#DobrogeaDigitală Un om dedicat cărţii
26 Jan, 2021 00:00
26 Jan, 2021 00:00
26 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3229
Marime text
Într-o eră în care lectura unei cărţi nu mai este o obişnuinţă zilnică, cititul fiind o formă de relaxare depăşită ca activitate uzuală de media şi reţelele de socializare, a vorbi despre un om care nu-şi putea închipui viaţa fără carte este ca şi cum ai vorbi despre un locuitor din altă lume venit să sălăşluiască printre pământeni.
Ioan Popişteanu nu era doar filolog şi bibliofil. Nu era doar un împătimit de lectură, era un iubitor de carte în toate aspectele ei: cartea care se scrie, cartea care se editează şi se publică, cartea care se păstrează, cartea rară care devine obiect de muzeu şi la care te uiţi ca la o bijuterie. Era omul născut pentru a sluji cartea în locurile create pentru acest lucru: editura şi biblioteca. Editura, locul în care se naşte cartea, biblioteca locul în care îşi petrece viaţa, în care îmbătrâneşte frumos şi devine piesă de muzeu sau este uitată pe un raft prăfuit.
L-am cunoscut pe Ioan Popişteanu în cele două ipostaze, complexe, ale omului de carte: bibliotecar şi editor. Am discutat cu el despre lipsa de carte, mai ales de carte academică, de carte critică, de carte publicată în afara României, am discutat despre modul în care, în ciuda unui buget extrem de limitat, se putea achiziţiona cartea care lipsea din bibliotecă. Am înţeles că o bibliotecă nu este doar un spaţiu de lectură ci un spaţiu viu în care cărţile nu se arată uşor, ci se lasă căutate, cercetate, asa cum un detectiv cercetează un mister pentru a-l elucida. O bibliotecă are misterele ei şi regulile ei, iar un director de bibliotecă are misiunea de a cunoaşte şi stăpâni această lume a cărţilor, o lume heterotopică în care cu cât mai mult te adânceşti, cu atât mai departe ţi se pare lumea reală.
Ca tânără lector a Facultăţii de Litere, am publicat primele mele cărţi la editura pe care o conducea. Am învăţat atunci de la el cum se editează o carte, cum se corectează, în ce moment se alege coperta, ce se scrie pe coperta exterioară, pe pagina de garda, pe coperta din spate. Poate că nu autorul ar trebui să se ocupe de editare şi corectură, dar în acea vreme, în anii ’90, era de aşteptat ca autorul să se implice în întregul proces de editare din lipsa personalului calificat. Si aşa am învăţat de la Ioan Popişteanu meseria de editor.
Dragostea lui Popişteanu faţă de carte s-a manifestat şi în modul în care distribuia cartea constănţeană la târgurile la care participa sau pe care le organiza anual. Era notorie legătura pe care o realizase cu Uniunea Scriitorilor şi acţiunile comune cu scriitorii şi editurile din ţară din fiecare vară. Ioan Popişteanu a reuşit atunci să creeze o lume frumoasă în diversitatea ei, în care scriitorii, universitarii, studenţii şi editorii se intersectau într-un punct comun, care îi aducea, pentru scurtă vreme, împreună: dragostea pentru carte.
Acesta a fost Ioan Popişteanu: stăpânul unei lumi a cărţii, care pentru mulţi pare desuetă, dar pentru el era o realitate. O realitate mai reală decât realitatea în care trăia. O realitate pe care noi, cei care l-am cunoscut, încercăm să o ducem mai departe şi să o adaptăm lumii digitalizate în care trăim, o lume virtuală în care şarmul bibliofilului de modă veche se pierde. Nu şi charisma iubitorului de carte, Ioan Popişteanu, al cărui spirit va dăinui în spaţiul bibliotecii ce-i poartă acum numele, condusă de el cu totală abnegaţie atâţia ani de zile.
Despre Adina Ciugureanu
Este profesor universitar doctor emerit de Literatură Americană și Britanică la Universitatea „Ovidius" din Constanța și coordonator de doctorat la Facultatea de Litere.
A scris o serie de lucrări de specialitate, printre care Modernism and the Ideea of Modernity, Victorian Selves, Multiple Perspectives (Essays on Contemporary British Literature), High Modernist Poetic Discourse (T. S. Eliot, Ezra Pound, W. C. Williams, Marianne Moore, Wallace Stevens), An Anthology of Major Victorian Writers. Este membru al Societății Europene de Lingvistică și Poezie (PALA), membru al Societății Europene pentru Studiul limbii Engleze (ESSE), președinte al filialei din Constanța a Societății Române pentru Studii Americane și Britanice (RSEAS).
Citește și:
#Dobrogea Digitală
Ioan Popișteanu - un nume durabil în cultura Constănțeană
Citește în format integral
172
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii