Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală La vânătoare de vulpi, doar cu ingeniozitate și iscusință

ro

30 Jun, 2021 00:00 3311 Marime text
  • Revista „Analele Dobrogei”, care a apărut la Constanţa între 1920-1938, sub conducerea lui Constantin Brătescu, a fost una dintre cele mai prestigioase reviste culturale ale vremii.

În cei 19 ani de apariţie, a adunat 65 de numere în 32 volume, cu un total de aproape 7000 de pagini. Din 1924 redacţia a funcţionat în paralel la Cernăuţi (unde Constantin Brătescu era profesor universitar) şi Constanţa (girată de Ioan N. Roman, din partea Societăţii culturale dobrogene).



Din numărul apărut în anul VII, 1926, am ales un fragment dintr-un material semnat chiar de către directorul publicației.
Constantin Brătescu alegea adesea să-și semneze creațiile literare, recenziile sau traducerile, cu pseudonimul „Salsovia”, rezervându-și numele real pentru studiile „serioase” privind geografia sau istoria Dobrogei.

El ne prezintă, sub titlul „Curiosităţi Dobrogene”, un pitoresc obicei al localnicilor, care, „alături de vânatul iepurilor cu ciomagul”, se pricep să vâneze vulpi cu „troaca sau tigva”.

Vânătoarea de vulpi descrisă în textul publicat de savantul constănțean ni se arată a fi un meșteșug străvechi, tradițional, plin de ingeniozitate și iscusință. În tainele acestui „meșteșug” ne introduce, trăgând din ciubuc, Iusuf, vânător vechi și priceput:
 

„Ca să vânezi vulpea, ai nevoie de trei lucruri: de o troacă, de fulgi şi de un cocoş, dacă-l ai. Dacă nu, merge și fără de cocoș.
 La această vânătoare troaca joacă rolul principal. După ce se rupe troaca din vrej, se lasă la soare să se usuce, ca să devie mai dură şi să poate răsuna mai tare. Pe urmă i se taie din partea superioară, care e bombată, jumătate. Prin gaura obţinută se introduce o bucată de carne şi se fixează acolo cu cocă. Cu vreo opt troci astfel pregătite și cu o traistă de fulgi de pasere se pleacă apoi la... vânătoare.
Ajuns lângă pădure, vânătorul așează trocile lângă tufișuri, în apropierea unei cărări, sau chiar pe cărare, la distanță de 50 de pași una de alta; apoi risipește în preajma trocilor fulgi albi, ca să poată fi ușor observați și de vulpe și de vânător. Pe urmă omul se dosește la pândă.


DESCARCĂ GRATUIT COLECȚIA „ANALELE DOBROGEI” ÎN FORMAT PDF! 

 

Vulpea, umblând după pleaşcă de vânat, zărind grămada de fulgi de lângă troacă, se repede asupra ei şi îmbucă lacomă o parte, crezând că a dat de vreun vânat; însă văzând că s-a înșelat, respiră tare și mult, ca să lepede afară fulgii. După aceea, mirosindu-i carnea din troacă, vâra capul în ea cu silă, până ce ajunge cu botul la carne, pe care o mănâncă. După ce a mâncat-o, caută să scape din troacă, însă nu mai poate de urechi.
În timpul acesta vânătorul, care e numai urechi, aude şi venind în grabă, prinde vulpea vie. Și să se mai zică «viclean ca o vulpe».
Dar cocoşul ce rost are?
Are și el un rost. Dacă nu vin vulpile la troci, vânătorul strânge cocoşul dintr-o parte mai simţitoare. Acesta ţipă de durere, iar la ţipătul lui aleargă vulpile în grabă, socotind că au dat de pleaşcă. Până la cocoş, însă, dau troci, unde-şi găsesc Bacăul!”

 


#citeşte mai departe în „Analele Dobrogei”
#Analele Dobrogei anul VII, 1926
# Salsovia
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 

DREPTURI DE AUTOR  

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.  
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.   
 
Sursa foto : captura youtube/arhiva tvr
 

Citeşte şi: 
 
#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: „Iată ce poate face mintea omenească”  

#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: ”Vițiul şi arivismul ne otrăvesc moralul şi ne consumă munca”  

#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: Ignoranța, cea mai mare primejdie socială
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari