Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:03 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea 139 de ani Laudatio Enache Puiu

ro

24 Nov, 2017 00:00 2984 Marime text
Personalitate: Enache Puiu

Cu siguranță a fost unul dintre dascălii de vocație. Dobrogean, născut în Cadrilater, comuna Caramurat. Poet, semnând cu pseudonimul Ștefan Careja, prozator, critic literar. A slujit învățământul superior întâi la fostul Institut Pedagogic, apoi la Universitatea „Ovidius“, neîntrerupt, din anul 1961 până în  anul 2000, numai la Catedra de literatură română.
 
Cărţi publicate: Viaţa şi opera lui Miron Costin (Bucureşti, Editura Academiei, 1975), despre care Alexandru Piru scria că este fundamentală pentru cunoașterea cronicarului moldovean; Scriitori şi reviste la Pontul Euxin (Constanţa, Editura Ex Ponto, 1997); Bulevardul Şarpe (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 1998);  Lacul laptelui (Poeme, Constanţa, Editura Ex Ponto, 2000), Istoria literaturii din Dobrogea (2005, Ex Ponto, Constanța).
 
Mai aproape de interesul general a fost studiul critic intitulat Scriitori şi reviste la Pontul Euxin. Spunea profesorul: „Cine cercetează - chiar renunţând la acea parte de temelie create de poetul Ovidius Publius şi de şcoala literară latină din Tomis, în secolele 3-4-6, perioada de după reanexarea la ţara-mamă a Dobrogei, constată că nu este lipsită de preocupări literare. Începând  din 1878, au existat creatori de literatură precum I.N. Roman, Petru Vulcan, dar şi reviste precum Ovidiu, Cultura, Colnicul Hora, România Mare. Cu cât venim mai aproape de noi, în timp, faptele literare iau amploare. Aprofundând cercetările, am constatat că este o injustiţie care se face şi se perpetuează. Mentalitatea trebuie schimbată: pământul de la Pontul Euxin nu trebuie receptat numai ca un loc al exilului. În calitate de exeget literar, critic literar şi istoric literar, pornesc de la un adevăr indubitabil: sunt dobrogean şi sunt dator să-mi cunosc, înainte de toate, locul, oamenii, istoria“.
 
Evocat deseori pentru moștenirea literară pe care ne-a lăsat-o, pentru modelul dascălului de ținută și erudiție pe care l-a întreținut, Puiu Enache este unul dintre oamenii care au făcut istorie culturală în Dobrogea, au iubit și au slujit Dobrogea cu toată convingerea.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari