Secretele bucătăriei de la Mănăstirea Dervent, dezvăluite de călugărul Efrem într-o nouă carte
Secretele bucătăriei de la Mănăstirea Dervent, dezvăluite de călugărul Efrem într-o nouă carte
29 Sep, 2020 12:04
ZIUA de Constanta
4001
Marime text
- Călugărul Efrem Bandarică are o veste bună pentru toți iubitorii de gastronomie: a ieșit din tipar spre folosul iubitorilor de gastronomie, mult așteptatul album, Monahul Efrem Derventinul "Secretele bucatariei calugaresti - Simplu si natural".
1● Rețete pentru perioada iernii
- Retete la toată vremea
- Retete pentru Postul Crăciunului
- Retete pentru dezlegări la peste in Postul Crăciunului
- Retete pentru marea sarbatoare a Crăciunului
2● Rețete pentru perioada primaverii:
- Retete la toata vremea
- Retete pentru Postul sfintelor Paști
- Retete pentru Sarbatoarea Sfintelor Paști
3● Rețete pentru perioada verii:
- Retete la toata vremea
- Retete pentru Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel
- Retete pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.
4● Rețete pentru perioada toamnei:
- Retete la toata vremea
- Conserve si zarzavaturi pentru iarna.
Sunt retețe simple cu ingrendiente accesibile, astfel încât veți avea timp si de putina rugaciune, încât bucatele să iasă gustoase și binecuvântate prin rostirea anumitor rugăciuni.
Ideea publicării unui volum de bucate mânăstirești s-a născut în urmă cu 11 ani, pe timpul când eram student la Facultatea de Arte Plastice. (În vacanțe aveam ascultarea de bucătar al mânăstirii.)
Un om foarte drag mie, profesor în facultate, mi-a aprins „beculețul” creativității și mi-a propus ca toate pozele culinare, făcute de mine pe câmpul de lucru, să le adun într-un folder și cândva, cu rânduiala lui Dumnezeu și binecuvântarea părintelui stareț Andrei Tudor, să le povestesc. Am dorit să le adun într-un album de bucate și să le ofer publicului iubitor de gastronomie tradițională mânăstirească. Acest profesor și prieten drag, căruia îi port o imensă recunoștință, este Alice Dinculescu, critic de artă.
Anii au trecut, iar eu am făcut întocmai după cum Dumnezeu mi-a vorbit prin gura doamnei Alice: am adunat imaginile cu preparatele culinare realizate în bucătărie și am încercat să le alcătuiesc povestea cu gândul că în timp vor fi de folos gospodinelor sau celor care au curajul de a săvârși „liturghia în bucătărie”.
Și a fost zi, și a fost noapte, au mai trecut ceva ani și în 2014 Dumnezeu a rânduit, la propunerea domnului Răzvan Bucuroiu, să devin colaborator pe o perioadă lungă al revistei „Leacuri & Rețete Mânăstirești”, unde am publicat câteva dintre rețetele mele, în fiecare număr al revistei.
Au trecut șase ani de colaborare de atunci și tot la propunerea domnului Bucuroiu s-a alcătuit acest frumos album, din paginile revistei „Leacuri & Rețete Mânăstirești”.
Am încercat ca prin aceste rețete, de altfel simple, cu ingrediente nesofisticate, să vă destăinui din secretele bucătăriei derventine.
Îmi cer iertare dacă s-au mai strecurat greșeli în ale gramajelor sau nu am reusit să transmit din experiența bucătăriei, dar mă rog Maicii Domnului să lumineze și să dăruiască dar și har tuturor celor ce vor citi și se vor folosi de această carte.
Țin să mulțumesc tuturor celor implicați în acest frumos proiect și îi asigur că îi port în rugăciunile mele.
Albumul il puteti achizitiona de la pangarul manastirii Dervent sau prin distributie directa: Mariana Hanganu, tel mobil 0724 585 386 sau on line
www.lumeacredintei.com www.sophia.ro, a transmis călugărul.
Despre călugărul Efrem Bandarică
Efrem Bandarică este din nordul Dobrogei, de la Niculiţel din judeţul Tulcea, de unde provine şi stareţul de la Dervent, părintele Andrei Tudor, scria în rumă cu puțin timp, în Adevărul de Constanța, Sînziana Ionescu.
”În vara anului 2001, un pelerinaj a fost organizat la îndemnul arhiepiscopului Tomisului la Niculiţel. Se împlineau 30 ani de la descoperirea moaştelor, în septembrie 1971. Monahii purtau cu ei raclele celor patru mucenici, care pentru o noapte se întorceau în locul jertfei lor. Toată noaptea, călugării de la Mănăstirile Cocoşu şi Dervent au citit cu rândul, neîntrerupt, Psaltirea. Era ora 2.00 când fratele Gelu, un tânăr monah de la Dervent originar din Niculiţel care se afla de 3 ani în mănăstire, îşi încheia citirea şi l-a rugat pe cel care-i urma să îi facă o fotografie rugându-se la mormânt. Când au developat filmul, însă, surpriza a fost uriaşă. O rază de lumină se pogora, în puterea nopţii, asupra mormântului sfânt, atrasă parcă de evlavia celui care se ruga cu sârg. Momentul a fost îmbrăţişat de monahi ca un semn divin. Fratele Gelu s-a tuns întru monahism şi a devenit călugărul Efrem, cel care este astăzi bucătarul priceput al Mănăstirii Dervent din sudul Dobrogei, ale cărui preparate stârnesc pofta pentru hrană simplă, naturală, pe care o mănânci întâi cu ochii. Călugărul Efrem Băndărică păstrează cu religiozitate scrisoarea pe care i-a trimis-o părintele Petroniu Tănase, stareţul la acea vreme la Schitul românesc Prodomu de pe Muntele Athos”, mai scrie Sînziana în articolul său din Adevărul.
Sursa foto: Facebook/ Efrem Bandarică
Citește și:
Ziua Internațională a Bucătarilor. „Bucătarul îngerilor“ de la Mănăstirea Dervent, părintele Efrem „Cel mai original „condiment“ pe care vi-l recomand este rugăciunea“ (galerie foto)
Părintele Efrem Bandarică, bucătarul de la Mănăstirea Dervent „Fără puterea şi harul lui Hristos, suntem paie fluturate în vânt“
Călugărul Efrem Bandarică a scos cartea Bucate mănăstirești din cuhnia de la Dervent. Despre cunoscutul călugăr. O rețetă din carte
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii