#DobrogeaDigitală „Ținem să afirmăm dreptul nostru la existență”
În numărul 13 din 26 ianuarie 1919, ziarul „Dobrogea Jună”
publica scrisoarea deschisă a reprezentantului orfanilor de război din provincia aflată între Dunăre și Mare.
Era imediat după Marea Unire din decembrie 1918, când statul român avea de rezolvat nenumărate probleme, inclusiv cea a victimelor războiului de reîntregire și a urmașilor lor.
Mesajul încărcat de durere este adresat Reginei Maria a României („mama răniților”, cum era numită în popor) și evocă nedreptatea făcută dobrogenilor, care – în urma comunicatului de la Iași al ministrului de interne – se vedeau excluși de la beneficiile acordate orfanilor de război din restul țării.
Scrisoarea este indexată în volumul „Dobrogea Jună. Caleidoscop”, unde au fost antologate cele mai interesante articole apărute, timp de patru decenii, în cea mai viguroasă publicaţie de opinie a Dobrogei.
„Majestății Sale, Maria, regină a României
Profitând de pompa cu care a fost înconjurată vizita Majestăţii Voastre în cea de-a doua Capitală a Ţării şi reşedinţă a ambiţiilor năzuinţelor sale personale, Excelenţa Sa, d. George Mârzescu, ministru al trebilor dinăuntru, a ţinut să comunice urbi et orbi însemnata danie ce urmează a se face, pe provincii, orfanilor de război. Prin gura Excelenţei Sale vitejii morţi din Moldova, Muntenia, Ardeal, Oltenia, Basarabia şi Bucovina au primit asigurarea, că se pot odihni de acum liniştiţi: Guvernul României Mari are toată solicitudinea pentru urmaşii lor lipsiţi fără de vreme de sfatul şi sprijinul părintesc ...
Dar, DOBROGEA, Majestate, n-a făcut ori nu mai face parte din teritoriul României? Sufletul şi graiul nostru, biserica şi şcoala noastră, până şi jocurile noastre ne-au spus întotdeauna că suntem, ne-au învăţat ca să fim Români, Maiestate, iar părinţii noştri au murit ca atari, pentru o cauză de a cărei sfinţenie, ci s-au îndoit, Măria Ra, mai puţin decât oricare altul!
În implorările noastre zilnice către Dumnezeu, atunci când îi ceream, cu mâinile încrucişate înaintea icoanelor, să ne readucă pe taţii sănătoşi acasă, aveam, Majestate, şi rugămintea pentru o Românie Mare şi puternică. Dacă Domnul din ceruri nu ne-a învrednicit să ne revedem părinţii morţi, făcându-şi datoria pe altarul patriei - Dânsul ne-a îndeplinit în schimb ruga cea de-a doua, întinzând hotarele Ţării până-n marginile ei fireşti.
În timp ce însă Românimea întreagă sărbătoreşte această izbândă a dreptăţii veşnice, în ziua în care România Mărită acoperă cu aripile ei protectoare pe fii ei cei mai depărtaţi - noi, orfanii de peste Dunăre, ai căror părinţi au contribuit cu viaţa lor şi cu norocul nostru la făurirea acestei bucurii naţionale, suntem îndepărtaţi până şi de la mila publică ...
Cu ce să fi meritat părinţii noştri, căzuţi jertfe pentru această ţară, sau noi, micuţii, crescuţi în dragostea ei, o asemenea uitare din partea dregătorilor României?
Tu, care eşti mamă de copii, le vei pricepe durerea, Majestate!
Cu toate acestea, nu înţelegem Măria Ta, tânguindu-ne să ne bârfim ţara, acuzând-o de nedreptatea ce ni se face: nu Ţara poate fi făcută vinovată!
Nu voim nici să tulburăm odihna din mormânt a scumpilor noştri părinţi, ori să le jignim memoria, pomenindu-le de inutilitatea jertfei lor supreme: nu pentru aceasta au plecat ei voioşi la război, pentru ca să nu se mai întoarcă niciodată!
Nu jinduim nici la belşugul îmbuibaţilor, cu toate că numai firimiturile de la mesele lor încărcate ne-ar putea îndestula pe noi, nenorociţii!
Ţinem numai prin aceasta, Majestate, să afirmăm înaintea Tronului şi a României întregi, dreptul nostru la existenţă - o existenţă demnă, meritorie şi românească.
Orfanii de război din Dobrogea
Ultimii desmoşteniţi ai soartei din Lumea întreagă.”
#citeşte mai departe în „Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#„Dobrogea Jună. Caleidoscop”
#Autori Gelu Culicea, Alina Sin, Iuliana David
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto : bogdanbola.ro
Citește și:
#DobrogeaDigitală: „Există în ţara asta două feluri de dreptăţi - una pentru cei mici şi alta pentru cei mari”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp