#DobrogeaDigitală Vizita episcopului Gherontie Nicolau la Turtucaia
31 Oct, 2020 00:00
31 Oct, 2020 00:00
31 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4957
Marime text
În urma decesului primului episcop al Constanței, Ilarie Teodorescu, la cârma eparhiei Tomisului a fost ales, pe 4 februarie 1926, episcopul Gherontie Nicolau, care până atunci a fost vicarul acestei eparhii.
Printre vizitele pastorale pe care Gherontie Nicolau le-a efectuat în primul an de episcopat s-a numărat și cea de la Turtucaia, județul Durostor, unde a sfinți biserica „Sfântul Nicolae”. Turtucaia păstra încă vie memoria sacrificiului suprem al miilor de eroi căzuți pe câmpurile de luptă din împrejurimi, în Primul Război Mondial.
După o scurtă vizită în Oltenița, pe 26 septembrie 1926, Gherontie Nicolau trece cu o șalupă Dunărea la Turtucaia, unde era așteptat cu pâine și sare de oficialitățile locale. Prezența ierarhului în acest oraș i-a determinat pe mulți localnici să iasă pe străzi în întâmpinarea lui, fie din sentimente naționale, religioase sau de curiozitate. După parcurgerea pe jos a drumului până la Biserică, ierarhul a sfințit lăcașul de cult, în timp ce din biserică se auzeau rugăciuni în limbile română, greacă și slavonă, semn al unității creștinilor, indiferent de etnia din care făceau parte.
Detalii aflăm din revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 7-8, anul III, octombrie, 1926.
„La apariţia şalupei în portul Turtucaia, şefii de autorităţi şi notabilii oraşului pornesc la ponton care era frumos împodobit cu brad. Primarul orașului primeşte pe Prea Sfinţia Sa cu tradiţionala pâine şi sare, apoi se fac prezentările. După aceasta P.S. Sa, îmbrăcat în mantia arhierească, înconjurat de cler şi urmat de popor, parcurge drumul pe jos, la Biserica Sfântul Nicolae. În tot parcursul, P.S. Sa a fost salutat de mulţime, care se postase pe străzi. La biserică după ce se sfinţeşte sfânta apă, se înconjoară biserica stropindu-se cu aghiazmă apoi se începe serviciul divin. La intrarea în biserică a Prea Sfinţiei Sale, corul alcătuit din profesori cântă „Pe stăpânul şi arhiereul nostru”. Se stropeşte de P. S. Sa şi interiorul bisericii, în care timp se aduceau rugi lui Dumnezeu în limba română, elenă şi slavonă.”
La slujba la care au luat parte și locuitori musulmani, curioși să vadă un episcop ortodox, Gherontie Nicolau a comparat orașul de pescari Turtucaia, așezat pe malul Dunării, cu orașul Capernaum de pe malul Mării Galileei, locul de unde au plecat la propovăduire apostolii frați Petru și Andrei, ultimul dintre aceștia de meserie tot pescar.
„Bisericuţa plină de credincioşi între care şi mai mulţi turci cari au ţinut să vadă pe P.S. Sa Gherontie Episcopul Tomisului în mijlocul credincioşilor. Cu această ocazie se hirotoniseşte preotul Radu pe seama unei parohii din judeţul Constanţa, fapt care a produs în sufletele credincioşilor o profundă mulţumire. Apoi P.S. Sa a ţinut o predică în care explică credincioşilor asemănarea care există între oraşul Turtucaia, locuită în parte de pescari şi Capernaum oraş în Palestina (n.r. azi în Israel) din care au ieşit Sf. Apostoli Petru şi Andrei şi alţi propovăduitori ai creştinismului, pentru care P.S. Sa vede în pescarii turtucăeni pe adevăraţii creştini iubitori de biserică şi care au rămas neclintiţi în credinţa strămoşească cu toate că au trecut în decursul timpului prin multe stăpâniri străine.”
Slujba s-a încheiat cu mulțumiri aduse de episcop către preotul din Turtucaia și către enoriașii care au ajutat financiar sau fizic la restaurarea bisericii, grav afectată în timpul luptelor din primul război mondial. Ulterior, Gherontie Nicolau a vizitat școlile din oraș, iar la Școala Nr. 1 de Băieți, a participat la un concert susținut de corul din Turtucaia, alcătuit din învățătorii de aici. În încheiere, Gherontie a adăugat că își dorește ca școala să fie întotdeauna în bune relații cu Biserica, în calitatea lor de instituții „care duc națiunile la progres”.
Episcopul Gherontie Nicolau
S-a născut pe 1 aprilie 1866, de Izvorul Tămăduirii, în satul Mănăstioara, judeţul Vrancea, primind la botez numele Grigore. Absolvent al Seminarului Teologic din Roman şi apreciat de Melchisedec Stefănescu, episcopul Romanului, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei din Roman. Rămas văduv, cu cinci copii, în anul 1900, se transferă prin concurs la Biserica „Madona Dudu“ din Craiova. Fiind un desăvârşit cunoscător al muzicii bisericeşti, în anul 1909 a fost numit arhidiacon la Mitropolia Moldovei. În anul 1915, după ce obţine licenţa la Facultatea de Teologie din Bucureşti, intră în monahism, iar în curând, ajunge arhimandrit la Mitropolia Ungro-Vlahiei.
În anul 1923 este ales arhiereu-vicar al Episcopiei Constanţa, iar din anul 1926 o conduce în calitate de titular al acestei eparhii. În cei 21 de ani cât a slujit la Constanţa, s-a dovedit unul dintre cei mai neobosiţi ierarhi care au slujit la malul mării, realizările sale fiind pe toate planurile de activitate ale Bisericii. Putem aminti înfiinţarea Mănăstirilor „Sfânta Elena de la Mare“ şi Dervent şi construcţia actualului Palat Arhiepiscopal din Constanţa. În anul 1942 se retrage din scaunul episcopal şi se stabileşte în Bucureşti. A murit pe 28 decembrie 1948 şi este înmormântat la Mănăstirea Cernica.
#citește mai departe în revista „Tomisul – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, nr. 7-8, anul III, octombrie, 1926.
Sursă foto: Ionuț Druche
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Despre Ionuţ Druche
S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
Citește și:
#DobrogeaDigitală: 1944. Hirotonia lui Chesarie Păunescu în scaunul episcopal al Tomisului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii