Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:12 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“ Femeie în altar, denunţată Episcopiei din Constanţa

ro

30 Jan, 2020 00:00 5698 Marime text


„Dobrogea Jună“, publicaţia apărută în Constanţa timp de patru decenii, ne prilejuieşte o panoramare a României din prima jumătate a secolului XX, cu personaje şi evenimente care ne-au marcat istoria, dar şi cu situaţii inedite din viaţa cotidiană a anilor ’20.
 

 
 
În numărul 241, anul XVIII, părut în 21 octombrie 1924 şi aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa, putem citi un articol în care se pune în discuţie percepţia asupra „sexului slab” şi a stigmatelor pe care inclusiv biserica le-a pus femeii în societate.
 

„Mai mulţi enoriaşi din localitate, puşi la cale se vede de către părintele paroh, au denunţat Episcopiei din Constanţa faptul că în biserica locală, în altar ar sluji o femeie, ceiace după pravilele bisericeşti, ar fi cu desăvârşire oprit.
Deşi faptul nu este adevărul, întru cât femeia în chestiune este paraclisieră, lucru permis de canoanele bisericeşti, este totuşi curioasă această lature a religiei. În adevăr, femeile nu numai că nu au dreptul să slujească în altar, dar n’au nici măcar libertatea să-l calce, decât o singură dată – în ziua sfinţirei bisericei înainte de oficierea liturghiei.

 

DESCARCĂ GRATUIT REVISTA ÎN FORMAT PDF!

 

Acest obicei se mai poate observa la românii ardeleni şi moldoveni în bisericile cărora femeile îşi au locul lor în urma bărbaţilor, în aşa zisa «biserica femeilor». Să fie acesta un semn de sclavie cu care însăşi biserica ortodoxă stigmatizează sexul slab? Vom vedea ce va răspunde Episcopia Tomisului la denunţul privitor la paraclisiera din parohia Silistrei.”

 
#citeşte mai departe în Dobrogea Jună, nr. 241, anul XVIII, din 21 octombrie 1924 
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

Mai multe numere ale publicaţiei Dobrogea Jună puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală. 

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Ilustraţie din „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească” 

Citeşte şi:
 

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Săcele şi mocanii săi - sursa colonizării „cu noui elemente româneşti a Dobrogei”

#DobrogeaDigitală - revista „Dobrogea Jună“: Arestarea legendarului Terente

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii