Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:12 04 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Deputatul USR Stelian Ion, precizari legate de construcția imobilului de la „Lupoaică”

ro

30 Jan, 2020 10:11 3700 Marime text
În aceste momente, deputatul USR Stelian Ion face precizări, în zona Lupoaică, cu privire la situl arheologic afectat de lucrările demarate pentru construcția unui imobil.

Reamintim că, pe 18 ianuaire 2020 au început primele lucrări la ridicarea unui bloc, lângă zona „Lupoaică”, pe bulevardul Tomis din Constanţa. Proiectul aparţine societăţii Bueno Comp SRL, care urma să ridice un bloc de patru etaje. Conform unor surse din rândul arheologilor, s-ar fi depăşit limita de excavare inclusiv în zona care ar fi trebuit conservată, fiind afectat situl arheologic.

Pământul excavat din situl arheologic care conține fragmente ceramice a fost dus pe un câmp din afara orașului. Reprezentanții USR au identificat locul unde a fost cărat pământul excavat din situl arheologic, pe un câmp din afara orașului spre localitatea Valu lui Traian.

Deputatul Stelian Ion a anunțat imediat conducerea Muzeului de Arheologie și Istorie Națională Constanța – care a trimis în weekend o echipă de specialiști la fața locului. Căutând în mormanele de pământ, arheologii au descoperit fragmente ceramice datate în perioada stăpânirii romane în Dobrogea. A fost întocmit un proces-verbal (transmis Direcției Județene pentru Cultură).

IPJ Constanța face cercetări în acest caz

În urma cercetărilor cu privire la găsirea unor fragmente de obiecte care ar putea avea o anumită valoare arheologică, polițiștii din cadrul Secției 3 au continuat verificările privind legalitatea activităților de excavare și depozitare a materialelor arheologice, context în care s-a stabilit  că nu au fost respectate cerințele prevăzute în autorizația de construire.

Având în vedere că în șantierul de lucru, privind construcția unui imobil pe terenul situat în municipiul Constanța, există posibilitatea existenței de materiale arheologice, s-a dispus măsura opririi temporare a executării tuturor lucrărilor până la definitivarea cercetărilor.  În cauză, a fost deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de executare fără autorizație de construire sau de desființare, conf. Legii 50/1991.

UPDATE: Stelian Ion (USR): „Aș vrea să fac câteva clarificări. Aș vrea să se observe clar că nu e un atac politic. Din 2017 am tras semnale de alarmă. În urma sesizării noastre, organele de control au luat măsuri. Să găsești vestigii argeologice la marginea orașului este neimaginabil! O să punem o bornă aici la „Lupoaică” pentru implicarea noastră (...) Avem trei seturi de probleme: modul in care niste privati au ajuns proprietarii unui teren. În 2011, Radu Mazăre a dispus dispoziții de retrocedare. Suspiciuni pot exista asupra lor dupa ce am vazut alte retrocedari. Cei care sunt proprietari au început să cumpere fâșii și le-au alipit. Ceea ce nu e ilegal! A doua parte - legată de autorizația de construire. A existat o întreagă procedură în care investitorul a încercat să obțina autorizațiile, s-au obținut autorizații de la Directia Județeană, Ministerul Culturii, s-a aprobat un PUD în Consiliul local.


Din punctul meu de vedere trebuia procedat fix ca la terenul de pe Mircea cel Bătrân, unde au fost găsite porțile Cetății Tomis. În ciuda avizului de la Ministerul Culturii, pe oportunitate au oprit construcția. Iată că aici nu a fost așa. Se pune problema executării lucrării. Asta s-a făcut forțat, fără să existe o colaborare cu Muzeul de Arheologie. Direcția Județeană de Cultură au fost anuntați de începerea lucrării. Proprietarul a refuzat accesul arheologilor pe teren la solicitarea lor. Pământul a fost dus la ieșire din oraș unde au găsit vestigii.
Poliția a deschis un dosar în urma sesizărilor noastre. Aici vorbim de o posibilă distrugere a unor vestigii. Acele avize pe care le are proprietarul ar putea fi ilegale. Actele administrative se bucură de o prezumție de legalitate și sunt elemente care pot conduce la o astfel de pistă. Prima chestiune e legată de faptul că a existat o descarcare de sarcină arheologică pe o suprafață mai mare decât cea verificată. Există și un dosar pe rolul instanței pentru anularea autorizației și a pud-ului.

Astăzi vine la Constanța și un secretar de stat. O să am o întâlnire cu el. Și Ministerul Culturii poate demara o anchetă proprie. I-am înmânat personal ieri domnului ministru o astfel de solicitare. Are toata atenția asupra acestui caz. Este un caz simptomatic, o speță pilot. De aceea am zis că o să fie borna zero pentru schimbarea lucrurilor în Constanța. Multe instituții sunt implicate și angajați la fel.
Nu avem nicio problemă cu investitorul. Înțelegem investițiile. Însă o discuție cu investitorii din zona imobiliară vom purta, noi ca partid, eu ca parlamentar și eu ca și candidat la Primăria Constanța. Eu cred că investitorii trebuie să înțeleaga că perioada în care să se contruiască fiecare pe unde a vrut a trecut. Toate lucrurile trebuie facute cu respectarea strictă a legii. Investitorii trebuie să știe care sunt viziunile pentru acest oraș. Acestui nou investitor i s-a permis să construiasca fără niciun loc nou de parcare. Unde va exploda această tensiune pentru șoferi? Asta e doar o chestiune. Nu doar sub aspectul arheologic, dar și din punct de vedere urbanistic.

Va fi azi sedință de Consiliu local. Vedeți parte din aceste fâșiute au fost cumpărate direct de la municipiu. Văd o efervescență din partea primarului de a vinde cât mai multe terenuri din domeniul municipiului. Primarul procedează asemenea unui om nechibzuit care vinde tot din casă pentru a face investiții. Sunt multe proiecte de pe ordinea de zi de astăzi care vizează aceste aspecte. Au venit la mine oameni de afaceri că se dorește să se vândă cât mai multe terenuri pe ultima sută de metri de final de mandat. Este un PUZ acolo (de pe ordinea de zi a CLM) și sunt suspiciuni de comitere de infracțiuni. Fosta șefă a Serviciului juridic a acoperit situația în care părinții ei se judecau cu primaria. Acum consilierii sunt in situatia să avizeze un PUZ pentru părinții acestei doamne. Este vorba de cârdășia Primăriei și are și va avea de dat bani din cauza asta - că nu s-a apărat bine in procese. În loc să nu elaboreze ei puz-urile au lăsat asta la mâna investitorului și nu au mai avut ce face. Decebal Făgădău merge pe aceeași linie și ridică din umeri că nu a știut. Eu unu nu îl cred. Și sunt mulți constănțeni care nu îl cred. Sunt elemente pe ordinea de zi care vor duce la alte subiecte aprinse”.




Citește și: Constănțeanul supărat Au început lucrările la blocul de lângă Lupoaică. Opinia publică acuză distrugerea sitului arheologic. Ce spun autoritățile (galerie foto)

UPDATE Protest în Constanța. Se scandează împotriva construirii blocului de lângă statuia Lupa Capitolina. Un cetățean a fost agresat (video)

UPDATE. Pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică” care conține fragmente ceramice, dus pe un câmp din afara orașului (video)

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța. Stelian Ion(USR) "Am reușit să oprim construcţia de pe vestigiile cetăţii antice Tomis, în zona Lupoaică!

Concluziile Direcției Județene de Cultură Constanța, cu privire la săpăturile de la imobilul de lângă Lupoaică - „Aproape jumătate din suprafața ce urma a fi afectată de construire nu a fost cercetată”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii