Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Apelul episcopului Gherontie Nicolau către „mulţimea prietenilor şi cunoscuţilor”

ro

30 Jun, 2021 00:00 3347 Marime text
  • Apelul lui Gherontie Nicolau pentru salvarea Seminarul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța a fost publicat în revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. III, nr. 9-10, noiembrie, 1926
Odată cu înființarea Episcopiei Constanța în anul 1923 și numirea în demnitatea de episcop a lui Ilarie Teodorescu, în orașul de la malul mării avea să vadă lumina zilei prima instituție teologică din Dobrogea, și anume Seminarul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.



Parcursul școlii teologice avea să fie unul sinuos și scurt, însă. Cu toată implicarea episcopului Gherontie Nicolau, numit episcop la Constanța în anul 1926, seminarul nu a avut niciodată o clădire proprie, fiind desființat în cele din urmă în anul 1931, iar elevii transferați la alte seminarii din țară.

În primii ani seminarul a funcționat într-un pavilion de cazarmă, iar de la preluarea episcopiei, Gherontie Nicolau și-a făcut un deziderat din salvarea acestuia, în condițiile în care armate își cerea clădirea înapoi. Astfel, fiind în primejdie de a închide școala, ierarhul a transmis un emoționant apel către „mulţimea prietenilor şi cunoscuţilor”, dar și către autoritățile locale și centrale pe care „îi implora să binevoiască a-i trimite personal, pe orice cale şi în orice chip, obolul lor”, pentru ridicarea unei clădiri în care să funcționeze fără probleme seminarul.
Apelul lui Gherontie Nicolau pentru salvarea Seminarul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța a fost publicat în revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. III, nr. 9-10, noiembrie, 1926:

Eu, Gherontie, smeritul episcop al Constanţei, mă adresez miilor de prieteni, cari m-au felicitat cu ocazia înălţării mele în scaunul episcopal şi mi-au urat păstorie rodnică şi le mărturisesc durerea sufletească ce am, că existenţa seminarului teologic din Constanţa este în grea cumpănă. Înfiinţat odată cu episcopia, seminarul, a fost instalat într-un pavilion de cazarmă, până la clădirea unui local propriu. Au trecut însă 4 ani de atunci şi nu s-a putut face nimic. Înaintea Majestăţii Sale Regelui nostru iubit, în momentul când îmi încredinţa cârja pastorală şi mă trimetea la eparhia mea, să propovăduiesc cuvântul adevărului şi să întăresc ideea de naţionalitate şi de dragoste pentru scumpa noastră Dinastie, am făgăduit că: nu voi da somn ochilor mei şi genelor mele dormitare, până când voi vedea local propriu pentru seminarul din Constanţa. Nu trecuseră decât 3 luni şi existenţa seminarului devenise primejduită. Armata ne cerea pavilionul şi noi trebuia să-l părăsim la 15 Iulie anul curent. Dumnezeu ştie câte nopţi n-am dormit gândindu-mă, cum să salvez, măcar pentru un an, seminarul şi, slavă Domnului, am reuşit. Hotărârea mea, însă, este să clădesc local propriu.

„Rog pe oricine voi a fi ajutat şi eu vreodată, cu sfatul, cu învățătura sau în alt chip la nevoile lor”

Am cerut ajutorul Statului şi cred cu tărie că-l voi avea în măsura putinţelor. Pentru realizarea dorinţei mele, cu un ceas mai de vreme, am luat dispoziţiunile cuvenite în eparhie; iar prin aceasta fac apel la mulţimea prietenilor şi cunoscuţilor mei din toată ţara, din Bucureşti, şi întreaga Muntenie, din Craiova şi întreaga Oltenie, din Focşani, Roman, Iaşi şi întreaga Moldavă, din Chişinău, Bălţi, Ismail şi întreaga Basarabie, din Cernăuți şi întreaga Bucovină, din Sibiu, Oradea-Mare, Arad, etc., şi întregul Ardeal şi rog pe oricine voi a fi ajutat şi eu vreodată, cu sfatul, cu învățătura sau în alt chip la nevoile lor, pe acei cărora li voi fi făcut vreo plăcere, cu slujbele, cu cântările mele, cu felul de a mă prezenta în societate, când eram arhidiacon la Episcopia de Roman, la Biserica Madona-Dudu din Craiova, la Mitropolia din Bucureşti pe fii şi fiicele mele de spovedanie, pe foştii mei elevi, de la şcoala de cântăreți din Craiova, de la Seminarul Nifon Mitropolitul, pe fiii mei din eparhie, cari m-au văzut şi cari încă nu m-au văzut, pe tineri, pe bătrâni, pe săraci, pe bogați, născuţi români sau de altă naţiune, pe toţi şi pe toate, îi implor să binevoiască a-mi trimite mie personal, pe orice cale şi în orice chip, obolul lor. Iar eu smeritul vostru rugător, către Dumnezeu, vă făgăduiesc iubiţilor că întru rugăciuni pentru voi, nu voi slăbi ziua şi noaptea şi dania voastră cu cinste o voi întrebuinţa pentru clădirea localului de seminar din Constanţa şi va scrie numele vostru în cartea de aur a acestui aşezământ”.


#citește mai departe în revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. III, nr. 9-10, noiembrie, 1926.

Foto: Ionuț Druche
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 

Citește și:

#DobrogeaDigitală Mănăstirea Balaciu, ctitoria episcopului Gherontie Nicolau

#DobrogeaDigitală Episcopul Gherontie Nicolau, 155 de ani de la naștere

#DobrogeaDigitală Motivul pentru care Gherontie, Episcopul Tomisului, a închis mai multe biserici în 1927

#DobrogeaDigitală Gherontie Nicolau și nevoile coloniștilor din Cadrilater

#DobrogeaDigitală Vizita episcopului Gherontie Nicolau la Turtucaia


 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari