Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”, de Cristian Cealera

ro

19 Oct, 2020 00:00 3045 Marime text
 
 
În cuvântul înainte al volumului „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea”, Cristian Cealera oferă, simbolic, cheia cu care cititorul e invitat să deschidă poarta către lumea fascinantă a Constanței interbelice.
Cartea istoricului iubitor de literatură, recent apărută la editura ieșeană „StudIS”, este un roman-document care reconstituie, în cele peste 400 de pagini, istoria unei singure zi petrecute în urbea tomitană: 23 iulie 1926. O zi aparent obișnuită, care ne prilejuiește însă o uimitoare întoarcere în timp, într-o lume populată deopotrivă de personaje reale și fictive, un univers în care istoria se îmbracă în veșmintele fastuoase ale literaturii, ținând cititorul cu sufletul la gură, de la prima și până la ultima pagină.
Volumul poate fi achiziționat de la librăria „Prăvălia cu Cărți” sau oferit de ZIUA de Constanța (împreună cu un autograf special al autorului), în cadrul campaniei de abonare la Newsletter-ul ziarului.
 

Abonează-te la newsletter!

„Constanța a devenit, de puțin timp, municipiu și se află în plină dezvoltare, pe măsură ce rănile Marelui Război se închid, iar negrele amintiri au început treptat a fi uitate.
Inima orașului este Piața Independenței, în mijlocul căreia tronează statuia poetului Ovidiu. Artistul latin și-a găsit, se pare, în sfârșit, liniștea, acum, când statuia i-a fost reașezată la ultima sistematizare a orașului, odată cu inaugurarea noii Primării, Palatul Comunal.
 

Abonează-te la newsletter!

Sub privirile uriașului de bronz, în piață, pe străduțele din imediata sa apropiere, sau la Cazinoul Comunal, se consumă drame, se fac și se pierd averi, se pune la cale mersul urbei, se iubește cu pasiune și se trăiește cu intensitate, într-un ritm adesea amețitor…
Totul se întâmplă exact pe, sau lângă, locul în care, în urmă cu mai bine de două milenii, anticul Tomis își avea Agora sa.
Inima orașului interbelic pulsează alert. Chiar și într-un interval de 24 de ore, aici se pot întâmpla atât de multe… Iar asta se poate vedea lesne în paginile ce urmează…
Este o aparent banală zi de vară… vineri 23 iulie, iar anul este… 1926…”
 

Abonează-te la newsletter!

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari