Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:22 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspector general de stat Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei persoanelor nou angajate, însă nu va beneficia de facilităţi fiscale

ro

04 Jun, 2022 09:18 1598 Marime text
foto: Pexels

Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, dar în acest caz nu va beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de actul normativ, respectiv scutirea de la plata impozitului şi a taxelor a majorării voluntare a salariului minim cu 200 de lei, informează inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Inspectorul a răspuns pe Facebook la o mai multe întrebări legate de modificările legislative recente privind majorările salariale.
 

„Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, caz în care nu va beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de actul normativ.

Încadrarea salariatului cu contract individual cu timp parţial se poate realiza la nivelul salariului minim brut de 2.550 lei, raportat la numărul de ore prevăzute în contract.

Oricum, facilităţile fiscale aplicabile pentru suma de 200 de lei, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, sunt aplicabile doar pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază", a explicat Dantes Bratu.


Inspectorul general de stat a precizat că acordarea celor 200 de lei implică o modificare a salariului de bază lunar brut şi, prin urmare, salariatul va primi salariul la nivelul rezultat în urma modificării, nivel care va fi luat în calcul şi la stabilirea indemnizaţiei de concediu de odihnă sau medical, a explicat acesta, întrebat dacă această facilitate afectează contribuţiile sociale obligatorii şi dacă pe durata concediului medical salariatul beneficiază de facilitate

De asemenea, în ceea ce priveşte societăţile care au mai multe coduri CAEN, printre care agricultura şi industria alimentară, Bratu a subliniat că majorarea salariului va fi aplicabilă tuturor salariaţilor (indiferent de ocupaţia deţinută în întreprindere) care prestează activitate în domeniile de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege.

Guvernul României a aprobat, în ședința de pe data de 18 mai, printr-o ordonanţă de urgenţă, facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.


Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, anunța, într-o conferință de presă la finalul ședinței de Guverb, că a fost aprobată facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului și taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei. 
 

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul, aşa cum a promis şi aşa cum pachetul 'Sprijin pentru România', elaborat la nivelul coaliţiei de guvernare, a stabilit în urmă cu o lună, aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii", preciza Dan Cărbunaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii