Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:41 18 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Elevii Școlii Spectrum descoperă Dobrogea prin proiectele ZIUA de Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

18 Dec, 2024 10:05 305 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanța continuă să promoveze istoria și cultura Dobrogei prin proiecte dedicate, menite să apropie tinerii de valorile acestei regiuni.

Astăzi, echipa redacției a fost prezentă la Școala Spectrum, unde le-a prezentat elevilor o serie de materiale interactive și informații inedite despre Dobrogea, inspirându-i să descopere bogăția culturală și istorică a locului în care trăiesc.

Inițiativa ce a debutat în anul 2015 subliniază importanța educației locale și a implicării comunității în păstrarea tradițiilor și promovarea patrimoniului regional.

"Un ziar are posibilitate sa demareze diferite demersuri pentru a atrage atenția autorităților ca ceva nu merge. Autoritățile din Constanța nu petreceau Legea care a instituit ZIUA Dobrogei", le a povestit elevilor Claudia Tanislav, directorul ZIUA de Constanța

Seria evenimentelor desfășurate de ZIUA de Constanța a început cu tenorul Vasile Moldoveanu, care a revenit acasă la invitația echipei ziarului.

Au urmat o serie de mese deschise, organizate la redacția ZIUA de Constanța pentru a puncta anumite aspecte.

Proiectele au continuat cu omagierea sopranei Aida Abagief la Teatrul Oleg Danovski.

Un alt proiect a fost Turul turistic prin Constanța „La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale“. 

În noiembrie 2017, cotidianul ZIUA de Constanța devenea, în premieră, ziarul regional care „punea la cale” primul eveniment ce avea să deschidă o inspirată și îndrăzneață serie de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, alegând drept dată aniversară ziua de 23 noiembrie, zi în care armatele române intrau în Constanța, povestește Claudia Tanislav, directorul ZIUA de Constanța. 


Primul fond documentar dobrogean online și primele 10 distincții Meritul Dobrogean

Pe 23 noiembrie 2017, la împlinirea a 139 de ani de la revenirea provinciei sub administrație românească, sub genericul #SărbătoreşteDobrogea, se lansa o susținută campanie de conştientizare, menită să reînvie istoria acestui vechi pământ și să renască în noi mândria apartenenţei și dorința de a-i cunoaște și a-i onora trecutul. În sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa, în prezența reprezentaților la vârf ai autorităților publice din Constanța și Tulcea - cărora li se cerea implicare şi responsabilitate -, a unor oaspeți de seamă din lumea culturală și universitară, se lansa primul Fond documentar online susţinut de platforma unui ziar regional românesc, purtând titlul „Dobrogea de ieri şi de azi”. Zeci de cărţi rare, de reviste valoroase şi colecţii personale, cumpărate de ZIUA de Constanța, ori primite ca donație sau împrumutate, deveneau disponibile pentru publicul din toată lumea, în cadrul Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța. De asemenea, se instituia distincția „Meritul dobrogean”, care se acorda, post-mortem, mai multor personalități remarcabile legate de provincia dintre Dunăre și Mare: Virgil Coman, Zaharia și Petre Covacef, Gheorghe Dumitrașcu, Puiu Enache, Dumitru Lupu, Constantin Novac, Gavrilă Simion, gen. Adrian Soci, Adrian Rădulescu, Olimpiu Vladimirov.


În 2018 are loc o masă rotundă - Cu drag despre Dobrogea. O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa despre digitalizarea... trecutului şi încrederea în viitor . 

De asemenea pe 12.06.2018 are loc lansarea proiectului #RespectTeatru. Se lanseaza și cartea Dulcea Povară a lui Jean Badea și au loc decernări ale medaliei Jean Ionescu. 

În 2018 am organizat un eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“, unde au participat peste 80 de persoane foști angajați. Emoțiile celor prezenți m-au determinat să merg mai departe. În același an, am făcut demersuri ca Școala din comuna Dorobanțu, județul Călărași să poarte numele lui Adrian V. Rădulescu. În 2018, am făcut și un film documentar dedicat lui Adrian V. Rădulescu, fostul director al Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța", a mai adăugat Claudia Tanislav.

„În 2019, la propunerea ZIUA de Constanța, Petre T. Frangopol și Traian Gomoiu au primit titlul de cetățeni de onoare ai municipiului Constanța. În același an, am reușit sa tipărim un volum semnat de inginerul Garabet A. Kümbetlian" a mai menționat Claudia Tanislav

„Într-un context global de mari provocări, al unei pandemii de Coronavirus care a îngenuncheat planeta, Ziua Dobrogei, devenită deja tradiție pentru cotidianul ZIUA de Constanța, avea parte de o celebrare mai puțin obișnuită, fiind la acel moment în plin scenariu roșu cu restricții guvernamentale. Astfel, conducerea Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a luat decizia de a amâna conferința online „Dobrogea digitală - Acces universal la informație”, ce urma să aibă loc în data de 23 noiembrie 2020. Și, totuși, la împlinirea celor 142 de ani de la întoarcerea la România a pământului său cel mai vechi și mai bogat în spiritualitate, tematica propusă a fost „#Dobrogea Digitală - Acces universal la informație”. O temă ce leagă trecutul de prezent, civilizația veche de globalizare şi cultura media, ceea ce am fost de ceea ce vom deveni“ - a mai precizat Claudia Tanislav. 

ZIUA de Constanța a digitalizat fondul de carte veche de patrimoniu al Universităţii Ovidius. 

A fost o sărbătoare inedită, găzduită de o platformă a Universității „Ovidius”, a cărei bibliotecă a materializat în 2020 proiectul de digitalizare a fondului de carte veche și rară din patrimoniu. Prin tenacitatea profesorului universitar Mihai Gîrțu, dar mai ales a profesionalismului și minuției restaurative a Asociației Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța. La acel moment, 120 de cărți din referențialul cultural al țării și al Dobrogei erau în format digital și la dispoziția cititorilor prin interfața web a Bibliotecii Universitare „Ovidius” din Constanța - mai menționează directorul ZIUA de Constanța, Claudia Tanislav. 

În 2021 a fost lansat proiectul Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millennials

ZIUA de Constanta și partenerii principali Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), ICEM Tulcea, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ și Consiliul Județean Constanța, partenerii instituționali Biblioteca Județeană „I.N. Roman Constanța“, Universitatea „Ovidius“ din Constanța, Colegiul National „Mircea cel Bătrân“, Adevărul, partenerii de conectare - cinci tineri din generația Millennials - Adelina Cioi (absolventă Facultatea de Jurnalism, București, 2018), Cezara Alexandra Trușcă (absolventă Facultatea de Științe Economice Administrarea Afacerilor, Constanța, 2019), Isabela Boantă (absolventă Facultatea de Litere, Constanța, 2014), Alex Sîrbu, (absolvent Facultatea de Drept și Științe Administrative, Constanța, 2018) și Dima Nancu (elev, clasa a XI-a, Colegiul National „Mircea cel Bătrân“) și partenerul de mobilitate SC Metropolitan SRL au inițiat, colaborat și susținut reciproc lansarea proiectului Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials “ - a mai povestit Claudia Tanislav

2022 - Dobrogea144 

ZIUA de Constanța și-a continuat misiunea asumată în anul 2017, inițiind în anul 2022 numeroase proiecte dedicate memoriei culturale dobrogene, precum De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă, #DobrogeaAcademică (denumirea străzilor Acad. Petre T. Frangopol și Acad. Marian Traian Gomoiu), #Dobrogea143 - de la grecii din Milet la generația Millennials.

 

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă
 

Pe 9 martie 2022, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989, zi adoptată prin Legea 247/2011, cotidianul ZIUA de Constanța lansa proiectul De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Alba, un demers care ne oferă prilejul unui moment de reculegere pentru cei suferinzi până la moarte, pentru introspecții interioare despre cum a fost îngăduit așa genocidul colectiv.

Câți deținuți politici au fost în Dobrogea după 23 august 1944? Câți dintre deținuții politici au murit în detenție sau din cauza detenției? Acestea sunt câteva motive care justifică demersul jurnalistic de a comunica la nivel public informațiile aferente acestei perioade.
 
Deținuții politici erau oameni, erau reali, aveau nume și prenume, aveau vise, dorințe, planuri de viață. Ei au trăit o traumă colectivă, în cazul Dobrogei, în locurile fie de lângă noi, precum Cazino, Stadion, fie în apropierea noastră (vezi localitățile) și, mai mult ca sigur, am trecut pe lângă locul suferinței lor de nenumărate ori.
 
Deși în memoria colectivă în Dobrogea este prezent Canalul Dunăre - Marea Neagră, chiar dacă în trecutul recent au fost condamnați torționarii de la Periprava și, mai recent, odată cu începerea lucrărilor pentru restaurarea Cazinoului, a apărut dovada materială, lăsată de deținuții care lucrau acolo în anii ’50, harta ne completează informațiile, în sensul că oferă ansamblul celor 44 de locuri din județele Constanța și Tulcea, locuri purtătoare de memorie și care au nevoie să fie cunoscute“ - povestește Claudia Tanislav. 

2023 – Dobrogea145

ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanta au organizat Expoziția „Dobrogea 145”, în perioada 14-22 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului, pentru a marca 145 de ani de la intrarea Dobrogei între granițele românești. 


Vernisajul a avut loc marți, 14 noiembrie, ora 14:00, la Palatul Parlamentului (Camera Deputaților, intrare din Strada Izvor nr. 2-4, intrarea S1, nivel P1, în fața Sălii de Plen). 

Expoziția a cuprins două secțiuni, referitoare la Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și la cetățile dobrogene, și prezentarea volumului „Dobrogea 145 - De la grecii din Milet la generația millenials”. 

Evenimentul a fost organizat sub forma unui manifest menit să atragă atenția autorităților locale și centrale asupra patrimoniului cultural și a nevoii de conservare și reabilitare a acestuia, în contextul în care, în ultima perioadă, crizele profunde cu care s-a confruntat societatea românească au făcut să fie abătută atenția de la importanța protejării memoriei locurilor în care trăim.

În ultimele trei decenii, patrimoniul cultural și istoric al Constanței a fost vitregit din cauza intereselor imobiliare din zonă, la fel cum s-a întâmplat și în București, dar și în multe alte județe din țară- precizează Claudia Tanislav

Anul acesta am lansat cartea doamnei Aurelia Lăpușan - „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“, mai completează Claudia Tanislav. 






Citește și. 

Eveniment de excepție al ZIUA de Constanța. Aurelia Lăpușan lansează volumul „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile“ (GALERIE FOTO)

La invitaţia cotidianului ZIUA de ConstanţaTenorul Vasile Moldoveanu revine, astăzi, acasă 

O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa„Suntem ai Constanţei, facem spectacole pentru constănţeni. Trebuie să fim ajutaţi de constănţeni“ (galerie foto)​ 

#sărbătoreșteDobrogeaLIVE VIDEO & TEXT. ZIUA de Constanţa lansează biblioteca virtuală. Ce autorităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea participă. Un omagiu adus personalităţilor dobrogene​ 

Cu drag despre Dobrogea. O nouă întâlnire în casa ZIUA de Constanţa despre digitalizarea... trecutului şi încrederea în viitor (galerie foto)​
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii