Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu a fost încătuşat de Bodean. Totul despre firmele controlate ieri de DNA (galerie foto+document)

ro

20 Feb, 2015 00:00 7754 Marime text

Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost reţinut, ieri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa. Azi, şeful CJC va fi prezentat Tribunalului Constanţa cu propunere de arestare preventivă. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, procurorii DNA l-ar ancheta pe Nicuşor Constantinescu pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, deoarece ar fi efectuat plăţi ilegale în 2012 cu ajutorul unui angajat al CJ Constanta, Cristian Zgabercea, actual producător general la TVR. În cauză, ieri, procurorii DNA au efectuat 19 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti, dar şi în judeţele Constanţa, Prahova şi Sibiu. Din totalul descinderilor, una a fost la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, iar restul, la sediile unor societăţi comerciale: SC Passion SRL din Ploieşti, SC Taste It Events & Catering din cadrul Pavilionului Expoziţional, Hotel Cupidon din Eforie, SC Aqualand SA, punctul de lucru al firmei din zona Cazino Sud, SC Martin Resorts SRL din Mamaia, SC Expertissa SRL din Constanţa, SC Xenoti SRL - hotelul Flora din staţiunea Mamaia. Vizată a fost şi Fundaţia Fantasio. Acest dosar pare să fie cel de-al cincilea deschis pe numele lui Nicuşor Constantinescu, unde şeful CJC ar fi cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, pentru efectuarea unor plăţi către diverse asociaţii sportive şi culturale. „Am bagajul făcut. Mi-am luat pamperşii“  

Acţiunea de ieri a fost coordonată de procurorul Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanţa, şi vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, infracţiuni electorale şi infracţiuni de serviciu, comise în perioada 2009-2013. În contextul celor mai sus precizate, ZIUA de Constanţa prezintă structurile firmelor luate în colimator de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi o parte dintre contractele înregistrate în ultimii ani. La ieşire din sediul instituţiei, Nicuşor Constantinescu a declarat că avea bagajul făcut, că era pregătit şi că şi-a luat „pamperşii“ cu el. „Sunt acuzat că am semnat nişte contracte cu Soti Cable şi ziarul Telegraf, pentru care am fost cercetat şi acum doi ani şi sunt cercetat şi acum. Uitaţi, am bagajul făcut, mă vor conduce la sediul DNA Constanţa. Probabil că mă vor reţine“, a declarat şeful CJC. Ieri, reprezentanţii SC Soti Cable Neptun SRL au remis un comunicat de presă în care menţionează că Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu au ieşit din acţionariatul firmei la data de 5 februarie 2002.

Ieri procurorii DNA au emis un comunicat în care precizau care au fost motivele care au condus la reţinerea şefului CJC pentru 24 de ore: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.02.2015, ora 17:00, până la data de 20.02.2015, ora 17:00, a inculpatului CONSTANTINESCU NICUŞOR DANIEL cu privire la săvârşirea infracțiunilor concurente de: abuz în serviciu (3 infracţiuni, din care 2 în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor (2 infracţiuni), conflict de interese (10 infracţiuni, din care 5 în formă continuată), tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată“. Comunicatul DNA poate fi parcurs integral şi AICI.

Dosarele lui Nicuşor Constantinescu

1 - Retrocedările din Constanţa
 
2 - Subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa
 
3 - Şeful CJC, judecat pentru 24 de infracţiuni
 
4 - Nicuşor Constantinescu, deferit Justiţiei alături de 18 persoane (persoane fizice şi juridice), în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român
 
Redactorii ZIUA de Constanţa au încercat să obţină puncte de vedere cu privire la acţiunea DNA şi de la reprezentanţii SC Expertissa Constanţa SRL, dar şi de la cei ai hotelului Cupidon din Eforie, însă acest lucru nu a fost posibil.
 

Citeşte şi

Poziţia Soti Cable Neptun SRL, în urma descinderilor de azi de la sediul CJC

Fundaţia Fantasio  

Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată pe 25 martie 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa. Din luna ianuarie 2014, la conducerea fundaţiei se află Cristina Moldovanu, fost referent al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate a Consiliului Judeţean Constanta. „Au verificat (n.r. procurorii) toate documentele contabile din anii 2012 - 2013“, a declarat Cristina Moldovanu, soţia lui Cristian Carsium Moldovanu, fostul purtător de cuvânt al CJC şi fost director general al Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu“.
Până nu demult, la conducerea acestei instituţii s-a aflat Virgil Iosif, fostul director al Teatrului de Stat Constanţa. Ulterior, locul său a fost luat de Cristina Moldovanu. Fundaţia Fantasio are ca obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“.

Pe ordinea de zi a unei şedinţe a CJ Constanţa de la începutul lunii decembrie a anului trecut, s-a aflat un proiect de hotărâre pentru modificarea HCJ nr. 199/03.10.2014 privind încetarea dreptului de administrare a Fundaţiei Fantasio Constanţa asupra Pavilionului Expoziţional Constanţa, proprietate publică a Judeţului Constanţa. Proiectul a fost votat de toţi consilierii prezenţi, astfel că obiectivul a revenit Consiliului Judeţean după data de 15 ianuarie.

Nu mai puţin important, numele Fundaţiei Fantasio apare şi în Raportul pe anul 2013 al Camerei de Conturi Constanţa privind finanţele publice locale pe anul 2012 la nivelul judeţului Constanţa, la punctul d. 2), referitor la „nestabilirea şi neîncasarea unor venituri din diverse alte surse“: „Nestabilirea şi neurmărirea de către UATJ Constanţa a cotei de 50% din veniturile din chirii, ca urmare a închirierii bunurilor din domeniul public aflate în administrare, datorate de Fundaţia Fantasio, în sumă de 191 mii lei“. Şi în Raportul Curţii de Conturi de anul acesta, numele Fundaţiei Fantasio apare în următorul context: „La UATJ Constanţa s-a constatat nestabilirea și neurmărirea cotei de 50% din veniturile din chirii, încasate, ca urmare a închirierii bunurilor din domeniul public aflate în administrare la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei și Fundația Fantasio (care dețin în administrare spații aflate în proprietatea Consiliului Județean Constanţa și din cadrul cărora administratorii au încheiat la rândul lor contracte de închiriere cu diverse persoane), stabilindu-se venituri suplimentare neîncasate în sumă de 588 mii lei“.

Vicele Cristinel Dragomir - „S-a făcut o plată nelegală pentru Zilele Recoltei“

Precizăm că, în luna iunie 2014, CJC şi Fundaţia Fantasio au ajuns în instanţă, prima solicitând pretenţii de la cealaltă.
„S-a făcut o plată nelegală pentru Zilele Recoltei (n.r. Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean). Este celebrul dosar în care este anchetat şi preşedintele (n.r. Nicuşor Constantinescu), unde noi am contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, dar s-a suspendat procesul, întrucât este dosar penal. DNA a cerut suspendare. Ca atare, consider că acea decizie este făcută în mod abuziv, pentru că şi în alţi ani s-a făcut şi n-a fost considerată plată nelegală. Anul trecut, aşa a fost decizia. Noi am contestat-o în instanţă, că altă cale de atac nu avem, dar pentru că s-a suspendat acum, noi avem obligaţia de a duce la îndeplinire decizia“, declara, în luna iunie 2014, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

Citeşte şi
Adio, dar rămâi cu mine! Fundaţia Fantasio lasă din mână Pavilionul Expoziţional Constanţa abia după 15 ianuarie
 
Contactat telefonic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, a declarat că „nu ştie“ ce au ridicat procurorii DNA în urma percheziţiilor care au avut loc azi la sediul CJC.


Pe de altă parte, vicepreşedintele CJC, a declarat, ieri, pentru Agerpres: „Nu a fost, practic, o percheziție, pur și simplu s-a ridicat un set de documente (...) Nu s-a făcut percheziție în sensul că s-au răscolit birourile, ci s-au cerut niște documente, acestea fiind puse la dispoziția echipei de la DNA care a efectuat percheziția. (...) Nu s-a umblat prin birouri, aveau o listă de documente de care aveau nevoie și s-a transmis la fiecare serviciu în parte ce documente trebuie să copieze și au fost predate procurorilor. (...) În general, funcționarii își văd de treaba lor. Că există o presiune, este probabil evident.“

Marius Puşcaşi, directorul hotelului Flora - „Du-te-n p... mă-tii, cu ziarul vostru, cu tot!“ 

Hotelul Flora este deţinut de SC Xenoti SRL, în care sunt asociaţi Radu Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Sorin Gabriel Strutinsky (care şi administrează afacerea) şi defunctul Mihail Gheorghe Cârciog. ZIUA de Constanţa a încercat să obţină un punct de vedere de la Marius Puşcaşi, directorul hotelului Flora din Mamaia, însă acest lucru a fost imposibil: „Du-te-n p... mă-tii, cu ziarul vostru, cu tot!“, şi-a încheiat Puşcaşi scurta declaraţie.

Expertissa Constanța, condusă, în intervalul 2009-2012, de Daniel Georgescu

Mai departe, SC Expertissa Constanta SRL are sediul pe strada Ştefan cel Mare, din municipiu. Asociaţi persoane juridice sunt SC Expertissa HQ SRL (asociat unic), iar administratorul este Pop-Ionel Doncilă, născut la data de 25.08.1973, în Caraş-Severin. Acesta a fost numit administrator la data de 22.09.2014. Firma are ca activitate principală „repararea maşinilor“. Numele firmei mai sus precizate a fost legat şi cel al lui Daniel Georgescu, directorul Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CN ACN), fost consilier local al municipiului Constanţa. Mai precis, conform Agenţiei Naţionale de Integritate „în urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Georgescu Daniel s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatelor de consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Constanţa, a încheiat cu Primăria municipiului Constanţa, precum şi cu alte instituţii subordonate Primăriei diverse contracte în valoare totală de 297.441 de lei (aproximativ 67.600 de euro), prin intermediul SC Expertissa Constanţa SRL (societate în cadrul căreia deţine calitatea şi funcţia de asociat şi administrator), încălcând, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei“, se precizează într-un comunicat remis de ANI. „La data de 18.06.2008, a fost validat mandatul lui Georgescu Daniel de consilier local în cadrul Consiliului Local Constanţa, pentru perioada 2008 - 2012, iar la data de 25.06.2012, a fost reales în funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Constanţa, pentru mandatul 2012 - 2016. De asemenea, Georgescu Daniel deţine în cadrul SC Expertissa Constanţa SRL următoarele funcţii şi calităţi: director (începând cu data de 4.09.2008), administrator (începând cu data de 26.02.2009) şi asociat (începând cu data de 1.04.2010). În perioada iulie 2008 - 2012, SC Expertissa Constanţa SRL a încheiat cu Primăria Constanţa, precum şi cu alte instituţii subordonate Primăriei (Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public şi Privat“ Constanţa, Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanţa, Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa şi SCIL Confort Urban SRL Constanţa), contracte diverse (contracte de vânzare-cumpărare, contracte de prestări servicii de tipărire, contracte de service şi achiziţii publice directe), în valoare totală de 297.441 de lei (aproximativ 67.600 de euro)“, a mai informat Agenţia Naţională de Integritate, la data de 3 aprilie 2013.
 
Citeşte şi
 
Romaniacurata.ro
Expertissa SRL, firmă apropiată unui consilier al lui Nicuşor Constantinescu, implicată în dosarul Microsoft

 
CNACN - contracte atribuite direct firmei în care a fost asociat însuşi directorul companiei
 
Expertissa Constanţa şi Soti Cable Neptun, încă un contract de sute de mii de lei cu judeţul Constanţa (document)
 
SC SOTI Cable Neptun şi o firmă aflată în atenţia ANI vor publicitatea pentru restaurarea cetăţii Capidava
 
CNACN şi legăturile din dosarul lui Sorin Strutinsky - „Au fost solicitate documentele referitoare la relaţiile contractuale“
 
S-a retras din Expertissa
Cu ce avere a ajuns Georgescu la Canal (document)

 
Mai departe, SC Martin Resorts SRL are sediul în municipiul Constanţa, mai exact în staţiunea Mamaia, zona hotel Perla. Asociatul unic al firmei este Corina Martin, fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Martin Resorts are ca obiect de activitate „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“. Facem precizarea că am încercat să obţinem un punct de vedere de la reprezentanţii SC Martin Resorts SRL cu privire la acţiunea de ieri a celor de la DNA, însă acest lucru nu a fost posibil, deoarece numărul de telefon pus la dispoziţie de Registrul Comerţului nu este valabil.
 
Citeşte şi
 
România liberă
Radu Mazăre, la un pas de cătușe, după reținerea lui Strutinsky

 
Fost partener de afaceri al Corinei Martin
Cine este martorul Valentin Pavlovici, omul care l-a însoțit pe Nicușor Constantinescu în America

 
Percheziţii DNA au avut loc ieri şi la o firmă din Ploieşti. Potrivit unor surse judiciare, vizată ar fi SC Passion SRL, companie care, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, a fost înfiinţată în 1991, în municipiul Ploieşti. Asociaţi şi administratori, cu părţi sociale egale, sunt Ioana Carapcea şi Sandel Nica. Firma are ca obiect de activitate „activităţi ale tur-operatorilor“. Ioana Carapcea mai apare ca asociat şi în SC Soleil Group SRL, pe care o şi administrează.

 Taste It Events şi salonul pentru nunţi şi cumetrii din Pavilionul Expoziţional 

Aceleaşi surse precizează şi că procurorii DNA ar fi făcut percheziţii şi la sediul social al SC Taste It Events&Catering SRL, din cadrul Pavilionului Expoziţional. Firma, administrată de Onuţ Cătălin Clenciu, o are ca unic asociat pe Aurelia Moţ, şi se ocupă de „activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente“. Potrivit datelor din 2010, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, nr. 3557 din 17 august, a fost publicat un anunţ al firmei, prin care se menţiona că Aurelia Moţ, asociat unic în cadrul societăţii, a decis deschiderea unui punct de lucru în Pavilionul Expoziţional Constanţa, situat pe bulevardul Mamaia. Destinaţia Pavilionului este aceea de a găzdui expoziţii şi târguri, dar se pare că era nevoie de un loc unde târgoveţii să-şi poată potoli foamea. Cu toate acestea, nu s-a organizat o licitaţie în acest sens. Facem precizarea că am sunat la numărul de contact care se regăseşte în fişa de la Registrul Comerţului, însă persoana de la celălalt capăt al firului a negat că ar avea vreo legătură cu firma Taste It Events.

Administratorul, asociat cu şeful încarcerat de la Cafe Cafe 

De altfel, administratorul Onuţ Clenciu a fost asociat cu Nedelcu Cătălin Iuliu în firma Café Café Restaurant SRL, înfiinţată în 2007 şi care a intrat în insolvenţă. Restaurantul funcţionează acum pe firma Mediteranean SRL, însă fostul asociat al lui Clenciu, Cătălin Nedelcu, a fost condamnat zilele trecute la un an de închisoare cu executare şi la plata unei amenzi de 15.000 de lei, potrivit deciziei Curţii de apel Bucureşti. Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în articolul: Şeful de la Cafe Cafe merge la închisoare.
 
Onuţ Clenciu apare ca asociat alături de Aurelia Moţ şi în firma Duarte Concept SRL, firmă pe care funcţionează Lara Design.

Directorul TVR care i-ar fi schimbat pamperşii lui Constantinescu, în SUA

Ancheta ar fi ajuns şi la alte persoane importante. Astfel, potrivit unor surse judiciare citate de presa centrală, Cristian Bogdan Zgabercea, producător general la TVR, ar fi cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, pentru că ar fi transferat 900.000 de lei Fundaţiei Culturale Thalia, sumă care, potrivit HotNews, „provenea din săvârşirea unei infracţiuni comise alături de Nicuşor Constantinescu“, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
Zgabercea a declarat, pentru ZIUA de Constanţa: „Nu am primit nicio informaţie oficială, deci nu pot să comentez nimic. Nu am fost chemat la DNA.“

Sorina-Gina Hortolomei-Moscu - „Au ridicat mai multe documente“ 

Procurorii DNA au fost şi la sediul societăţii Aqualand SA. Potrivit directorului executiv al firmei pe care funcţionează parcul de distracţii acvatice din staţiunea Mamaia Aqua Magic, procurorii DNA au efectuat ieri percheziţii şi la Aqualand SA. „Au căutat contractele referitoare la protocolul de colaborare încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia Fantasio, protocol care a vizat campaniile din 2012-2013 ale programului de «Spectacole pentru Copii - Constanţa Estival». Au ridicat mai multe documente care fac dovada că acei copii din localităţile rurale ale judeţului Constanţa au fost în parcul acvatic, lucru care se poate verifica şi din tabelele de programare şi de prezenţă“, a declarat directorul executiv al SC Aqualand SA, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, pentru ZIUA de Constanţa. De asemenea, aceasta a spus că nu a fost chemată la DNA pentru alte declaraţii: „Au venit numai pentru aceste documente“, a conchis administratorul parcului de distracţii.
 
Înregistrată în anul 2002, SC Aqualand SA are sediul social în Mamaia, Parc Aqua Magic. Firma are un capital social subscris de 1.200.000 de lei, integral vărsat, compus din 1.000 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 1.200 de lei. Asociaţii societăţii sunt Laura Bianca Buşu (născută pe 20.05.1972, în Constanţa), care deţine 100 de acţiuni (10% din capitalul social), Dumitru Ion Cilibia (născut pe 28.10.1938, în Botoşani), care deţine 758 de acţiuni (75,8% din capitalul social), Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (născută pe 23.06.1963, în Constanţa), care deţine 42 de acţiuni (4,2% din capitalul social), precum şi Lista de acţionari care deţin împreună 100 de părţi sociale (10% din capitalul social). Administratorul societăţii este Clubo Galactic SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Complex Sportiv Badea Cârţan, al cărui mandat expiră pe data de 21.03.2018. Georgiana-Andreea Şerban este administratorul Clubo Galactic SRL. Activitatea principală a societăţii este legată de „alte activităţi recreative şi distractive“.

Afacerile Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu 

Registrul Comerţului arată că Sorina-Gina Hortolomei-Moscu  a fost sociată şi în societăţile Galatap SRL, Galamob SRL (lichidare), Galatap SRL (lichidare), Termoinstal Construct SRL (radiată). De asemenea, este şi administratorul firmelor Holland Development SRL (radiată), Termoinstal Construct SRL(radiată), Mega Development SRL, Wynn Resort SRL,  New Amsterdam SRL şi SC Mobitom SA, unde este şi cenzor. Majoritatea societăţilor care o menţionează în documente pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu au fost asociate, de-a lungul timpului, cu numele primarului Radu Mazăre.

Terenul Aqualand, luat în vizor în Dosarul Retrocedărilor 

De altfel, numele Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu şi al societăţii Aqualand SA apar şi în rechizitoriul întocmit de procurori în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Procurorii arată că „între aceste terenuri figurează: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan), terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele). Terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcărie, nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare «Holland Development Group» SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, este Ionescu Valentin Gheorghe), care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • grigut 20 Feb, 2015 09:59 Au acaparat tot. Afacerile medicale din Constanta sunt tot ale lor. Capatana si gasca vor cadea si ei.