#DobrogeaDigitală – Acces universal la informație „Soluțiile digitale ne reapropie de (carte și de) cultură”
27 Jan, 2021 00:00
27 Jan, 2021 00:00
27 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3191
Marime text
- În „satul global” imaginat cândva de vizionari, formula supraviețuirii și succesului include accesul facil și sistemic la produse rare și la servicii de calitate. Lumea contemporană răspunde nevoilor noastre de performanță integrând digital bazele de date locale și creând rețele suprapuse de produse și servicii aflate “la un click distanță”.
Programele europene de dezvoltare locală includ deja digitalizarea pe lista scurtă a priorităților strategice de finanțare, iar România are în lucru programe naționale sectoriale de tip strategic – sectorul digital este în dezvoltare exponențială, iar soluțiile digitale, dincolo de performanțele multiple explicite, permit și răspunsuri adecvate la crize care includ limitări și restricții în viața socială, precum pandemia Covid-19.
La nivelul Primăriei municipiului Constanța, ne-am asumat și noi, instituțional, imperativul urgent al digitalizării. Avem în vedere, prioritar, digitalizări care să sporească, să multiplice și să îmbunătățească accesul cetățenilor orașului Constanța la servicii publice de calitate; în egală măsură, avem planuri de digitalizare a întregii activități interne a instituției; digitalizarea integrată a serviciilor publice reprezintă un obiectiv strategic al Primăriei municipiului Constanța, pentru care vom aloca toate resursele necesare.
Este de așteptat ca și cultura să devină terenul unor dezvoltări creative în domeniu, iar conectarea culturii la tehnologiile digitale de ultimă oră, simultan cu menținerea formelor tradiționale de exprimare a ei, nu poate decât mobiliza și capacita resursa patrimonială a culturii, de la biblioteci digitale la lecturi on-line și expoziții virtuale, de la platforme informatice on-line de catalog partajat la resurse culturale digitale integrate, de la restaurări digitale la aplicaţii multimedia pentru produse culturale. Obiectivul final al acestor tehnologii îl reprezintă îmbunătățirea accesului la cultură la nivel național și internațional.
O particularitate a sectorului cultural digital o reprezintă digitizarea bazei de date și valorizarea digitală a produselor și serviciilor instituțiilor publice și de cultură din România. Sunt programe sectoriale ambițioase deja în lucru la nivel național (prin Ministerul Culturii) și la nivel local, în special prin crearea unor biblioteci digitale ale instituțiilor locale.
La nivel local, un rol coagulant l-au avut, în ultimii ani, proiectele-pilot dezvoltate de publicația “ZIUA de Constanța”, care au produs sau facilitat digitizări substanțiale precum ediţiile digitale ale publicaţiilor „Arhiva Dobrogei“, „Analele Dobrogei“, „Revista Tomis“ etc. sau celebrul proiect al Bibliotecii Virtuale a publicației – Fondul documentar “Dobrogea de ieri și de azi”.
Cel mai recent proiect digital marca „ZIUA de Constanța“, debutul primei etape de digitalizare a Bibliotecii „Ioan Popișteanu” a Universității „Ovidius” din Constanța, în colaborare cu Universitatea „Ovidius” și cu sprijinul Asociației „Stefadina”, enunțat în toamna anului trecut, în cadrul unui program comun de acțiuni privind celebrarea Zilei Dobrogei (în contextul celebrării celor 142 de ani de la unirea Dobrogei cu România), a facilitat restaurarea și digitalizarea a 120 de cărți de patrimoniu din diferite colecții de carte veche și rară ale Bibliotecii, care pot fi deja accesate deja, în format pdf, de către cititori.
Astfel de proiecte permit iubitorilor de carte și de cultură să consume produsul cultural destinat acestora fără eforturi și costuri suplimentare, fără timpi irosiți și fără dislocări din mediul familial. O incursiune inițiatică în trecutul fabulos și mitic al orașului Constanța poate fi realizată astfel, de exemplu, prin lecturi esențiale produse în intimitatea bibliotecii de acasă, chiar dacă încă nimic nu egalează savoarea unei lecturi produse în spațiul sacrosanct al bibliotecilor publice, unde întâlnirea directă cu paginile unei cărți produce mereu emoție și poveste.
Am încredere că aceste proiecte digitale (precum cele pe care le propune “ZIUA de Constanța”, prin parteneriate centrale și locale de substanță) vor fi apreciate și utilizate de către iubitorii de cultură din orașul Constanța și de pretutindeni.
Am încredere în capacitatea resursei umane locale a municipiului Constanța de a realiza proiecte și produse digitale de calitate, în beneficiul cetățenilor care le așteaptă și le doresc. Am încredere că lecturile esențiale își vor păstra pentru totdeauna funcția lor formativă indiferent de spațiul care le produce – biblioteca publică sau cea digitală. Am încredere în carte, în cultură și în cei care le iubesc. Și sunt convins că soluțiile digitale ne reapropie de (carte și de) cultură, mai ales când crizele sociale ne văduvesc de bucuriile întâlnirii directe cu produsele ei.
Vergil Chițac,
primarul municipiului Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii