Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre firmele care (nu) apar în rechizitoriul celui mai recent dosar al lui Nicuşor Constantinescu (rechizitoriu)

ro

12 May, 2015 00:00 2393 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă, detaliat, rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, dintre care două în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de conflict de interese (nouă infracţiuni, dintre care cinci în formă continuată).

Alături de Constantinescu, DNA Constanţa a mai dispus trimiterea în judecată a lui Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al preşedintelui CJC, suspectat de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), de constituire a unui grup infracţional organizat, dar şi de evaziune fiscală, a lui Carmen Florentina Oproiu (director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC), în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni, ambele în formă continuată), dar şi de constituire a unui grup infracţional organizat.

În faţa judecătorilor au mai ajuns: Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, suspectată de complicitate la evaziune fiscală.
 
În continuare, ZIUA de Constanţa vă prezintă firmele care l-au adus pe şeful suspendat al CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, în faţa procurorilor DNA, în cel mai recent dosar, instrumentat de procurorul Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanţa.

Potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul 200/P/2014, anchetatorii îl suspectează pe şeful CJ Constanţa că, în perioada 2009 - 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în scopul obţinerii, direct sau indirect, a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni: a aprobat virarea a 100.000 de lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% dintre părţile sociale.

Despre ce societate ar putea fi vorba? Potrivit celei mai recente declaraţii de avere completate de Nicuşor Constantinescu, acesta deţine 25% dintre părţile sociale în SC Xenoti SRL, societatea pe care funcţionează hotelul Flora din Mamaia.

Vezi aici averea şi interesele lui Nicuşor Constantinescu

EXCLUSIVITATE. Şeful CJC face declaraţii din America: Nicuşor Constantinescu şi-a împărţit bunurile cu soţia (documente) //www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/exclusivitate-seful-cjc-face-declaratii-din-america-nicusor-constantinescu-si-a-impartit-bunurile-cu-sotia-502007.html

Amintim aici că, pe 19 februarie, au avut loc mai multe percheziţii în judeţul Constanţa, printre care şi la Fundaţia Fantasio şi la hotelul Flora - care, aşa cum am precizat anterior, funcţionează pe societatea Xenoti SRL, în care sunt asociaţi Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky (care şi administrează afacerea) şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog. ZIUA de Constanţa a încercat să obţină un punct de vedere de la Marius Puşcaşi, directorul hotelului Flora din Mamaia, însă acest lucru a fost imposibil: „Du-te-n p... mă-tii, cu ziarul vostru, cu tot!“, şi-a încheiat Puşcaşi scurta declaraţie din luna februarie.
Potrivit Vrăjitorul.eu, Xenoti SRL declara, la sfârşitul anului 2013, o cifră de afaceri de 8.079.944 de lei, un profit de 1.010.602 lei, zero salariaţi şi datorii totale de 21.268.048 de lei. De altfel, potrivit datelor financiare, din 2011, hotelul nu are niciun salariat, deşi declară profit.


În rechizitoriul întocmit în dosarul în care este cercetat Nicuşor Constantinescu, se arată: „Fapta inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel care, la data de 7.02.2012, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a aprobat prin referatul nr. (...) virarea sumei de 100.000 de lei către Direcţia Judeţeană pentru Sport și Tineret Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către hotelul (...), în condiţiile în care acesta este deţinut de SC (...) SRL, la care inculpatul este asociat cu 25% din părţile sociale, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 alin. 1 C. pen. din 1969, cu aplicarea art. 5 alin. 1 C. pen.“.
 
Din acelaşi rechizitoriu, aflăm că CJC a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod nelegal, de la bugetul judeţean, cu 3.750.000 de lei, iar din această sumă, clubul sportiv, al cărui preşedinte era Nicuşor Constantinescu, a achitat societăţii la care acesta deţinea 25% dintre părţile sociale, suma de 113.032 de lei. Înţelegem că este vorba despre echipa de handbal HCM Constanţa, iar societatea către care şeful CJC ar fi dispus plata ar putea fi aceeaşi SC Xenoti SRL, pe care funcţionează hotelul Flora, acolo unde sportivii sunt cazaţi în perioada cantonamentelor. Plăţile s-au făcut prin intermediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, care a făcut viramentul bancar, potrivit rechizitoriului.
 
Din acelaşi rechizitoriu reiese că şeful suspendat al CJC, Nicuşor Constantinescu, a încheiat şapte contracte de prestări servicii cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu el, şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de peste 3 milioane de euro.
 
„La data de 20.11.2009, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a încheiat contractul de prestări servicii nr. (...) cu SC (...)(...), la care asociat este (...), persoană aflată în relaţii comerciale cu el, şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestui contract, în mai multe rânduri, în intervalele 25.01.2010 - 30.11.2010, 24.01.2011 - 02.12.2011, 04.01.2012 - 20.12.2012, 17.01.2013 - 12.12.2013 şi 17.01.2014 - 10.03.2014, în cuantum total de 9.623.170,43 de lei“, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
 
Mai multe despre aceste contracte puteţi citi în materialul:

„Nicuşor Constantinescu - cercetat pentru conflict de interese. Totul despre contractele încheiate de CJC cu Soti Cable Neptun“ 

Citeşte şi 

Nicuşor Constantinescu a fost încătuşat de Bodean. Totul despre firmele controlate ieri de DNA
 
De asemenea, în rechizitoriul DNA se arată că „suspectul Constantinescu Nicuşor Daniel a încheiat contractul de prestări servicii nr. (...) cu SC (...), la care asociat este Strutinsky Gabriel Sorin, persoană aflată în relaţii comerciale cu el, şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestui contract, în mai multe rânduri, în anul 2013 şi în perioada 06.02.2014 - 27.06.2014, în cuantum total de 63.779,6 lei“. Contractele încheiate în acea perioadă pentru această sumă sunt cele semnate de CJC cu SC Telegraf Advertising SRL.
 
„La data de 02.04.2009, între Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de achizitor, şi (...), în calitate de prestator, a fost încheiat contractul nr. (...), având ca obiect servicii de pază şi protecţie la Pavilionul Expoziţional Constanţa (vol. 48, filele 94-98).

La acest contract au fost încheiate ulterior un număr de 12 acte adiţionale prin care a fost prelungită durata contractului, dar a fost mărit şi numărul obiectivelor care urmau să fie păzite de agenţii...“. Firma care se ocupă de obicei cu paza obiectivelor şi care câştiga licitaţiile în acest scop era SC Conpress Holding SRL. Potrivit Registrului Comerţului, firma este controlată de Sorin Gabriel Strutinsky, cunoscut ca apropiat şi partener de afaceri al primarului Radu Mazăre şi al lui Nicuşor Constantinescu, aflat de altfel în arest într-un dosar, alături de Radu Mazăre. Strutinsky este asociat în această societate cu Sanda Ciocoiu, cumătra lui Nicuşor Constantinescu, şi cu Gheorghe Mihail Cârciog. La sfârşitul anului 2013, societatea declarase o cifră de afaceri de 10.220.402 lei, un profit de 317.986 de lei şi 398 de salariaţi.
 
„La data de 27.02.2013, între achizitorul Judeţul Constanţa, reprezentat de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, şi prestatorul SC (...) SRL, reprezentat de (...), a fost încheiat contractul de prestări servicii nr. (...) (vol. 35, filele 63-66). Obiectul contractului l-a reprezentat prestarea de servicii de distribuţie presă scrisă, pe o durată de 12 luni de la data intrării în vigoare a contractului, în schimbul unui preţ de 14.962,8 euro, la care se adaugă TVA. Conform facturilor, situaţiilor şi borderourilor de plăţi depuse la dosar, în temeiul acestui contract, în anul 2013, Consiliul Judeţean Constanţa a achitat SC (...) SRL suma totală de 47.919,24 de lei (vol. 35, filele 67-104)“, se arată în rechizitoriu.

Telegraf Advertising face parte din acelaşi holding cu SOTI Cable Neptun şi Conpress Advertising. Nu mai este un secret faptul că Telegraf Advertising este, alături de Soti Cable Neptun, principalul canal de publicitate al Consiliului Judeţean, dar şi al Primăriei Constanţa. Telegraf Advertising are sediul pe strada Ion Roată numărul 3, unul dintre cartierele generale ale afacerilor controlate de echipa Mazăre-Constantinescu-Strutinsky. Potrivit Registrului Comerţului, afacerea este împărţită de Sorin-Gabriel Strutinsky (72%), cel care o şi administrează, şi de defunctul Mihail Gheorghe Cârciog (28%). Pe fişa firmei sunt se menţionează şi instituirea sechestrului asigurător asupra părţilor sociale, dar şi asupra tuturor bunurilor mobile si imobile deţinute de Sorin Gabriel Strutinsky, ultima astfel de menţiune datând din 29 aprilie anul curent.
 
Rechizitoriu: 
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii