Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală De la Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi” la #DobrogeaDigitală

ro

16 Nov, 2020 00:00 4685 Marime text

Istoria a hotărât să grăbească timpurile, să forțeze alinierea unei alte dimensiuni și astăzi vorbim de era digitală în condițiile în care în urmă cu opt luni, până să apară acest nenorocit virus, România privea cu scepticism tot ceea ce se lega de digitalizare.


Și, totuși, în urmă cu trei ani, cotidianul ZIUA de Constanța digitaliza, cu sprijinul Asociației Ștefadina, primele volume de carte veche, de-a dreptul rară, și lansa în mediul online Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi”, având alături doar câțiva oameni de cultură. Erau cei care consimțeau importanța pentru istoria comunităţii a digitalizării cărților cu valoare bibliofilă, dar mai ales carte de interes local necesară studenţilor, elevilor, oamenilor care doar cu un click află despre istoria, cultura şi civilizaţia locului în care fie s-au născut, fie trăiesc, prin adopţie.
Fondul de documente provenea, în principal din achiziţii, din donaţii şi din colecţii private puse la dispoziţia redacţiei prin generozitatea proprietarilor lor.

Astfel au fost scoase la lumină prin digitalizare cărți rare precum „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“,  „Tomi - Constanţa“, de colonelul Ionescu M. Dobrogianu (1931) „Dobrogia în pragul veacului al XX-lea”, de M.D. Ionescu (1904), „Geografia județului Constanța și cu generalități asupra României”, de D. Bujilă și M. Mitache (1911), Problema originei etnice în Dobrogea“, de Constantin N. Sarry (1942), o bună parte a colecției revistei „Analele Dobrogei” și lista poate continua cu zeci de titluri, dar vă lansăm invitația de a „răsfoi”, cu doar un click, Biblioteca digitală ZIUA de Constanța.

La trei ani distanță de la acea premieră națională pentru un ziar regional, eveniment dedicat chiar Zilei Dobrogei, pe 23 noiembrie 2017, digitalizarea devine un cuvânt tot mai prezent în viețile noastre. În urma acestei crize, devine clar pentru toți că digitalizarea nu este doar un trend, este o necesitate pe care nu o mai putem ignora în condițiile unei piețe în continuă dezvoltare. Se vorbește despre o nouă normalitate, care integrează lectura digitală ca primordială soluție.
Unii sunt de părere că digitalizarea este un trend care vine ca un tsunami, în timp ce alții consideră că România nu a luat în serios când trebuia această provocare, iar acum se vede nevoită să acționeze pe repede înainte.
În timp ce alții încă mai redefinesc această schimbare, cotidianul ZIUA de Constanţa a reușit cu pași mărunți, dar siguri să metamorfozeze Fondul documentar „Dobrogea de ieri și de azi” într-o Bibliotecă digitală a viitorului, dar mai ales să aducă în atenția comunității constănțene necesitatea existenței unei Dobroge Digitale.
 
S-au alăturat în acești trei ani inițiativei cotidianului ZIUA de Constanța câteva zeci de contributori, dar mai ales parteneri importanți, cum este Universitatea „Ovidius” din Constanța. În acest an, în colaborare cu aceeași Asociație Ștefadina au fost restaurate și digitalizate 120 de cărți din referențialul cultural al țării și al Dobrogei achizitionate de bibliologul Ioan Popisteanu si care astăzi sunt în format digital la dispoziția cititorilor prin interfața web a Bibliotecii Universitatii „Ovidius” din Constanța.
De remarcat este faptul că dintre aceste 120 de titluri din inventarul Bibliotecii universitare „Ioan Popisteanu”, 18 cărți fac parte din colecția specială, fiind volume ce datează de sute de ani. Cum ar fi: „Carte românească de învățătură (Cazania lui Varlaam)” (1643), „Noul Testament de la Bălgrad” (1648), „Octoihul” (1776), „Retorica” (Buda, 1798), „Penticostarion Blaj” (1808), „Viețile sfinților” (1813), „Predicile lui Petru Maior sau învățăturile la toate duminicile” (Buda, 1810), Triptic Bisericesc (1633).
 
Astfel considerăm că a fost marcat un punct important în ceea ce ar trebui să devină Dobrogea Digitală, un demers la nivel local care ar fi crucial să-și găsească ecou și în rândul altor instituții.
 
Citește și:

Retrospectivă 2019: Peste 100 de titluri în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa. La un click distanţă de istoria Dobrogei
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari