă la agitația muncitorilor din port, preconizându-se o grevă demonstrativă. În material se arată că Sindicatul muncitorilor manuali din port s-au declarat nemulțumiți de faptul că, deși li s-a promis de minister o revizuire a contractului de muncă, nu s-a întâmplat nimic. În urma unui conflict cu căpitănia Portului, muncitorii au trimis un memoriu telegrafic către ministerul muncii, „arătând că se calcă legea Trancu-Iași prin care libertatea muncii este asigurată și prin care cer o anchetă urgentă.” Acest cadru formează conturarea unei greve demonstrative, o parte din muncitori fiind chiar hotărâți să organizeze o demonstrație pe străzile orașului. Muncitorii au hotărât ca duminică să țină o mare întrunire în sala Arena Grand.
 

Citește și: Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit

 
Numărul continuă cu următorul calup:
  • Accidentul dela soc. „Franco-Română“ - Lucrătorul Nicolae Gheorghiu de la fabrica „Franco-Română” a fost eri victimă unui accident, pe când lucra în fundul unui cazan de petrol. Un alt lucrător scăpând din drug de fier de la suprafața cazanului, acesta lovi grav pe Gheorghiu care se afla în interior, și care a fost transportat la spital pentru îngrijire.
  • Nenorocirea de la frontiera româno-bulgară - Soldatul grănicer, Salagul Gheorghe, pe când făcea de sentinelă la punctul Chiose-Aidin, frontiera româno-bulgară, a fost împușcat în omoplatul drept de către un camarad al său care la luat drept comităgiu. Victima a fost transportată la spitalul militar local. S-a deschis o anchetă, deoarece camaradul său a tras cu arma fără a face somațiunile legale.
  • Nenorocirea de la Murfatlar - Noaptea trecută la Intrarea în gara Murfatlar a acceleratului de București, acesta a surprins pe linie pe locuitorul Niculae Cojocaru din acea comuna, tăind-ul în bucăți. Cadavrul a fost găsit a doua zi dimineață de către personalul gărei. Parchetul a fost sesizat.
 
La „Buletin juridic” aflăm că magistrații de la Consiliul de război l-au condamnat pe pe soldatul T. Ioniță din divizionul 5 tren la 5 ani muncă silnică, pentru dezertare la inamic. În plus, Curtea de Apel l-a condamnat pe Bsan Ali și Igriș Isleam la câte 5 ani reclusiune pentru tâlhărie și pe Gh.Marinescu la un an închisoare pentru atentat la pudoare.
 
Prima pagină se încheie cu prezentarea persoanelor care urmau să primească despăgubirile în cursul lunii martie.
 

Citește și: Constanța acum 100 de ani România după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării

Rubrica „Informațiuni” prezintă:
  • In numărul de mâine «Dacia» va publica în supliment pe pagina a 2-a, explicațiunile date de Administrația financiară din Constanța, asupra plăților ce se vor face dăunaților. Cei interesați vor putea vedea cari anume localități vor primi despăgubiri, care e modalitatea calculării și toate lămuririle necesare,
  • Astăzi a plecat vaporul „Împăratul Traian”, cu pasageri și mărfuri pentru Cospoli și Pyreu.
  • In localul școalei No. 1 de băeți, a avut loc aseară o conferință școlară, cu care ocazie de inspector școlar Paul Pașă, a vorbit despre înființarea unei biblioteci școlare și a unui muzeu în localitate.
  • Corporația „Ovidiu” a dispus ca cu începere dela 25 Febr. să se înscrie toți suferinzii ce trebuesc a urma băile de nămol la Techirghioi. Solicitatorii trebuesc a prezenta livretul de asigurare până la 26 Martie, ultimul termen pentru primirea înscrierilor.
  • Lucrările de despotmolire a vaporului „Cap Negro“ se fac actualmente de către remorcherul „King Leyar“ si „Frank Dixon”. Încărcământul de grâu de pe vas a fost aruncat în mare. Apa a pătruns în două hambare dar a fost scoasă în parte cu pompele de pe remorcherul „King Leyar”. In urma furtunei care a durat 3 zile, remorcherul „Frank Dixon” a remorcat în port două caie în care se descărcase restul de icre de pe vaporul „Cap Negro”. Remorcherul G. N. F. 2. lucrează la despotmolirea șlepului S. P. M. care se crede că mâine va putea fi adus în port.
  • Printre recruții garnizoanei s’a ivit un caz de febră tifoidă.
  • Aflăm cu plăcere că dna Eliza Marcovici (Voaleta) a dat naștere Ieri unui fiu. Atât mama cât și noul născut se află perfect sănătoși. Transmitem fericiților părinți sincere felicitări.
  • Camera arbitrară a amânat eri toate procesele din cauza lipsei de procedură.
  • D-ra Elena Gheorghiu moașa și-a mutat domiciliul din str. Traian No. 13 în str. Plevnei No. 13 bl3 colț cu str. Mircea.

Citește și: Constanța acum 100 de ani Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol

Spectacolele rămân la fel ca și în ultimele numere, asemenea conținutului publicitar.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
 
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
 
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
 
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Tânăr omorât, multiple furturi și arestări la malul mării

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari