Parchetul European a intrat pe fir! Familia preotului Iscru, din Dăeni, fiul senatorului PSD Paul Stănescu și stuful transformat în pășune, în mandatul pesedistului Florin Barbu. Firmele implicate (DOCUMENTE)
Parchetul European a intrat pe fir!: Familia preotului Iscru, din Dăeni, fiul senatorului PSD Paul Stănescu și
23 Jan, 2024 17:44
ZIUA de Constanta
20262
Marime text
- Societățile care au legat numele Iscru de cel al lui Ștefan Alexandru Stănescu sunt Ecologic Danube SRL și, respectiv, Biodelta Resurse SRL.
- Ștefan Alexandru Stănescu intrase în cele două companii în aceeași zi, fiind cooptat de asociatul de atunci Bizantine Art Proiect SRL, controlată de Marinela Iscru, soția preotului Mădălin Adrian Iscru.
- În noiembrie 2023, Ștefan Alexandru Stănescu s-a retras din cele două firme, exemplul său fiind urmat câteva zile mai târziu de Marinela Iscru.
- Firmele în care familiile Iscru și Stănescu au fost partenere se află printre concesionarele pentru 25 de ani ale activității de recoltat stuf în Rezervația Biosferei Delta Dunării, Ecologic Danube SRL concesionând cea mai mare suprafață (peste 15.900 de hectare), iar Biodelta Resurse SRL având cele mai multe contracte, însumând aproape 14.500 de hectare.
- Din ianuarie 2024, în urma unei modificări legislative la nivelul Ministerului Agriculturii, modificare ce a transformat stuful în pășune, au devenit posibile subvențiile pentru „paludicultură în scop furajer“.
- Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este deputat PSD de Olt, organizație ce a fost condusă timp de zece ani de senatorul Paul Stănescu, actual secretar general al PSD.
- Parchetul European, potrivit unor surse, a solicitat documente cu privire la acordarea acestor subvenții, sumele pentru stuf ridicându-se la peste cinci milioane de euro, potrivit G4Media.ro
- În octombrie 2023, ancheta „România, te iubesc“, difuzată la PRO TV, vorbea despre modificarea legislativă din domeniul agricol menită să transforme stuful în pășune pentru a se putea beneficia de subvenții.
- Ministerul Agriculturii a anunțat în urmă cu câteva zile că au fost trimise Corpul de Control și inspectorii Antifraudă pentru a verifica acordarea acestor subvenții.
- În Secțiunea Document sunt disponibile și istoricul celor două companii, Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL.
Indexul personajelor
Paul Stanescu: senator PSD, secretar general PSD, fost șef PSD Olt (timp de zece ani), fost ministru al Dezvoltării în perioada în care pr. Mădălin Adrian Iscru era consilier în cadrul ministerului și derula prin firmele sale (Hercinic SRL și Siluan Proiect SRL) bani din PNDL; Paul Stănescu a susținut public, întrebat fiind de jurnaliști, că nu îl cunoaște pe Mădălin Adrian Iscru, acesta din urmă fiind angajatul lui Adrian Gâdea, conform presei centrale.
Florin Barbu: ministrul Agriculturii, deputat PSD de Olt, provenind din organizația de partid unde șef a fost, timp de zece ani, Paul Stănescu
Mădălin Adrian Iscru: Preot paroh la Biserica „Sfântul Gheorghe“, din Sâmbăta Nouă, Episcopia Tulcii. În 2019, a fost personajul principal al investigației Recorder, în care jurnaliștii au vorbit pe larg despre fondurile derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) care ajungeau la firmele controlate de pr. Mădălin Adrian Iscru, acesta fiind, în același timp, consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării (care aloca fondurile), condus la momentul respectiv de senatorul PSD Paul Stănescu.
Marinela Iscru: soția pr. Mădălin Adrian Iscru, fostă parteneră de afaceri a lui Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, în companiile Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL până în noiembrie 2023. Asociat unic al Vatopediou Holding SRL, firmă ce controlează Bizantine Art Proiect SRL, societate câștigătoare a mai multor contracte publice în Dobrogea (Tulcea și Constanța) în ultimii doi ani.
Ștefan Alexandru Stănescu: fiul senatorului PSD Paul Stănescu: fost partener (până în noiembrie 2023) în Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL cu Marinela Iscru.
Ionuț Lipan: Paroh al Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului“ din Ciucurova, Episcopia Tulcii. A fost administrator al societăților Bizantine Art Proiect SRL (pe care a și înființat-o și, ulterior, a cesionat-o Vatopediou Holding SRL deținută de Marinela Iscru) și Vatopediou Holding SRL, locul său fiind luat în toamna 2022 de soția sa, Raluca Mădălina Lipan.
Raluca Mădălina Lipan: soția pr. Ionuț Lipan, administrator al Bizantine Art Proiect SRL și Vatopediou Holding SRL, după ce l-a schimbat în funcție pe Nelu Ionuț Lipan, în toamna 2022. Fostă asociată alături de Marinela Iscru în 24 Cert Arhitect (24 SLN Arhitect).
Ecologic Danube SRL: societate în care Marinela Iscru a fost partener (prin Restart Premium SRL, dar și direct) cu Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, până în noiembrie 2023; concesionară pe 25 de ani a activității de recoltat stuf în RBDD, pe cea mai mare suprafață (peste 15.900 de hectare).
Biodelta Resurse SRL: societate în care Marinela Iscru a fost partener (prin Restart Premium SRL, dar și direct) cu Ștefan Alexandru Stănescu, fiul lui Paul Stănescu, până în noiembrie 2023; concesionară pe 25 de ani a activității de recoltat stuf în RBDD, beneficiară a celor mai multe contracte (cinci), pe o suprafață de aproape 14.500 de hectare.
Context
Un scandal public izbucnit în anul 2019, în urma anchetei recorder.ro atrăgea atenția asupra contractelor pe care le câștiga firmele unui preot din Tulcea, Mădălin Adrian Iscru, prin PNDL, de la Ministerul Dezvoltării, unde preotul deținea funcția de consilier.
Ministerul Dezvoltării era condus la momentul respectiv de senatorul PSD Paul Stănescu.
La momentul respectiv, Agenția Națională de Integritate s-a autosesizat și a sesizat și Direcția Națională Anticorupție, mai departe, pentru a investiga acest caz.
Preotul Mădălin Adrian Iscru, slujitor al Parohiei Dăeni, a fost înlăturat din funcție și a intrat într-un con de umbră.
Arc peste timp, Marinela Iscru, soția preotului Iscru, a fost până în noiembrie 2023 partener de afaceri al fiului senatorului PSD Paul Stănescu, Ștefan Alexandru Stănescu, în două societăți (Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL) care au concesionat recoltarea stufului din RBDD.
În ianuarie 2024, în urma unei modificări legislative la nivelul Ministerului Agriculturii, a devenit posibilă acordarea subvențiilor pentru „paludicultură în scop furajer“.
Ministru al Agriculturii este Florin Barbu, deputat PSD de Olt, provenind din organizația politică ce a fost condusă ani de zile de Paul Stănescu.
Cele mai mari concesiuni pentru recoltarea de stuf în Delta Dunării le au cele două companii, Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL.
La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus de Florin Barbu, deputat PSD de Olt provenind din organizația politică ce a fost condusă ani de zile de Paul Stănescu, a anunțat o anchetă a Corpului de Control „în vederea verificării legalității acordării subvențiilor pentru paludicultură, având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la modalitatea de acordare a acestui nou tip de subvenții. Ministrul Agriculturii a solicitat ca din echipa de control să facă parte și inspectori Antifraudă“. (Comunicatul integral al MADR poate fi accesat în Secțiunea Document)
Parchetul European, la rândul său, a solicitat documente cu privire la acordarea acestor subvenții, sumele pentru stuf ridicându-se la peste cinci milioane de euro, potrivit G4Media.ro.
În octombrie 2023, ancheta „România, te iubesc“, difuzată la PRO TV, vorbea despre modificarea legislativă din domeniul agricol menită să transforme stuful în pășune pentru a se putea beneficia de subvenții
Parteneri pentru recoltarea stufului
Familia Iscru, din Dăeni, nume cu rezonanță pe piața achizițiilor publice, l-a avut până de curând ca partener de afaceri pe Ștefan Alexandru Stănescu, fiul senatorului PSD Paul Stănescu, ultimul fiind ministru al Dezvoltării în perioada în care preotul Adrian Mădălin Iscru (din Dăeni) era angajat consilier la ministerul condus de Stănescu.
Societățile care au legat numele Iscru de cel al lui Ștefan Alexandru Stănescu sunt Ecologic Danube SRL și, respectiv, Biodelta Resurse SRL.
Cele două societăți care au pus în legătură numele Iscru și cel al senatorului Paul Stănescu, anume Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, figurează în evidențele Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) privind contractele de concesiune pentru recoltatului stufului.
O informare din 2022 remisă de ARBDD la cererea Agerpres prezenta Ecologic Danube SRL drept societatea cu cea mai mare suprafață concesionată în RBDD (15.908 hectare, în zonele Șontea-Fortuna, Holbina-Dranov și Gorgova-Uzlina), iar Biodelta Resurse SRL drept beneficiara celor mai multe contracte (cinci -- suprafața totală de 14.486 de hectare, în zonele Matița-Merhei, Magearu, Roșu-Puiu-Împuțita, cordonul litoral al Mării Negre și Ereniuc).
Totodată, o informare ARBDD remisă la solicitarea ZIUA de Constanța, la data de 28 septembrie 2023, preciza faptul că Ecologic Danube SRL figura ca beneficiar al contractelor de concesiune resursă stuficolă pentru zonele Șontea-Fortuna, Gorgova-Uzlina și Holbina-Dranov, iar SC Biodelta Resurse SRL, beneficiar al contractelor pentru zonele Matița-Merhei, Mageru, Erenciuc, Roșu-Puiu-Împuțita și Cordonul litoral al Mării Negre între localitățile Sulina și Sfântul Gheorghe.
„Respectivele contracte de concesiune au ca obiect activitatea de valorificare a resurselor stuficole din zonele respective, delimitate conform HG 153/2002. Nu au fost concesionate suprafețe de teren. Durata fiecărui contract este de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire“, au precizat cu aceeași ocazie reprezentanții ARBDD, la solicitarea ZIUA de Constanța.
„Pentru fiecare contract, concesionarii plătesc anual redevențe calculate conform Cap. IV din contractele de concesiune, în funcție de cantitatea de stuf recoltabilă, comunicată de ARBDD prin autorizația de mediu“, conform sursei citate.
Răspunsurile ARBDD sunt disponibile în Secțiunea Document.
În decembrie 2023, Ministerul Agriculturii a anunțat că au fost avizate de către Comisia Europeană schimbări esențiale în Planul Național Strategic al României pentru perioada 2023 – 2027 (disponibil în Secțiunea Document).
Una dintre modificările importante vizând includerea terenurilor cultivate sau recoltate în sistemul de paludicultură în definiția pășunii sau pajiștii, devenind astfel posibile subvențiile pentru „paludicultură în scop furajer“.
„Modificarea textului va conduce la facilitarea accesului fermierilor activi la sprijinul acordat sub forma plăților directe din Pilonul I“, arăta Ministerul Agriculturii în Planul Strategic 2023-2027 (disponibil în Secțiunea Document).
Așa cum am arătat anterior, principalele companii care se ocupau cu recoltarea stufului din Delta Dunării sunt Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL.
Familia Iscru și Ștefan Alexandru Stănescu
Inițial, familia Iscru era partenerul lui Ștefan Alexandru Stănescu în cele două firme prin Bizantine Art Proiect SRL, companie deținută de Vatopediou Holding SRL, la rândul său controlată de Marinela Iscru.
De altfel, Ștefan Alexandru Stănescu a intrat în Biodelta Resurse SRL și Ecologic Danube SRL fiind cooptat de Bizantine Art Proiect, în data de 1 iulie 2022.
Ulterior, Iscru și Stănescu au devenit parteneri în Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL prin Restart Premium SRL (fostă Restart Proiect Bulding), companie deținută și administrată de aceeași Marinela Iscru.
Pe 13 noiembrie 2023, Ștefan Alexandru Stănescu s-a retras atât din Ecologic Danube SRL, cât și din Biodelta Resurse SRL, cesionându-și părțile sociale către Marinela Iscru (MOf. Nr. 5505/11.12.2023 pentru Ecologic Danube SRL și MOf. Nr. 5481/08.12.2023 pentru Biodelta Resurse SRL).
Pe 24 noiembrie 2023, Marinela Iscru, la rândul său, s-a retras, de asemenea, din Ecologic Danube SRL și Biodelta Resurse SRL, părțile sale sociale fiind cesionate către Mihai Caraman (MOf. Nr. 11/03.01.2024 pentru Ecologic Danube SRL și MOf. Nr. 5787/29.12.2023 pentru Biodelta Resurse SRL).
Așa cum am spus anterior, atât în Ecologic Danube, cât și în Biodelta Resurse SRL, Ștefan Alexandru Stănescu intrase în exact aceeași zi, în ambele firme, fiind cooptat de către asociatul de atunci Bizantine Art Proiect SRL (controlată indirect de Marinela Iscru).
Registrul Comerțului consultat pe 22 ianuarie 2024 arată că Ecologic Danube SRL este deținută acum de Leverage Project SRL, Filoxenia MSP SRL, MB Alenka Building SRL, Mihai Caraman, Adela Florina Baractian, Ionuț Aldeși și Nicu Anagnoste, iar administratorul este Adela Florina Baractian.
În 2022, firma a declarat un angajat, profit aproape 75.000 de lei și cifra de afaceri a depășit 1,44 de milioane de lei.
Biodelta Resurse SRL este acum (22 ianuarie 2024) deținută de Leverage Project SRL, Filoxenia MSP SRL, MB Alenka Building SRL, Mihai Caraman, Adela Florina Baractian și Ionuț Aldeși, iar administratorul este Ionuț Aldeși.
În 2022, firma a declarat doi angajați, pierderi peste 37.000 de lei și cifra de afaceri 0.
Registrul Comerțului arată că numele Marinelei Iscru se leagă în prezent (22 ianuarie 2024) de societățile 2AOP Architecture SRL, Rebranding Premium SRL, Restart Premium SRL și Vatopediou Holding SRL, unde, conform sursei citate, este asociat și administrator.
În Secțiunea Document pot fi consultate istoricul Ecologic Danube SRL și cel al Biodelta Resurse SRL.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Primăria Casimcea, contract de peste 420.000 de euro pentru reabilitarea termică a unor blocuri. O singură ofertă depusă. Cine sunt câștigătorii
Familia Lipan administrează afacerile familiei Iscru, din Dăeni. Schimbare de administrator la Vatopediou Holding și Bizantine Art Proiect
Familia Iscru dă lovitura la Dăeni! Contract de peste două milioane de euro, luat împreună cu alte două firme
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii