Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:37 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Anonim (sec. VI) - „Expunere a geografiei pe scurt”

ro

18 Oct, 2024 17:00 2213 Marime text
Organizarea administrativă a Dobrogei romane în secolele I-III

Lucrarea anonimă „Expunere a geografiei pe scurt” a fost readactată probabil la începutul secolului VI, folosindu-se surse vechi, ca grecii Eratostene, Strabo, Ptolemeu și recente, caAgathemeros (secolul V).  (ed. H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
 
 
 
11 (GGM, II, 496-497). „În părțile cele mai de apus ale Sarmației, spre miazăzi, dincolo de iazigii metanasti, se afă Dacia, care se mărginește cu Istrul; iar mai încolo, mai spre răsărit, este Moesia inferioară, care ocupă o bună parte din ținutul de dincolo de Istruși tot țărmul mării de la Boristene[fluviul Nipruşioraşul situat la vărsarea acestuia în Marea Negară/Ucraina] până la orașul Mesembria [Nesebăr/Bulgaria].”
Editorii români notează că această situație era reprezentativă pentru apogeul expansiunii Imperiului Roman ]n secolul II.
 


30 (GGM, II, 502). „Dintre râurile europene, cel mai mare este fără îndoială Istrul, care vine din ținuturile de la apus, străbate o mulțime de neamuri și locuri și se varsăîn Pont; (...).”
 
41 (GGM, II, 505). „Lungimea Pontului Euxin de la Tomis până la gurile râului Phasis este de șase mii de stadii[1 stadiu = 180 m – nota editorilor români] sau opt sute de mii de pași[1 pas dublu = 1,5 m – n. e.r.]. Lățimea de la Phanagoria, din ținutul Bosporan [Crimeea/Ucraina], până la vărsarea râului Alys [Asia Mică/Turcia asiatică], unde Pontul este cel mai lat, este de doua mii patru sute de stadii sau trei sute douăzeci de mii de pași.”
 
 
Teritoriul orașului Tomis

Bibliografie
C. Muller, GeographiGraeciMinores, II, 494-511, Paris, 1861.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970(XLIV. Anonim)
 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - BibliografieȘtefan (sec. VI) - „Nume de popoare”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari