Decizii pentru viitorul copiilor cu cerințe educaționale speciale Un consilier județean va face parte din Comisia Orientare Școlară și Profesională din cadrul CJRAS Constanța (DOCUMENT)
Decizii pentru viitorul copiilor cu cerințe educaționale speciale: Un consilier județean va face parte din Comisia
14 Oct, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1165
Marime text
- Proiectul de hotărâre nr.185/20.09.2024 privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Județean Constanța în Comisia de Orientare Școlară și Profesională din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța se află pe oridienea de zi a ședinței CJC din data de 17.10.2024.
- Inițiatorul proiectului este președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Pe 17 octombrie 2024, are loc ultima ședință de Consiliu Județean din actualul mandat, iar pe ordinea de zi se află mai multe proiecte. Ședința se va ține în format fizic, conform convocatorului.
Printre proiecte se numără și Proiectul de hotărâre nr.185/20.09.2024 privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Județean Constanța în Comisia de Orientare Școlară și Profesională din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța. Inițiatorul proiectului este președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
La nivelul fiecărui CJRAE/CMBRAE funcționează Comisia de Orientare Școlară și Profesională. (COSP). Conform Ordinul Ministrului Educatiei nr. 5.701/2024, art.44 (1), pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare functionare a centrelor judetene/al municipiului București de resurse și asistență educațională la nivelul fiecărui CJRAE/CMBRAE funcționează Comisia de Orientare Școlară și Profesională (COSP).
Comisia de Orientare Școlară și Profesională (COSP) este numită prin decizie a directorului ISJ/ISMB și are în componență:
a) directorul CJRAE/CMBRAE, președinte al comisiei;
b) inspectorul școlar pentru învățământul special și special integrat, vicepreședinte al comisiei;
c) un reprezentant al CJRAE/CMBRAE, membru al consiliului de administrație;
d) un reprezentant din partea DGASPC județean/un reprezentant din partea unei DGASPC de sector pentru municipiul București;
c) un reprezentant din partea consiliului județean/al municipiului București;
e) un reprezentant din partea unei instituții de învățământ special cu personalitate juidică, respectiv centru școlar de educație incluzivă;
g) un reprezentant al unei organizații neguvernamentale de profit acreditate;
h) un reprezentant medic de specialitate neuropsihiatrie infantilă/pediatrică din partea Direcțiilor de Sănătate Publică;
i) secretar COSP.
70 de dosare ale preșcolarilor și cu cerințe educaționale speciale (CES) așteaptă să fie aprobate de COSP
Prin Hotărârea de Guvern nr. 423/2016 se stabilesc modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) înmatriculați în sistemul de învățământ preuniversitar, constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a imbrăcămintei și a încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecție a copilului, precum și de găzduire gratiutiă în intenate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul direcțiilor generale județene/a municipiului București de asistență socială și protecția copilului.
Certificatul de orientare școlară și profesională reprezintă documentul/actul oficial eliberat de către centrele județene de resurse și asistență educatională/Centrul de Resurse și Asistență Educațională al Municipiului București (CJRAE/CMBRAE) conform prevederilor legale în vigoare. Acesta cuprinde diagnosticul/deficiența, gradul acestuia/acesteia, în funcție de care copiii cu CES sunt orientați în învățământul de masă sau în învățământul special.
Alocația zilniciă de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezență școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, cu respectarea termenului de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.
De aceea este o urgență constituirea Comisiei de Orientare Școlară și Profesională.
În acest moment sunt înregistrate pentru 70 de dosare ale preșcolarilor și cu cerințe educaționale speciale (CES), care așteaptă să fie aprobate de Comisia de Orientare Școlară și Profesională (COSP).
În secțiunea Documente puteți consulta Proiectul de hotărâre și nr.185/20.09.2024 privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Județean Constanța în Comisia de Orientare Școlară și Profesională din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Consilierii județeni votează acordarea de stimulente pentru personalul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (DOCUMENT)
Proiectul „Diversificarea serviciilor de educație timpurie în județul Constanța”, în valoare de peste 38,8 milioane de lei, pe ordinea de zi a ședinței CJ Constanța (DOCUMENT)
Un reprezentant al CJC va fi desemnat în cadrul Comisiei pentru Evaluarea și Asigurarea Calității Educației la Centrul Școlar „Delfinul" Constanța (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii