#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Trupele Ministerului de Interne, întâmpinate cu focuri de armă. Morți și răniți la Tatarbunar
Publicație apărută în Constanța între anii 1904-1944, „Dobrogea Jună” s-a aflat sub patronajul lui Constantin N. Sarry, fondatorul presei moderne în Dobrogea.
Răsfoind numerele gazetei aflate în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, putem reconstitui o parte din imaginea urbei de la malul mării, așa cum era ea în prima jumătate a secolului XX, cu instituții, evenimente și personaje.
Textul din care cităm mai jos, intitulat „Un nou atac bolșevic la Tatarbunar” este un comunicat oficial al Ministerului de Interne, publicat în numărul 241 al ziarului, apărut marți, 21 octombrie 1924.
„În ziua de 17 Octombrie, între orele 15-16, o ceată de bandiți a fost identificată la Sud-Vest de Tatarbunar. Trimițându-se un pluton din Tatarbunar spre a captura banda, la 4 km de această localitate, plutonul a fost întâmpinat cu focuri de armă. După un angajament de aproape o oră, bandiții s’au refugiat în porumburi, lăsând pe loc 10 morți și un rănit.
Trupele noastre au avut un soldat ușor rănit.
DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!
Din primele cercetări făcute, reese că bandiții erau rămășițe din bandele cari au atacat în zilele de 17 și 18 Sept. Tatarbunarul și satele dimprejur și cari refugiindu-se prin porumburi și bălți, n’au putut fi capturați încă.
Ei urmăreau provocarea unei panici la Tatarbunar.
Tot în ziua de 17 Octombrie s’au predat companiei din Jibrieni alți 4 bandiți, între cari se află și Artiman Asachi, șeful bandei teroriste din Galilești.”
#citește mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry
Mai multe numere ale publicației Dobrogea Jună puteți parcurge accesând Biblioteca Digitală.
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
Sursă foto: „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“, volum disponibil în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
Citește și:
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Femeie în altar, denunțată Episcopiei din Constanța
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele și mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente românești a Dobrogei”
#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziție de pictură”
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula și contrabandele cu peștele statului“
#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos și dezorganizare în portul Constanța - „Hamalii nu se închină decât forței”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp