Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală LIVE TEXT Cotidianul ZIUA de Constanța decernează, post-mortem, placheta „Meritul Dobrogean” bibliologului Ioan Popișteanu

ro

26 Jan, 2021 14:15 5203 Marime text


La această oră, în Sala Senatului, din Campusul Universității „Ovidius” are loc Conferința online „Biblioteca universitară Ioan Popișteanu – arc peste timp. Acces universal la informație prin digitalizare”.

Cu acest prilej, cotidianul ZIUA de Constanța îi va decerna, post-mortem, placheta „Meritul Dobrogean” bibliologului Ioan Popișteanu, care va fi înmânată soției, Ana Popișteanu.

După cum se știe, acest eveniment urma să aibă loc în cadrul manifestării dedicate Zilei Dobrogei, dar care, din cauza restricțiilor drastice impuse de pandemie în luna noiembrie a fost amânat.

Cuvântul de deschidere îi aparține conf. univ. dr. Dan-Marcel ILIESCU, rectorul UOC: „În Consiliul de Administrație de astăzi a fost semnat parteneriatul cu ZIUA de Constanța”.

Primul vorbitor din cadrul secțiunii „Digitalizarea Bibliotecii Universitare a UOC”, al cărei moderator este prof.univ.dr. Mihai GÎRŢU, prorector UOC - cercetare și inovare, este prof. univ. dr. Liviu FRANGA, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București.

Prof.univ.dr. Mihai Gîrțu: „Vrem să arătăm de ce tezaur dispune biblioteca și vrem să ne respectăm înaintașii și să le aducem un omagiu. Proiectul digitalizarii bibliotecii a pornit la ideea cotidianului ZIUA de Constanța dar este o inițiativă mai veche și ne bucurăm că în 2020 s-a putut materializa. Evenimentul a fost posibil datorită prezenței la Constanța a profesorului Liviu Franga.”

Prof. univ. dr. Liviu Franga: „Suntem aici pentru că a existat un om deosebit: Ioan Popișteanu”.

La finalul discursului său care a traversat veacuri de la apariția scrierii și mai apoi a bibliotecilor până la importanța digitalizării, profesorul Franga afirmă că suntem la începutul revoluției digitale al cărei capăt nu se cunoaște, dar care poate conduce la o alta revoluție.

În continuare, Florentina NICOLAE vorbește despre cartea veche digitalizată și despre Ovidiu în fondul patrimonial al Bibliotecii „Ioan Popișteanu”.

Lect. univ. dr. Carmen CIORNEA, Facultatea de Teologie, UOC: „Spiritul enciclopedic al domnului Ioan Popișteanu ne-a polarizat astăzi aici, pentru că mereu a știut să aducă laolaltă oameni valoroși.”

Aceasta mai vorbește despre inestimabila valoare a cărților religioase care se găsesc în biblioteca Universității și care digitalizate pot fi accesibile publicului larg.

Conf. univ. dr. Emanuel PLOPEANU, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, UOC vorbește despre cărțile istorice și de geografie aflate în fondul de carte Ioan Popișteanu.

„Încep cu o rememorare a întâlnirii cu domnul Ioan Popișteanu prilej cu care am fost impresionat de volumul imens de exemplare care îl înconjurau. Evenimentul de astăzi este și un motiv de mândrie instituțională, pentru că titlurile digitalizate sunt extrem de valoroase. Se împart în trei domenii: fondul de carte veche, titluri din prima jumatate a secolului al XIX-lea și cea mai însemnată parte sunt cele referitoare la istoria Dobrogei”, spune Emanuel Plopeanu.

Mihai NICOLAE, Asociația „Stefadina”, este prezent online: „Eu sunt arhivist de carieră și mi-au trecut prin mână multe publicații, dar am fost impresionant că Universitatea „Ovidius” a dorit să demareze digitalizarea, dar mai ales cu restaurarea titlurilor pentru conservarea acestui patrimoniu extrem de rar. Mă bucur mult că am putut să susțin acest proiect, pentru că nici nu ne dăm seama cât de valoros este acest demers pentru generațiile viitoare.

Prof.univ.dr. Mihai Gîrțu își exprimă speranța că pandemia nu va împiedica pe mai departe continuarea acestui parteneriat valoros pentru Universitatea „Ovidius”.

Conf. univ. dr. Alina BUZATU, decanul Facultății de Litere, UOC: „Paradigma digitalului nu confiscă valoarea cărților așa cum le știam. Această păstrare într-o memorie gigant se datorează unei viziuni strategice care acum se constituie într-un depozit instituțional care pune laolaltă munca unor generații.”

Claudia TANISLAV, directorul geneal al cotidianului ZIUA de Constanța: „Apreciez în nume personal, în numele colegilor mei și al cititorilor organizarea evenimentului de astăzi care vorbește despre un fenomen pe care în 2017 îl bănuiam. Digitalizarea a venit peste noi și știți deja că nu putem singuri, ci doar împreună. Trăiesc cu sentimentul că am făcut ceva bun și mulțumesc într-o ordine cronologică celor care au făcut posibil acest proiect.”

Cea de-a doua secțiune „Ziua Dobrogei și evocarea personalității lui Ioan Popișteanu” moderată de Claudia TANISLAV, managerul cotidianului ZIUA de Constanța, prof. univ. dr. Cristina TAMAȘ, Facultatea de Litere, UOC vorbește despre personalitatea bibliologului Ioan Popișteanu.

Prof. univ. dr. Cristina Tamaș citește Laudatio Ioan Popișteanu. Urmează înmânarea plachetei.

Ana Popișteanu: „Multumim tuturor celor care s-au gândit să-i recunoască implicarea și strădania lui Ioan Popișteanu. Mulțumim pentru această prețuire care îl pune în rândul personalităților Dobrogei.”


Mai multe imagini puteți vizualiza în „Galeria foto”.

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari