Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 06 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Diurna externă și internă pentru 2024. Cum se acordă și care este valoarea!

ro

06 Sep, 2024 09:38 232 Marime text
foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța
  • Diurna reprezintă o sumă de bani destinată să acopere cheltuielile de masă și alte cheltuieli personale efectuate de angajat în timpul delegării sau detașării sale într-o altă localitate, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului.
  • Conform anexei la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995, cuantumul diurnei externe pentru anul 2024 rămâne neschimbat față de anii precedenți, cu excepția cazului în care vor fi adoptate modificări legislative în acest sens.
 Atunci când se deplasează în interes de serviciu în afara localității în care își au locul de muncă, angajații primesc de la angajatori o indemnizație pentru acoperirea cheltuielilor de masă și a altor cheltuieli personale.
 
Conform art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, diurna reprezintă o sumă de bani destinată să acopere cheltuielile de masă și alte cheltuieli personale efectuate de angajat în timpul delegării sau detașării sale într-o altă localitate, în țară sau în străinătate, în interesul serviciului.
 
Diurna externă reprezintă o indemnizație acordată angajaților care se deplasează în interes de serviciu în afara granițelor României. Aceasta are rolul de a acoperi cheltuielile de masă și alte cheltuieli personale efectuate de angajat pe durata deplasării.
 
Cuantumul diurnei externe se stabilește prin Hotărârea Guvernului nr. 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificările și completările ulterioare. Această hotărâre prevede cuantumul diurnei în valută pentru fiecare țară în parte, în funcție de nivelul de trai și de costurile specifice ale fiecărei țări.
 
Conform anexei la Hotărârea Guvernului nr. 518/1995, cuantumul diurnei externe pentru anul 2024 rămâne neschimbat față de anii precedenți, cu excepția cazului în care vor fi adoptate modificări legislative în acest sens, scrie Legal Badger.
 
Diurna internă reprezintă o indemnizație acordată salariaților care sunt delegați într-o altă localitate din țară, la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă. Aceasta are rolul de a acoperi cheltuielile de masă și alte cheltuieli personale efectuate de salariat pe durata delegării.
 
Conform art. 1 alin. (1) din Hotărârea nr. 714 din 13 septembrie 2018 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării în interesul serviciului, persoana delegată într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între 5 și 50 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de delegare în cuantum de 23 lei/zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește și de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea.
 
Diurnă neimpozabilă 2024?
 
Pornind de la definiția de mai sus, diurna reprezintă o indemnizație acordată salariaților pentru acoperirea cheltuielilor de masă și a altor cheltuieli personale efectuate de aceștia în cazul delegării sau detașării în interes de serviciu. Pentru a determina dacă diurna este neimpozabilă în 2024 este important să analizăm prevederile cuprinse în Codul fiscal referitoare la tratamentul fiscal al diurnei în anul 2024.
 
Tratamentul fiscal diurnă externă
 
Conform art. 76 alin. (4) lit. k) din Codul fiscal, diurna externă este neimpozabilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, prin hotărâre a Guvernului. Această limită neimpozabilă se aplică în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază se calculează distinct pentru fiecare lună în parte, prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile corespunzător fiecărei luni din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în străinătate.
 
Să presupunem că un salariat cu un salariu brut de 5000 lei este delegat pentru o perioadă de 5 zile în Spania în luna mai 2024. Conform anexei cuprinse în Hotărârea nr. 518 din 10 iulie 1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar cu modificările ulterioare, diurna pentru Spania este de 35 euro/zi pentru categoria I și 56 euro/zi pentru categoria a II-a.
 
Prin urmare, întreaga sumă a diurnei externe de 437,5 euro (2143,75 lei) este neimpozabilă, deoarece nu depășește nici plafonul neimpozabil, nici limita de 3 salarii de bază.
 
Astfel, pentru o delegare de 5 zile în Spania, un salariat cu un salariu brut de 5000 lei va primi o diurnă externă neimpozabilă în valoare de 437,5 euro (2143,75 lei). Orice sumă care depășește acest plafon va fi impozabilă.
 
 
Tratamentul fiscal al diurnă internă
 
 
Conform art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, diurna internă este impozabilă pentru partea care depășește plafonul neimpozabil stabilit astfel: 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară.
 
Prin urmare, diurna internă de 23 lei/zi x 5 zile = 115 lei este neimpozabilă, deoarece nu depășește nici plafonul neimpozabil (57,5 lei/zi), nici limita de 3 salarii de bază (3409,10 lei).
 
Când se acordă diurna?
 
 
Conform art. 43 din Codul muncii, delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziția angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuțiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
 
Potrivit art. 44 alin. (1) din Codul muncii, delegarea poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni și se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegării nu poate constitui motiv pentru sancționarea disciplinară a acestuia.
 
În ceea ce privește drepturile salariatului delegat, art. 44 alin. (2) din Codul muncii prevede că acesta are dreptul la plata cheltuielilor de transport și cazare, precum și la o indemnizație de delegare, în condițiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
 
PRECIZĂRI:
 
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și pe Termene.ro.
 
Citește și: 

 
Majorare indemnizație handicap. Iată la ce cuantum ajunge
 
Lista bolilor pentru care se acordă certificat de handicap în România
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii