Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:23 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă Anul 2021 marcat de incendii devastatoare la Constanța. De la Explozia de la Petromidia la incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase și blocul de pe strada Nicolae Grindeanu (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

27 Dec, 2021 19:28 4130 Marime text
Anul 2021 a fost marcat de mai multe incendii devastatoare în județul Constanța. Mai multe persoane și-au pierdut viața în urma acestora și zeci de familii și-au pierdut toate bunurile.
 
Printre incendiile devastatoare ce au avut loc anul acesta în județul Constanța se află explozia violentă de la Rafinăria Petromidia Năvodari, incendiul de la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și incendiul devastator din blocul de pe strada Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu din Constanța.
 
Incendiu apartament bulevardul Mamaia. O femeie s-a aruncat în gol de la etaj 16 februarie 2021
 
Un incendiu puternic a izbucnit în data de 16 februarie, în centrul municipiului Constanța, pe bulevardul Mamaia. Din păcate, o femeie și-a pierdut viața după ce a sărit în gol de la etajul al șaselea al imobilului. Soțul acesteia a fost preluat de cadrele medicale conștient, cu arsuri pe față. Tragedia este cu atât mai puternică, mai ales că în urmă cu o lună copilul celor doi soți a pierit.

Femeia, prinsă în fumul gros și flăcările din apartament, a văzut singura scăpare pe geamul de balcon. După ce a încercat să se prindă cu mâinile de marginea geamului, aceasta a picat în gol de la etajul șase al imobilului.
 
Din păcate, cadrele medicale nu au putut decât să încerce manevrele de resuscitare pe femeia de 57 de ani, fiind în stop cardio-respirator. Medicii au declarat decesul femeii.
 
Procurorii din cadrul Parchetului Militar s-au autosesizat și au deschis un dosar penal și fac cercetări specifice față de faptă, vizat fiind modul în care pompierii constănțeni au intervenit la incendiul din 16 februarie. Procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Constanța au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și distrugere.
 
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță, a transmis a doua zi după incendiu că focul s-a manifestat într-un apartament situat la etajul 6 al unui bloc de locuințe.

 
•      Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost preluat de dispecerul ISU Constanța la ora 09.14
 
•      La ora 09.15 au fost alertate simultan următoarele echipaje: 1 ambulanță SMURD tip B2, 2 autospeciale de stingere și 1 autoscară.
 
•      Ambulanța SMURD tip B2 și cele 2 autospeciale de stingere au fost alertate din cadrul Detașamentului de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș, care se află la aproximativ 2 km față de locul producerii incendiului. Primul echipaj care a ajuns la locul intervenției a fost ambulanța SMURD tip B2, la ora 09.21
 
•      Având în vedere că la Detașamentul de Pompieri Sublocotenent Fripis Marius Daniel Constanța Oraș nu există autoscară, aceasta a fost alertată din cadrul Detașamentului de Pompieri Palas.
 

•      Autoscara a ajuns la locul intervenției la ora 09.27, distanța parcursă fiind de 8 km. Ora la care femeia s-a desprins de la balcon a fost 09.25
 
•      Forțele aflate la locul intervenției în momentul sosirii autoscării erau 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanță SMURD tip B, precum și 2 ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.
 
•      La nivelul județului Constanța există 3 autoscări, repartizate astfel încât să acopere întreaga zonă de competență, astfel: Cernavodă, Medgidia și Constanța”.
 
 
Incendiu și explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari 2 iulie 2021
 
Pe  2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța.
 
În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.
 
Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
 
Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor, dintre care 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. Ulterior, în urma operațiunilor de căutare - salvare a fost descoperit un bărbat de 32 de ani decedat. 
 
Alți doi colegi ai acestuia s-au stins pe patul de spital. Cei doi pacienți, care prezintau arsuri pe 35% din suprafața corpului au fost transferați în Germania, internați la Sana Klinikum Offenbach, spital din orașul cu același nume, din regiunea Hessen. Din păcate, cu toate eforturile depuse de cadrele medicale aceștia au decedat.
 

„Apelul a fost la 12.16. Noi am fost informați fiind în județ cu domnul ministru și fiind la Cernavodă chiar. Forțele au ajuns în 8 minute. S-a anunțat că este explozie, cu incendiu și posibile victime. La această oră, avem un ars 45%, un ars 25%, doi răniți ușor și, din păcate, un decedat. S-au deplasat forțele... prima parte a intervenției au realizat-o colegii de la pompierii locali, ai Petromidia. Imediat au ajuns pompierii din Constanța. Între timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a mobilizat forțe de la Tulcea, Călărași și Brăila. Au ajuns toți aici și au asistat la lichidarea incendiului. Era nevoie să fie înconjurat incendiul respectiv și, cum se spune în limbajul colegilor de la pompieri, l-a atacat din toate părțile, la același moment. A fost lichidat cum a zis domnul ministru, în jurul orei 15.00”, a spus Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

 

„Intervenția a fost foarte dificilă, pentru că s-a desfășurat cu flacără deschisă. Flacăra se manifesta în aproximativ patru focare. Temperatura era foarte ridicată. Persoana decedată a fost găsită la locul defalgrației, între conducte”, a spus inspectorul general al IGSU, Dan Paul Iamandi.

 


Incendiu Celco 3 iulie 2021
 
La o zi după tragedia de la Rafinăria Petromidia Năvodari in incendiu violent a izbucnit, la un depozit situat pe strada Industrială. Potrivit martorilor, trei explozii s-ar fi auzit înainte de izbucnirea flăcărilor.

În jurul orei 17.00 constănțenii au primit mesaje pe telefon de la Ro-Alert prin care sunt anunțați că la Celco, Zona Industrială - Constanța s-a produs o explozie urmată de incendiu cu degajări mari de noxe. . 
 

„Pentru siguranța dumneavoastră evitați zona pe o rază de 1000 m. Rămâneți în interiorul locuinței, închideți geamurile și nu vă expuneți la fum/noxe“ - a transmis ISU Dobrogea în mesajul Ro-Alert. 


Potrivit ISU Constanța, incendiul a izbucnit la o magazie de depozitare aluminiu.

În total, nouă autospeciale de stingere, două autoscări, trei echipaje SAJ și două SMURD au acționat la incendiu.

Potrivit ISU Constanța, a ars o magazie cu cartoane bituminoase.

Din fericire nu au fost victime.
  


Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța 1 octombrie 2021
 
În dimineața zilei de 01 octombrie 2021, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a fost solicitat să intervină în municipiul Constanța, la Spitalul de Boli Infecțioase, la secția de Terapie Intensivă.
 
Oficial de la ISU „Dobrogea”
 

„Apelul a fost în jurul orei 9.48, iar noi am fost anuntați că la parterul Spitalului de Boli Infecțioase este un incendiu. La fața locului, au fost alocate echipaje de la ISU „Dobrogea”, Det. Palas și Det. Fripis, inclusiv ambulanțe SMURD B și SMURD C. În curtea spitalului s-a instalat și un spital mobil. Din primele informații, se aflau 113 persoane în spital, din care 10 erau internate la ATI. Se va stabili ulterior cauza incendiului. A fost lichidat în jurul orei 10.50. A fost activat Planul Roșu precum și Planul Alb pentru spitalele din municipiu și din județ”, a declarat atunci Răzvan Cătălin Parconie, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța.

 
Zece persoane au murit în urma incendiului devastator.
 
Ancheta este coordonată de Zafer Sadîc, procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Având în vedere gravitatea și complexitatea celor întâmplate, o echipă a Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitatea Mineră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani a venit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
 
 Specialiștii INSEMEX au cautat indicii în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor care au dus la producerea tragediei, din data de 1 octombrie 2021, de la Secția de Terapie Intensivă a spitalului.
 
La aproape trei luni de la incendiul devastator, Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța este în continuare nefuncțională.
 

 


 
 


Incendiu devastator într-un bloc de locuințe de pe strada Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu din Constanța

 
În prag de sărbători, mai multe apartamente dintr-un bloc situat pe strada Nicolae Grindeanu din Constanța au fost avariate de incendiu, fum și apa folosită de către pompieri. La mai puțin de 10 zile până la Crăciun, oamenii au ieșit, speriați, doar cu ce aveau pe ei, în pijamale și cu o geacă pusă în fugă. S-au refugiat pe terasa de la ultimul etaj sau țipau disperați de la balcoane să fie salvați de către pompieri.Peste 100 de persoane au fost coborâte cu autoscările prezente, în număr de trei, la incendiu.
 
Bilanț  în ziua incendiului la ora 19.00, transmis de ISU Dobrogea, în urma incendiului de pe Nicolae Grindeanu
 
- bloc p+5 cu 4 scari si 162 de apartamente
- 150 de apartamente afectate
-  35 apartamente au fost afectate de flacără prin balcoane si geamuri deoarece unele aveau balcon deschis cu livingul, altele nu si erau pe latura pe care s-a propagat incendiul
- 37 auto distruse
- 250 persoane, din care 70 copii au fost evacuați (tot blocul)
- 30 de persoane asistate medical la fata locului
- 8 victime transportate la spitalul județean cu diferite afecțiuni (intoxicații, arsuri) dar constiente. 6 adulți si 2 copii.
- 5 adulti la transportați la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul (4 bărbați 1 femeie).
- 1 femeie cu 1 copil la camin Direcția Generală de Asistență Socială
- pana la ora 18,  au fost întocmite documente specifice pentru 60 de apartamente și 27 auto afectate de incendiu.
 
Poliţiştii au identificat doi minori, de 13, respectiv 15 ani care ar fi provocat nenorocirea care a lăsat zeci de familii fără un acoperiş deasupra capului în pragul Sărbătorilor de Iarnă.
 
Băiatul de 15 ani a fost dus în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă, iar magistraţii au dispus arestarea pentru 30 de zile.
 
Până în prezent, au fost deschise peste 58 de dosare de daună în baza polițelor de asigurare facultativă pentru locuințe emise de către companiile Membre UNSAR, informează UNSAR într-un comunicat de presă.

„Suntem alături de cei afectați de incendiul produs la Constanța. Locuința este unul dintre cele mai importante bunuri pe care le avem, iar în astfel de momente putem vedea cât de mult contează să ai o asigurare”, a declarat Adrian MARIN, Președintele UNSAR.

  
Din informatiile colectate la nivelul UNSAR, majoritatea persoanelor asigurate din imobil au contractat polițe care acoperă daunele produse clădirii, în timp ce circa 35% au ales varianta ce oferă acoperire atât pentru clădire, cât și pentru conținut (bunuri).
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii