Istoria Dobrogei - Bibliografie Anonim (sec. VI) - „Expunere a geografiei pe scurt”
18 Oct, 2024 17:00
18 Oct, 2024 17:00
18 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2279
Marime text
Lucrarea anonimă „Expunere a geografiei pe scurt” a fost readactată probabil la începutul secolului VI, folosindu-se surse vechi, ca grecii Eratostene, Strabo, Ptolemeu și recente, caAgathemeros (secolul V). (ed. H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
11 (GGM, II, 496-497). „În părțile cele mai de apus ale Sarmației, spre miazăzi, dincolo de iazigii metanasti, se afă Dacia, care se mărginește cu Istrul; iar mai încolo, mai spre răsărit, este Moesia inferioară, care ocupă o bună parte din ținutul de dincolo de Istruși tot țărmul mării de la Boristene[fluviul Nipruşioraşul situat la vărsarea acestuia în Marea Negară/Ucraina] până la orașul Mesembria [Nesebăr/Bulgaria].”
Editorii români notează că această situație era reprezentativă pentru apogeul expansiunii Imperiului Roman ]n secolul II.
30 (GGM, II, 502). „Dintre râurile europene, cel mai mare este fără îndoială Istrul, care vine din ținuturile de la apus, străbate o mulțime de neamuri și locuri și se varsăîn Pont; (...).”
41 (GGM, II, 505). „Lungimea Pontului Euxin de la Tomis până la gurile râului Phasis este de șase mii de stadii[1 stadiu = 180 m – nota editorilor români] sau opt sute de mii de pași[1 pas dublu = 1,5 m – n. e.r.]. Lățimea de la Phanagoria, din ținutul Bosporan [Crimeea/Ucraina], până la vărsarea râului Alys [Asia Mică/Turcia asiatică], unde Pontul este cel mai lat, este de doua mii patru sute de stadii sau trei sute douăzeci de mii de pași.”
Bibliografie
C. Muller, GeographiGraeciMinores, II, 494-511, Paris, 1861.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970(XLIV. Anonim)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - BibliografieȘtefan (sec. VI) - „Nume de popoare”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii