Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turiștii invitați, de OMD Mangalia, să viziteze Moscheea Esmahan Sultan, un important monument istoric din sudul litoralului

ro

22 Jul, 2024 09:58 807 Marime text
  •  Turiștii care ajung la Manglia pot vizita mai multe obiective turistice din oraș.
  • Astfel, Organizația de Management al Destinației Mangalia sugerează turiștilor să viziteze din Mangalia.
  • Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia este situată pe strada Oituz nr. 1 și poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00-18.00.
 

„Are nevoie să își spună povestea, mereu fascinantă, chiar și după secole: Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia, cea mai veche moschee rămasă pe teritoriul României în ţinutul Dobrogei, folosită pentru rugăciune și astăzi. Geamia este înconjurată de un cimitir la fel de valoros, cele mai vechi morminte având peste trei secole vechime, cu inscripţii pe stelele funerare scrise în trei limbi: turcă, persană şi arabă“, transmit reprezentanții OMD Mangalia.

 
Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia este situată pe strada Oituz nr. 1 și poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00-18.00.
 
Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia este unul dintre cele mai importante monumente istorice și de cult din sudul litoralului românesc. Lăcașul de cult musulman a fost construit în anul 1573 de către fiica unuia dinte cei mai mari conducători ai Imperiului Otoman, Selim al II-lea, în memoria tatălui sau.


 
Moscheea este construită din piatră cioplită, recuperată din ruinele cetății Callatis, și a fost executată de o echipă de meșteri turci. O particularitate a construcției o reprezintă faptul că blocurile din piatră au fost unite între ele fără a folosi vreun liant, ci doar cu ajutorul scoabelor de oțel turnate pe loc în orificii făcute în piatră. La intrare, Moscheea Esmahan Sultan este prevăzută cu stâlpi de susținere din stejar.
 
Pe peretele opus intrării in geamie (o altă denumire folosită pentru lăcașurile de cult musulmane) se regăsește minbarul (amvonul), un loc de rugăciune amenajat sub forma unui balcon cu trepte de unde imamul, preotul musulman, predică în zilele de vineri și în zilele de sărbătoare. În stânga minbarului se afla mihrabul sau fereastra oarbă, o nișă orientată către Mecca, orașul sfânt al musulmanilor. Acesta este un fel de altar din care imamul oficiază slujba religioasă în fiecare zi. Interiorul lăcașului de cult este lipsit de picturi murale sau alte obiecte decorative. Tavanul decorat cu lemn reprezintă o lucrare plină de frumusețe și măiestrie artistică și atrage atenția tuturor vizitatorilor.
 
De remarcat este faptul că spațiile de rugăciune destinate femeilor sunt delimitate de restul sălii prin balustrade joase din lemn. Prin intermediul unei scări interioare în formă de spirală se poate ajunge pe terasa din vârful minaretului (punct din care, în trecut, imamul efectua chemarea la rugăciune).
 



La exterior, clădirea moscheii capată o notă aparte datorită pridvorului, stâlpilor și balustradelor din lemn. În curtea lăcașului de cult se află o fântână realizată din pietre provenite dintr-un mormânt antic. De asemenea, moscheea este înconjurată de un cimitir la fel de valoros ca și monumentul în sine care conține morminte musulmane cu o vechime de peste 300 de ani. Atât moscheea, cât și cimitirul se regăsesc pe lista Monumentelor Istorice din România.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

 

OMD Mangalia reamintește turiștilor că pot circula gratuit cu transportul public, de la gară la hotel, sau între stațiuni și oraș
 
Experiență de realitate virtuală la Grădina Culturală Callatis. OMD Mangalia a lansat proiectul Experiență de realitate virtuală
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii