#DobrogeaDigitală Judecătorul Lucian Lică, președintele Secției penale a Tribunalului Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei
23 Nov, 2020 00:00
23 Nov, 2020 00:00
23 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3230
Marime text
Judecătorul Lucian Lică, președintele Secției penale a Tribunalului Constanța, a transmis un mesaj de Ziua Dobrogei, pe care îl redăm mai jos:
Sunt dobrogean prin naştere, formare. Am cunoscut sudul Dobrogei încă de mic copil, în cele mai îndepărtate colţuri, am realizat câteva studii istorice despre acest areal, unele dintre ele vizând localităţi dispărute în perioada istoriei recente.
Am avut colaborări cu Muzeul Marinei Române sau Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, încă din perioada liceului.
Peste ani, mi-am început activitatea profesională, din perspectiva funcţiei sociale, tot în Dobrogea, cunoscând foarte bine nordul acestei provincii istorice, oamenii şi locurile.
Dincolo de obiectivele clasice ale acestei zone, Dobrogea se dezvăluie sub nebănuite valenţe, de la pustiul stepei sudice, la măreţia şi vechimea Hercinicilor. Malul Dunării, de asemenea, cuprinde varietăţi nebănuite ale fluviului, pe tot parcursul, de la Păcuiul lui Soare până la Sulina. Şi malul Mării Negre oferă perspective diverse, de la sălbăticie până la aglomerările staţiunilor din sud.
În acest context recomand cunoaşterea locurilor, a oamenilor, a diferitelor etnii locuitoare ale Dobrogei, nu într-un tur formal, ci mergând la pas prin această zonă.
Este greu de definit un conglomerat etnic doar din perspectiva a trei elemente. Se remarcă totuşi unitatea prin diversitate, toleranţa etnică şi religioasă, libertatea de expresie a fiecărei etnii în concordanţă cu celelalte entităţi, dar şi cu acceptul acestora.
Nu cred că există vreo comparaţie fericită cu vreun alt areal pe care l-am vizitat de-a lungul anilor, Dobrogea este unică.
Nu sunt adeptul vreunui slogan, însă le transmit dobrogenilor să nu uite că sunt cetăţeni români indiferent de etnie şi în acest context să persevereze în a păstra valorile care-i definesc, despre care făceam vorbire anterior, să fie în continuare un model de convieţuire interetnică, de diversitate acceptată, ca şi până acum.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii