#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei” Dintotdeauna, Dobrogea „a fost geograficeşte o ţară deosebită”
În Analele Dobrogei, anul 2, nr. 3, 1921, regăsim un articol semnat de Constantin Brătescu, director al prestigioasei reviste, referitor la excursia de studii întreprinsă în Dobrogea de nord de către un grup de cercetători, conduși de eruditul geograf Emmanuel de Martonne.
Savantul francez a fost primul care a studiat din punct de vedere științific pământul românesc, a făcut călătorii de studii în toate provinciile țării, a învățat românește și a susținut chiar un doctorat la Paris pe tema Valahiei.
Desemnat drept consilier tehnic al Franţei la Congresul de Pace de la Versailles, de Martonne a avut misiunea de a face un raport asupra provinciei transdunărene, ocazie cu care a alcătuit un material extrem de bine documentat cu privire la geografia, istoria, etnografia sau economia Dobrogei. „Din punct de vedere geografic, Dobrogea nu ţine nici de România, nici de Bulgaria. Totdeauna a fost geograficeşte o ţară deosebită: în antichitate Scythia minor, în evul mediu Beidzan, cum îi zice Edrisi, sau Dobrogea cum a fost numită după «aventurierul» Dobrotici. Istoriceşte însă n-a fost niciodată bulgărească. Au spus-o înşişi istoricii bulgari Miletici şi Kalukoski”, este concluzia raportului, comentat în revista „Arhiva Dobrogei”, vol. 2, nr. 2, din 1919 (pe care o puteți regăsi, de asemenea, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța).
Iată însă cum surprinde C.Brătescu, într-un scurt rezumat, studiul geografului francez asupra podișului dobrogean, o incursiune finanțată de autoritățile tulcene ale anului 1921 și care „a pus jaloanele viitoarelor cercetări morfologice asupra Dobrogei de nord”:
„În zilele de 8-10 Sept. a. c. d. Profesor Em. de Martonne, cunoscutul geograf dela Sorbonne, însoţit de câţi-va studenţi francezi şi de câţi-va geografi români, a străbătut, într'o excursie de studii, partea de nord a Dobrogei. Itinerarul a fost următorul: Galați- lsaccea-Nicoliţel - Sarica-Tulcea; Babadag - Cineli-Ortachioi; Cerna-Măcin-Brăila. S'au făcut ascensiuni pe vârfurile dominante, de unde privirea poate cuprinde o mare întindere de loc şi anume; pe dealul Teliţei, Denistepe, Enisala (cetatea), Consul şi Iacob-deal. Rezultatele, în linii generale, privitoare la morfologia nordului Dobrogei, aşa precum au fost comunicate de marele geograf însoţitorilor săi, sunt următoarele: s'au distins două platforme: una superioară şi una inferioară, precum şi o terasă de abraziune - fluviatilă sau marină, rămâne de cercetat. Semnificaţia acestor platforme de asemenea rămâne de cercetat. S'a accentuat, de pe vârfurile Denistepe, Consul şi Iacob deal, asupra caracterului de avant-stepă al Dobrogei nordice, caracter care explică într'o măsură oarecare şi morfologia regiunii: basinuri umplute prin sedimentare eolică şi vârfuri pietroase, ce se ridică deasupra mantalei groase de loess din văi. De pe dealul Teliţei s'au făcut constatări asupra lacurilor Basarabene, clasificându-le; iar· de pe Iacob-deal, asupra bălţii Brăilei, urmărindu-se bine, în acest an de secetă şi de scădere sensibilă a apelor, modul de formare al bălţii şi originea unor lacuri.
Excursia aceasta, la care autorităţile administrative ale judeţului Tulcea au dat tot concursul lor material, cu o deosebită însufleţire, a pus oarecum cât-va din jaloanele viitoarelor cercetări morfologice asupra Dobrogei de nord.
Geografii, cari au participat la ea, şi-au putut reaminti metoda de cercetare morfologică întrebuinţată de americanul Davis, iar cei cari au mai străbătut aceste ţinuturi în excursii identice, şi-au putut întări anumite convingeri câştigate mai înainte.”
#citeşte mai departe în Analele Dobrogei
#Analele Dobrogei anul 2, nr.3, 1921
#C.Brătescu
Mai multe numere ale publicaţiei Analele Dobrogei puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto: captura youtube/arhiva TVR
Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală – revista „Analele Dobrogei: „A pune în dubiu stăpânirea românească asupra Dobrogei, înseamnă a clătina însăşi temelia ţării”
#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: „Iată ce poate face mintea omenească”
#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: Ignoranța, cea mai mare primejdie socială
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp