Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:35 30 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea 139 de ani Laudatio prof. Adrian Rădulescu (1932 - 2000)

ro

24 Nov, 2017 00:00 1937 Marime text
Personalitate: Adrian Rădulescu

Viața științifică și culturală a Dobrogei, în ultimele patru decenii ale secolului trecut, înscrie într-o galerie emblematică numele prof. Adrian Rădulescu, ctitor de muzeu, unul dintre fondatorii Universității „Ovidius“ Constanța, cercetător și cunoscător strălucit al istoriei ținutului dobrogean. De la începutul carierei (1956) și până la sfârșitul vieții (mai 2000) s-a dedicat investigării monumentelor antice, evidențiind prin cărțile sale și numeroasele studii și articole (vezi Pontica 33-34 (2000-2001), p. 7-17), valoarea unor monumente istorice de excepție: Edificiul Roman cu Mozaic, Termele, Zidul de Incintă și Bazilicile din Tomis, Monumentul și Cetatea Tropaeum Traiani, așezarea fortificată de la Albești, abordând deopotrivă teme precum Ovidiu la Pontul Euxin, istoria românilor dintre Dunăre și Mare, activitatea sa complexă bucurându-se de recunoaștere națională și internațională.
Aflat la cârma Muzeului de Arheologie constănțean timp de trei decenii (1969-2000), a susținut cu perseverență reorganizarea unor instituții muzeale, la Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din 1972 își lărgește aria de investigații, Ansamblul Muzeal de la Adamclisi, Monumentul Triumfal și muzeul Cetății Tropaeum Traiani (1974-1977), muzeele Cetăților Histria și Callatis (Mangalia).
 
A condus în tot acest interval de timp prestigioasa revistă științifică Pontica, a participat la organizarea unor importante congrese internaționale destinate frontierelor romane (1972), epigrafiei greco-latine (1972), atestării documentare a Tomisului (1991), a congresului de tracologie (1996), contribuind în mod constant la cunoașterea istoriei vest-pontice în țară și peste hotare.
 
Ca o recunoaștere a calităților sale de om de știință, a fost ales primul rector al Universității „Ovidius“ din Constanța (1990-1991), fiind unul dintre profesorii cu vocație recunoscută ai Facultății de Istorie, reușind și în calitatea sa de conducător de doctorat să creeze o adevărată școală istorico-arheologică la Constanța, muncă ale cărei roade se văd și astăzi.
 
A fost necontenit om al cetății, asemănându-și, în favoarea vieții democratice, funcții publice, fiind primul primar (din decembrie 1989) și apoi prefect al județului Constanța (mai 1990 - noiembrie 1991).
 
A fost sprijin și exemplu pentru colaboratori, și-a prețuit în chip deosebit familia și valorile vieții creștine. Moștenirea științifică și culturală lăsată de Adrian Rădulescu ținutului în care a lucrat cu o dăruire remarcabilă, Dobrogea, rămâne de mare valoare, timpul ajutându-ne să o situăm la locul cuvenit.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari