Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Lacrămă Ardealul”, de Carmen Aldea Vlad Omagiu „cardinalului muzicii românești” - Alexandru Jula, la 86 de ani de la naștere. O nouă carte în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța

ro

24 Jul, 2020 00:00 4005 Marime text

„Dacă ar fi trăit dragul nostru prieten, astăzi ar fi împlinit venerabila vârstă de 86 de ani. După plecarea lui Gică Petrescu, Sandu Jula era considerat cardinalul muzicii românești”, afirma cu multă prețuire poeta Carmen Aldea Vlad, autoarea romanului „Lacrămă Ardealul”, închinat vieții acestui îndrăgit interpret de muzică ușoară românească, volum pe care, începând de astăzi, îl puteți citi în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

„Vorbind despre Sandu Jula cred că ne-ar fi necesară o săptămână și tot nu am termina. Ce a reprezentat acest conducător de port drapel al culturii sezoniere de pe litoral, mulți încă în viață pot să confirme. La Hanul Piraților, programele Teatrului muzical «Nae Leonard» din Galați ofereau deliciul stagiunilor de vară. Apoi la «Pisica Neagră», un alt loc, cândva în zona «La butoaie» din Mamaia, unde în fiecare seară Sandu Jula concerta. Și nu numai. Pe toate scenele teatrelor de vară, de la Mamaia până la Costinești și mai departe... Mangalia, Sandu Jula oferea doamnelor un cântec pe care l-a scris Enrico Macias – «La femme du mon amie», în varianta românească a lui Ciupi Rădulescu – «Soția prietenului meu». Indiferent ce ar fi cântat Sandu Jula, toată lumea cerea din public această melodie... Soția... soția... ”, își amintește cu nostalgie aceeași respectată poetă, autoarea a numeroase texte de melodii premiate pe scena Festivalului național de muzică ușoară Mamaia.
 
Îndrăgitul interpret de muzică ușoară Alexandru Jula (n. 24 iulie 1934, Șimleu Silvaniei, Regatul României – d. 3 iunie 2018, Galați, România) a debutat în televiziune la 23 august 1962, iar la radio pe 1 ianuarie 1963.
De la 1 octombrie 1954 intră în echipa Teatrului Muzical „Nae Leonard" din Galați, secția estradă. Acolo debutează în spectacolul „Sugestii și reclamații" cu piesele „E toamnă iar" (Șt. Kardoș) și „Povestea cu Ileana Cosânzeana" (Nicolae Kirculescu).
Între 1965-1971 colaborează și la premierele Teatrului „Constantin Tănase" din București („Carnaval la Tănase", „Aventurile unei umbrele", „Al optulea magnific", etc), numărându-se printre invitații permanenți ai spectacolelor Capitalei. Din 1972, timp de 8 ani, este cooptat și în colectivul Teatrului „Fantasio" din Constanța.
 
Alături de Ionel Miron și de Ilona Moțica a montat spectacolul „Fantasio Studio 1" jucat în stagiunile 1970/1971 și 1971/1972 ale teatrului constănțean. Tot alături de Ionel Miron a realizat spectacolul gălățean „Doi pe un balansoar... muzical", care a înregistrat peste 350 de reprezentații.
 
Primul single (realizat în 1966 împreună cu Ionel Miron) este urmat de alte patru apariții personale, dintre care discul editat în 1968 înregistrează vânzări considerabile (conține piesele „Soția prietenului meu", „Floare albă din Pireu" și coveruri).
 
De-a lungul timpului a participat la festivaluri naționale și internaționale unde a câștigat mai multe premii:
 
Este laureat al Concursului de creație și Interpretare "Melodii '79" pentru interpretarea piesei „Am auzit de dragoste" (V. Veselovschi).
În 1968 participă la Festivalul de la Berlin.
În 1978 participă la Festivalul de la Poznan, Polonia.
La Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia participă în 1966 și în 1969.
În anul 1998, la Constanța primește Diploma de Excelență la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă.
În anul 2000 obține Premiul Național de Revistă.
În 2002 primește Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare Românești „O zi printre stele" a Ministerului Culturii și Cultelor.
Tot în anul 2002 este desemnat Cetățean de Onoare al municipiului Galați.
După 2000 este prezentatorul emisiunii „Jula și prietenii", difuzată la TV Galați, unde sunt prezenți invitați de seamă din lumea muzicii ușoare și populare.
 


#citește mai departe în cartea „Lacrămă Ardealul”


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari