Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:23 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei noi judecători ai CCR au depus jurământul de învestitură în fața președintelui Klaus Iohannis (VIDEO)

ro

11 Jun, 2022 16:33 1948 Marime text
Judecători CCR. Foto: Administrația PrezidențialăÎn ziua de sâmbătă, 11 iunie 2022, ora 13,00, la Palatul Cotroceni, în fața Președintelui României și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, precum și în prezența prim-ministrului,  a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale de către Mihaela CIOCHINĂ, Laura-Iuliana SCÂNTEI și Dimitrie-Bogdan LICU.

Prin Decretul nr.782, publicat în Monitorul Oficial nr.464 din 9 mai 2022, Mihaela CIOCHINĂ a fost numită în funcția de judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie 2022.

Prin Hotărârea Senatului nr.81, respectiv Hotărârea Camerei Deputaților nr.36, publicate în Monitorul Oficial nr.430 din 3 mai 2022, Laura-Iuliana SCÂNTEI și Dimitrie-Bogdan LICU au fost numiți judecători la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 11 iunie 2022.

Momentul depunerii jurământului marchează, potrivit art.63 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, intrarea în exercițiul funcției de judecător al Curții Constituționale și a fost urmat de reunirea Plenului, în noua componență, pentru alegerea noului președinte al Curții.

În urma votului secret, cu unanimitatea voturilor judecătorilor prezenți, Marian ENACHE a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani.

Procedura de alegere a noului președinte al Curții Constituționale s-a desfășurat în temeiul dispozițiilor art.7 alin.(1), (2) și (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, Mihaela Ciochină , născută în anul 1967 este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din București, cu specializare în relații internaționale (1992). A participat la seminarii interne și internaționale pe probleme de tehnică legislativă, proceduri parlamentare, statutul funcționarului public. Din anul 1992 și până la momentul numirii în cadrul Administrației Prezidențiale, a lucrat în cadrul Senatului României, exercitând diferite funcții, de la cele de execuție până la funcția de director general al Direcției generale legislative.

 „A colaborat cu Consiliul Legislativ pentru elaborarea de rapoarte sau documente referitoare la evaluarea legislației din diferite domenii și cu Institutul European din România și Institutul Național de Administrație Publică în cadrul activităților de formare continuă a funcționarilor publici. Desfășoară activitate didactică în calitate de colaborator extern al Departamentului de Drept Public din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București.
 
Autoare a unor articole referitoare la procedura de legiferare și statutul parlamentarului în România, dintre care amintim: „Elemente de noutate în procedura de legiferare, urmare a revizuirii Constituţiei şi regulamentelor parlamentare” (Revista de Drept Public nr. 4/2003); „Unele consideraţii privind răspunderea membrilor Parlamentului în lumina Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor” în Răspunderea în dreptul constituţional (Bucureşti, 2007).


 
Mihaela Ciochină a fost numită Consilier Prezidențial la data de 14 ianuarie 2015. Aceasta a fost Consilier Prezidențial la Departamentul Constituțional Legislativ“ - se mai arată în informațiile de pe site-ul Administrației Prezidențiale. 


Dimitrie Bogdan Licu, propunerea PSD, a fost numit prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție la 11 martie 2020.Potrivit CV-ului făcut public de Ministerul Public, acesta are o experienţă de peste şase ani în funcţii de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ocupând atât funcţiile de adjunct şi de prim-adjunct al procurorului general dar şi pe cea de procuror general, prin delegare.

În perioada 17 februarie 2006-17 februarie 2012 a ocupat funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale, fiind candidatul celei mai mari unităţi din ţară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

În mandatul său de vicepreşedinte al Consiliului (12 ianuarie 2009 – 12 ianuarie 2010), a reuşit să elimine posibilitatea invocării clauzei de salvgardare pe justiţie pentru România care, potrivit art.38 din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României la Uniunea Europeană, ar fi putut fi activată cel târziu la data de 1 ianuarie 2010 (atât raportul intermediar din 12 februarie 2009, cât şi cel privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare  din  22 iulie 2009, au arătat progresele realizate în domeniul reformei judiciare şi  luptei împotriva corupţiei).

A ocupat funcţia de procuror şef  al Secţiei de supraveghere a urmăririi penale din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în perioada 15 aprilie 2001-15 iunie 2005.


A fost numit, prin concurs, în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în anul 1996.

Este licenţiat în ştiinţe juridice al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind absolventul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Spiru Haret.

La rândul său, Laura Iuliana Scântei, propunerea PNL, este de profesie notar și a fost consilier al liberalului Tudor Chiuariu, când acesta ocupa funcția de ministru al Justiției, în Guvernul Tăriceanu.

În prezent, este senator de Iași din partea Partidului Național Liberal.

Aceasta face parte din următoarele comisii:

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri şi a Războiului pentru întregirea Neamului
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii