Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:05 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Odiseea navei-școală CONSTANȚA”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

ro

19 Nov, 2020 00:00 2877 Marime text


Spre deosebire de zecile de cărți pe care le-a semnat în calitate de autor, „Odiseea navei-școală Constanța” se leagă de fantastica experiență trăită de comandorul Marian Moșneagu în anul 2001.

Într-un interviu acordat ZIUA de Constanța mărturisea că nu este legat sufletește atât de carte, cât de extraordinarul proiect cultural, impactul mediatic de răsunet și experiența profesională de excepție care au făcut din „Odiseea 2001“ voiajul spiritual al vieții sale.

În premieră mondială, oamenii de cultură au avut la dispoziție o navă militară ca mesager al păcii în lume”


„Adevărată «cruciadă culturală a păcii», periplul cultural internațional «Odiseea», inițiat de actorul francez Richard Martin, directorul Teatrului Toursky din Marsilia și vicepreședinte al Institutului Internațional al Teatrului Mediteranean, asociație recunoscută de UNESCO și susținută de Uniunea Europeană, secundat de spaniolul José Monleon, directorul acestui for cultural mediteranean, a fost un grandios spectacol itinerant, care au avut ca suport logistic nava-școală „Constanța“.

După zece ani de pregătiri și demersuri diplomatice și mediatice, România s-a dovedit a fi nu numai principalul favorit pentru punerea în practică a acestei aventuri maritime, ci și un susținător înfocat al periplului.

Au contat, pe de o parte, reputația continentală a Teatrului «Bulandra», inspirația distinsei regizoare Cătălina Buzoianu, «arhitectul» insurmontabilului spectacol «Ulișii», amiciția maestrului Virgil Ogășanu, directorul de program pentru România cu freneticul și temperamentalul Richard Martin, dar și disponibilitatea Forțelor Navale Române de a pune la dispoziție, ca suport logistic și scenă itinerantă, nava-școală «Constanța» a Academiei Navale «Mircea cel Bătrân», pe de altă parte.

Proiectul cultural internațional «Odiseea», care a mai avut o ediție și în 2003, a urmărit și a reușit cu prisosință să contribuie la amplificarea și diversificarea dialogului intercultural și descoperirea interumană reciprocă prin cultură și artă, plecând de la diferențele de specificitate tradițională și ajungând la construcția unui parteneriat mediteranean și a unei Europe unite, printr-un schimb continuu de mesaje de pace, fraternitate și toleranță.

Navigând pe urmele periplului inițiatic al legendarului Ulise timp de 66 de zile prin nouă țări, organizatorii au urmărit și au reușit să pună în evidență necesitatea creării de noi punți spirituale și a unui climat de înțelegere reciprocă între țărmurile Mării Mediterane, prin transformarea acesteia într-o adevărată mare comună a păcii, poetic numită Mare Nostrum.

«Odiseea» a reconfirmat faptul că dialogul între națiuni și oameni de culturi diferite poate fi nu numai posibil, ci și deosebit de benefic și de fructuos, chiar și atunci când simbolic este folosit suportul militar.

La bord s-au desfășurat multiple activități culturale, mediatice și protocolare, fapt care a făcut ca nava să fie apreciată ca un important mesager al României în lume. Participarea navei-școală «Constanța» la această adevărată cruciadă culturală s-a dovedit un succes deplin pe multiple planuri: cultural, diplomatic și militar.

La intrarea în porturi și pe timpul escalelor, ceremonialele de ridicare, respectiv coborâre a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, în acordurile Imnurilor de stat ale României și țării-gazdă, au produs o impresie deosebită. Periplul mediteranean a fost o bună ocazie de a prezenta lumii valorile culturii și artei românești, prin prestațiile de excepție ale actorilor Teatrului «Bulandra».

În toate împrejurările, fără excepție, reprezentanții țărilor-gazdă au felicitat oficialitățile române pentru inițiativa și îndrăzneala de a pune, în premieră mondială, la dispoziția oamenilor de cultură, o navă militară ca mesager al păcii în lume și nu de puține ori prezența navei-școală «Constanța» în diferitele porturi ale Mării Mediterane a constituit revelația manifestărilor la care a participat.

Dacă la toate acestea mai adaug și faptul că am avut șansa de «a schimba prefixul», cum se spune, la împlinirea a 40 de ani, tocmai în Palma de Mallorca, într-o companie cosmopolită și într-o atmosferă mirifică, vă puteți explica ambiția mea de a reda posterității această experiență de neuitat în paginile unui album prefațat de academicianul Răzvan Theodorescu, pe atunci ministru al Culturii.

Așadar, a fost un proiect de suflet, un demers publicistic salutar și necesar, inspirat de o experiență unică trăită la bord în compania unor artiști și jurnaliști de pretutindeni și de biografia unei nave militare care, paradoxal, are de atunci și o carieră artistică unicat”.



O premieră în istoria culturii și a navigației române

Prețiosul album bilingv româno-francez alcătuit de Marian Moșneagu a fost editat de Muzeul Marinei Române în anul 2004, la Editura Muntenia, cu prilejul împlinirii a 35 de ani de activitate în slujba culturii naționale și beneficiază de un Cuvânt înainte semnat de academicianul Răzvan Theodorescu, la vremea aceea (2004) deținând funcția de ministru al Culturii și cultelor.

În imagini și text, autorul spune povestea unui fenomen cultural care a fost nava-școală „Constanța”, cea care, la șapte decenii de la botezul la care a participat și Regele Carol al II-lea, reușea ca, după fiecare escală, România să fie mult mai admirată și mult mai aproape de sufletele celor care ne-au cunoscut afinitățile și ospitalitatea.

Voiajul navei-școală „Constanța” din anul 2001, receptată ca navă în serviciul fraternității mediteraneene și considerată drept „o utilitate de creație, de difuzare și de transport”, a fost deopotrivă o premieră în istoria culturii și a navigației române.
Parcurgând acest volum veți avea ocazia să descoperiți o altă fațetă a voiajelor acestei nave stindard.


Citește și:

#Dobrogea Digitală: „Politica navală postbelică a României (1944-1958)”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

#Dobrogea Digitală: „Ziua Marinei la români”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

#Dobrogea Digitală: „Elita Marinei Regale Române în Rezistența Anticomunistă”, de Marian Moșneagu, de astăzi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța



 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari