Taxa pe informaţiile de interes public „supravieţuieşte“ la Medgidia. Dănuţ Cotîrlă - „În ultimii patru ani, a lipsit total transparenţa“
Taxa pe informaţiile de interes public „supravieţuieşte“ la Medgidia. Dănuţ Cotîrlă - „În ultimiiDeşi au trecut mai bine de două săptămâni de când ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, unii consilieri locali încă nu aflat despre acest aspect. Pe 25 februarie, relatam despre faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, explica, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.
Citeşte şi Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)
Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe. „O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.Citeşte şi Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II)
Tot pe data de 25 februarie, le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta pentru că de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de două săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. După ce în ediţia de weekend am prezentat punctul de vedere al primilor trei consilieri locali, în ordine alfabetică, Aurelian Arsene, Nedred Bechiş şi Marian Butnaru, în ediţia de astăzi, vă expunem poziţia următorilor trei consilieri locali: Stelică Caprinciu, Vasile Cojocaru şi Dănuţ Cotîrlă.Citeşte şi Taxa de butic practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public, ignorată de consilierii locali?
„S-au găsit tot felul de virgule, ca să se poată acoperi unele lucruri, ca să nu fie făcute cunoscute“
Primul cu care am luat legătura a fost Vasile Cojocaru, însă acesta nu avea prea multe informaţii nici despre demersul nostru, nici despre taxă. „Nu ştiu ce să vă spun, nu am primit nimic, eu nu am calculator, sunt în afara subiectului. Dar da, am votat pentru această taxă. Dacă va trebui anulată sau modificată, nu voi vota. Ar fi trebuit să fie pe 10 şedinţa, dar nu a mai fost“, a declarat consilierul local Vasile Cojocaru.
De cealaltă parte, Dănuţ Cotîrlă a avut o poziţie mult mai nuanţată. „Problemele sunt multe, nu doar această taxă. În ultimii patru ani, a lipsit total transparenţa. S-au găsit tot felul de virgule, ca să se poată acoperi unele lucruri, ca să nu fie făcute cunoscute. Într-adevăr, s-a cerut să se plătească o anumită taxă, ca să putem intra în posesia unor documente pe care le-am cerut“, a declarat alesul local.
Cât despre taxa de 5 lei pe pagină pentru informaţiile de interes public, Cotîrlă spune că este doar una dintre problemele pe care Primăria Medgidia le are.
„Nu mi se pare normală această taxă, sunt multe anormalităţi la Medgidia în acest moment, dar, în ultima perioadă, s-a mai renunţat la a mai ridica această problemă. Că în patru ani am tot ridicat-o şi s-au găsit tot felul de scuze: că ne facem campanie… şi atunci, te saturi. Când a fost nevoie, a trebuit sa plătim, inclusiv noi, consilierii locali. Cred că această taxă ar trebui anulată, nu modificată“, a adăugat Cotîrlă.
„Au mai făcut şi alte lucruri împotriva transparenţei“
Deşi spune că nu mai reţine cum a votat proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Marian Iordache, Cotîrlă spune că ar lua măsuri împotriva taxei. „Nu mai reţin cum am votat atunci când a fost proiectul de hotărâre, sincer, dar cred că m-am abţinut. Dacă se va regăsi un proiect de hotărâre, aş vota, bineînţeles, împotriva taxei. S-au mai făcut şi alte lucruri împotriva transparenţei: s-a renunţat la televizarea şedinţelor de Consiliu, cu scuza că fiecare face un circ mediatic pentru a-şi face campanie, şi diverse motive “, a explicat alesul local.Acesta consideră că motivele pentru care nu ne-au fost puse la dispoziţie informaţiile de interes public sunt foarte… delicate. „Au fost probleme cu proiectele europene şi normal că niciunul nu a fost dus la bun sfârşit. Nimeni nu va da documente pentru a putea stabili gradul de vinovăţie pentru fiecare în parte. Pentru că au fost manageri de proiecte care habar nu au pe ce lume trăiesc, au adus prejudicii extraordinar de mari“, a conchis Cotîrlă.
Funcţionarii publici, protejaţi de… munca în folosul cetăţeanului
Consilierul local Stelică Caprinciu dă de înţeles că această taxă a fost votată din… inerţie. „Ştiu că e o taxă care a fost iniţiata prin 2007 - 2008 şi care, ulterior, a fost votată an de an când s-au stabilit cotele pentru anul următor. Este o taxă conform Codului Fiscal şi o eventuală modificare cred că se face la sfârşit sau la început de an, pentru exerciţiul financiar următor. Cred că a fost aprobată pe varianta de «la pachet», în sensul că s-a votat ca taxele să rămână la nivelul celor stabilite în anul anterior“, a declarat Stelică Caprinciu, pentru ZIUA de Constanţa.„Ştiu că, la un moment dat, am întrebat, iar din punct de vedere al calculaţiei, înseamnă o muncă. E o cheltuială cu munca umană: de intrat în arhivă, a scoate un dosar, a desigila, a scoate hârtia respectivă. Acum, că este de 5 lei, de 3, de un leu… nu aş putea să vă spun. Ori de câte ori a trecut aceasta taxă, a fost considerată de Instituţia Prefectului o taxă legală“, a apreciat alesul local.
Citeşte şi
-
Case, terenuri şi… noroc: Moştenire de 57.000 de lei pentru consilierul local de la Medgidia Stelică Caprinciu (documente)
-
Indemnizaţia de ales local la Medgidia i-a rotunjit venitul: Avuţia consilierului local Vasile Cojocaru - un simplu apartament (documente)
-
O mulţime de terenuri şi clădiri. Averea consilierului local de la Medgidia Dănuţ Cotîrlă, cel neindemnizat (documente)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp