Parcul Arheologic din Constanța, reabilitat în acest stil. Ziua Mondială Art Nouveau
Parcul Arheologic din Constanța, reabilitat în acest stil. Ziua Mondială Art Nouveau
10 Jun, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3805
Marime text
- Data de 10 iunie marchează Ziua Mondială Art Nouveau.
- Curentul Art Nouveau a avut pe teritoriul României expresii diferite, motivate de realităţile politice şi culturale de la începutul secolului XX.
- În anul 2105, uriaşul Parc Arheologic din centrul Constanţei, plin de artefacte expuse pe alei, a fost reabilitat cu fonduri europene în Art Nouveau.
În data de 10 iunie este celebrată Ziua Mondială Art Nouveau.
A fost aleasă această dată deoarece coincide cu aniversarea a doi arhitecți care sunt în special recunoscuți pentru acest stil: Antoni Gaudi şi Ödön Lechner.
„Art Nouveau” este un stil artistic manifestat în cea mai mare parte în artele vizuale, designul și arhitectura de la începutul secolului trecut.
În anul 2017, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a organizat, de Ziua Mondială Art Nouveau, o serie de tururi ghidate gratuite în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, precum şi o expoziţie de fotografie dedicată arhitecturii Art Nouveau din România, în foişorul grădinii Casei Universitarilor din Bucureşti.
Tururile ghidate au prezentat arhitectura Art Nouveau din cele trei oraşe şi au fost gratuite, în limita locurilor disponibile. Participanţii au avut ocazia să admire detaliile unor clădiri emblematice, să cunoască poveştile arhitecţilor care le-au creat şi să aprofundeze caracteristicile regionale ale stilului, în diferitele sale expresii de pe teritoriul României.
În oraşul de la malul mării, turul de arhitectură a fost organizat de Diana Slav, blogger la Constanţa Walking Tour / Constanţa La Pas, cu sprijinul Primăriei. Turul a avut în centru clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Daniel Renard, şi zona peninsulară. Turul a început la ora 15.00, a durat două ore şi a avut ca punct de întâlnire statuia lui Ovidiu din Piaţa Ovidiu nr. 9, Constanţa.
„Am avut parte de un eveniment care a devenit o nouă poveste. La invitaţia INP, am făcut un tur special dedicat stilului Art Nouveau. Noi avem câteva influenţe şi o clădire emblematică: Cazinoul. Cireaşa de pe tort a fost faptul că prin INP am avut acces în interiorul Cazinoului. Sunt fericită ca am putut oferi încă o experienţă specială, care a devenit o amintire deosebită. Am mai bifat o premieră“, a notat Diana Slav pe pagina sa de pe un site de socializare.
10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanţi ai stilului - Antonio Gaudi şi Ödön Lechner. De atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate ce readuc în atenţia publicului oamenii şi operele care au marcat acest curent artistic, precum şi poveştile şi valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.
Curentul Art Nouveau a avut pe teritoriul României expresii diferite, motivate de realităţile politice şi culturale de la începutul secolului XX.
De la Secessionul de factură austro-ungară din vestul ţării, la cel de inspiraţie maghiară din centrul Transilvaniei şi până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanţa, variaţiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, din păcate, puţin cunoscut şi apreciat de publicul larg.
Proiectul, derulat în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională „Dunărea“, îşi propune să întărească protecţia, conservarea, prezervarea şi promovarea patrimoniului material şi imaterial Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării.
În anul 2105, uriaşul Parc Arheologic din centrul Constanţei, plin de artefacte expuse pe alei, a fost reabilitat cu fonduri europene.
Zona verde a fost reamanajată iar zona de promenadă modificată în stilul arhitectonic Art Nouveau, al anilor 1903-1905, cu mobilier urban, stâlpi de iluminat de epocă. Vestigiile arheologice înşiruite pe aleile parculului, completate cu alte artefacte aduse de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Toți constănțenii care optează pentru o plimbare în Parcul Arheologic din Constanța, pot identifica vestigiile cetății antice Tomis. Tot în parcul Arheologic vor fi inscripționate 36 de panouri metalice pe care vor fi scurte texte care prezintă evenimente sau locuri din vechea cetate Tomis. Vestigiile cetății antice Tomis, amplasate în Parcul Arheologic din Constanța, pot fi identificate începând de ieri de iubitorii de istorie sau de curioșii care fac o plimbare prin parc.
Serviciul Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Municipiului Constanța a montat 70 de plăcuțe cu informații despre vestigiile care prezintă fragmente din istoria Cetății Tomis. Cei interesați pot vedea ce reprezintă fiecare descoperire arheologică și de când datează. Mesajele sunt scrise atât în limba română, cât și în engleză. Spre exemplu, pe pământul vechii Cetăți Tomis găsim „fragment de altar“ datând din sec. II-III p.Chr., „fragment de cornișă decorat cu denticuli și nervuri“, care datează din sec. II-III p.Chr. sau „Cutie (Arca) de sarcofag“, datând din sec. I-III p.Chr.
În plus, cei care doresc mai multe informații despre istoria cetății tomitane pot scana cu telefonul mobil QR codul inscripționat pe fiecare plăcuță care îi va trimite către un site. Această platformă cuprinde detalii cu privire la vestigiile găsite în Constanța și care au fost amplasate în Parcul Arheologic.
Aceste informații și multe altele vor putea fi citite în scurt timp și pe cele 9 panouri aplasate acum în parc.
Acestea vor fi inscripționate cu date despre „Tomisul Creștin“, „Evoluția orașului Tomis în antichitate“, „Începutul cercetărilor arheologice în Dobrogea“ „Creștinismul în Scythia Minor (Dobrogea)“, „Întemeierea orașului Tomis“, „Cărturari din Dobrogea în antichitate“, „Dobrogea în secolele X-XIV“, „Numele orașului Tomis“ și „Numele orașului Constanța“.
Citește și:
Veste bună pentru iubitorii de istorie Vestigiile cetății antice Tomis din Parcul Arheologic Constanța, pot fi identificate începând de ieri (galerie foto)
Constănțeanul supărat Turiștii și constănțenii, liber la imaginație la o plimbare prin Parcul Arheologic (galerie foto)
12 milioane de lei pentru reabilitarea parcului Primăriei Constanţa în stil Art Nouveau (document)
Sursa foto: ZIUA de Constanța, Primăria Municipiului Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii