Constanța acum 100 de ani Un cal „criminal“ și o bandă de hoți, printre subiectele urbei de la malul mării la început de martie
Numărul 48 al ziarului Dacia, din 01 martie 1924: parabola zilei, legea chiriilor și alte știri ale vremii
- Bărbat prins în adulter cu o moașă comunală.
- Legea Chiriilor, subiectul principal de dezbatere.
- Un alt articol „de căpătâi“ este „În ajutorul studenților“.
- „Nenorocirile“ nu se mai opresc în Constanța.
- Cotidianul rămâne preocupat de situația Greciei.
- O altă știre anunță că „un cal criminal“.
- Un brutar necinstit și un hoț de cărbuni.
- Moarte subită în Mangalia.
Prima zi a lunii martie 1924, la Constanța, este prezentată de cotidianul „Dacia“ în numărul 48, aferent anului menționat. În „fruntea“ primei paginii este prezentată obișnuita parabolă, a cărei temă ironizată este legea chiriilor din 1924, temă descrisă într-un articol separat din ediția curentă:
„Contractele s’au prelungit
Prin legea care s’a’ntocmit
Sânt prevederi, pentru slujbașii
Și pentru marii bogătari...
Singur un lucru nu se vede,
Guvernului, ce se prevede...“
Legea Chiriilor, subiectul principal de dezbatere
Editorialul, scris de Constantin Irimescu, abordează, în continuare tema Legii Chiriilor. Avocat de profesie, Irimescu trece în revistă atât perspectiva juridică, cât și cea socială a problematicii: prelungirea obligatorie a contractelor de locațiune. „Dacă judecăm, așezînd tine pe vechiul principiu legal al sfintei proprietăți, evident că proprietarii sunt în dreptul lor de a pretinde să îl păstreze neștirbit, dreptul lor sacro-sanct. Dacă ne gândim la necesitatea puternică care apasă asupra fiecărui om, de a avea un adăpost, umanitarizmul ne face sa dăm dreptate chiriașilor“, punctează Irimescu.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Un alt articol din prima pagină a ziarului redă noile prevederi legale ale legii antemenționate: „1. Nici o evacuare, fie chiar prin sentință nu se va face până la Sf. Gheorghe adică timp de un an. 2. Contractele se prelungesc toate până la Sf. Gheorghe 1927“.
Rubrica „Prin Dărac“, semnată sub pseudonimul Arac., prezintă vechea formă de „dreptate“, anume duelul. Autorul face vorbire despre cavalerii medievali, prin comparație cu „cavalerii de astăzi“.
Rubrica „Cronica zilei“ prezintă articolul, semnat de celebrul Ax. Poni, intitulat „Gulerul și cravat“.
Un alt articol „de căpătâi“ este „În ajutorul studenților“. Ziarul „Dacia“ se alătură demersului inițiat de cotidianul bucureștean „Universul“ de „a se veni (n.n.- donații bănești) în ajutorul Studențimei Universitare române, care, știut este de toată lumea, tânjește grozav“.
Cotidianul rămâne preocupat de situația Greciei. Aflăm că demisiile generalului Condilis și a amiralului Haftichiriakos au produs „pretutindeni o profundă impresie“, zvonindu-se că demisionarii intenționează „a se pune în fruntea flotei și a armatei, pentru a impune cu forța detronarea imediată a dinastiei și proclamarea republicei“.
Știrile locale sunt numeroase. O bună parte din spațiul dedicat articolelor locale este ocupat cu enumerarea persoanele din județul Constanța care vor benefia de despăgubiri pentru război.
„Nenorocirile“ nu se mai opresc în Constanța
„Nenorocirea din bul. Reg. Maria“, una dintre știrile locale, face vorbire despre accidentul lui Anghel Ionescu care a căzut pe scările locuinței sale de pe bulevardul Regina Maria nr. 6, astăzi bulevardul Mamaia, „prăbușindu-se de la înălțime, rămânând în nesimțire“.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
„Accidentul arhitectului Stănescu“ prezintă încă un tragic eveniment. Arhitectul Iile Stănescu „în timp ce se afla pe schela unei constucții de pe str. Mangalia, schela s-a rupt, iar d. Stănescu căzând deja o mare înălțime, și-a fracturat piciorul drept“.
O altă știre anunță că „un cal criminal“ l-a călcat pe locuitorul Ilian Milea din Medgidia, „până a rămas în nesimțire“.
Un brutar necinstit și un hoț de cărbuni
Rubrica „Faptele zilei“ relatează despre:
- Brutarul Andrei Dumitru de pe strada I. Lahovari, numărul 64, „a fost dat judecății pentru lipsă la cântar a plinei“;
- Poliția l-a arestat pe Mihail Posnoșeanu, „găsit cu o căruță cu cărbuni de furat“;
- Copilul Ionel Ionescu a fost găsit de Poliție;.
- Un câine turbat a mușcat încă doi constănțeni.
Alflăm că în comuna Ghiuvenlia G.N. Zamfir a fost „strivit“ de un zid, încetând din viață.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Prins în adulter cu o moașă comunală
O altă știre, intitulată „Tocmai când si fie bine..“, prezintă prinderea în flagrant a lui Gogu Rădulescu, „cunoscut pungaș de buzunare“, în timp ce comitea adulter (prevăzut, pe atunci, de legea penală drept infracțiune) cu una dintre moașele comunale, la domiciliul acesteia de pe strada Vasile Lupu, numărul 41. Se pare că polițiștii au acționat în urma sesizării soției lui Rădulescu, cu domiciliul pe strada I. Lahovary, numărul 74.
„Bandă de hoți de tren capturată“ anunță că 15 „derbedei“ care „se îndeletniceau cu spargerile de vagoane“ au fost reținuți la Fetești.
Moarte subită în Mangalia
Știrile din Mangalia anunță moartea subită a lui Lică Stoicescu din Mangalia, în vârstă de 60 ani. Știrile din port prezintă accidentul lucratorului Crăcană Eugenia de la atelierele C. F. R., care lucrând la o mașină și-a „strivit“ mâna.
Aflăm că Maria Ciculesm se va cununa religios cu Constantin Cornescu, iar că nașii vor fi Mihail Sotir, proprietarul tipografiei „Albania“, și soția sa. De asemenea Gheorghe N. Țimirașcu se va căsători religios cu Tantzi C. Popescu.
Rubrica „Informațiuni“ prezintă următoarele știri:
- Amiralul Andriew, comandantul flotei americane din orient, va sosi în luna martie 1924 în Constanța;
- La spitalul communal a avut loc un consiliu medical sub președinția doctorului Bărzănescu, luând parte și doctorii Iorgulescu, Teodorescu și Dimitriu. În cadrul ședinței, subchirurgul Stelian Ionescu a fost avans ca oficianți cl. 1;
- D. Belciugan, subșef la vama locală, a fost avansat șef principal la vama Cicracci (?) .
Tabloul anunțurilor și reclamelor și tabloul spectacolelor rămân aceleași ca în edițiile precedente.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp