„Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“ Cazinoul din Constanța, un an de la învăluirea în schele
„Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“: Cazinoul din Constanța, un an de la învăluirea
15 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
8384
Marime text
- Aflat în pribegie, Petru Rareș, domn al Moldovei și fiu al lui Ștefan cel Mare, scria cu o îndrăzneață speranță că „Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“.
- Părăsit și uitat de toți până nu de mult, Cazinoul din Constanța se află acum în plin proces de renaștere, împlinind, tot mai mult, cu fiecare zi ce trece cuvintele voievodului român.
- Astăzi, 15 aprilie 2021, se împlinește un an de la încheierea fazei de proiectare și demararea fazei de execuție propriu-zisă a lucrărilor de consolidare, restaurare și reabilitare a edificiului-emblemă.
„Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“, scria, din pribegie, domnul Moldovei, Petru Rareș, fiul lui Ștefan cel Mare. Cuvintele au fost reluate ca o concluzie resemnată, dar plină de speranță de către istoricul Nicolae Iorga, după ocuparea Bucureștilor, în timpul Primului Război Mondial. Și soarta i-a dat dreptate istoricului.
Arc peste timp, sintagma pare să descrie întocmai situația actuală a bătrânului Cazino din Constanța.
Părăsit și uitat de toți, Cazinoul din Constanța se află acum în plin proces de renaștere, împlinind, tot mai mult, cu fiecare zi ce trece cuvintele voievodului român.
Astăzi, 15 aprilie 2021, se împlinește un an de la încheierea fazei de proiectare și demararea fazei de execuție propriu-zisă a lucrărilor de consolidare, restaurare și reabilitare a edificiului-emblemă.
Proiectul de reabilitare, transpus în realitate
În urmă cu un an, în plină epidemie proaspăt izbucnită și în România, o veste bună lumina fețele constănțenilor, dar și pe ale tuturor celor ce iubesc Cazinoul: bătrânul edificiu începea să fie învăluit, tot mai mult, de schelele care, timp de doi ani, urmau să îi susțină pe oamenii care aveau să muncească pentru renașterea sa.Când aproape nimeni nu mai credea, după ani de licitații contestate, după mii de valuri ce au săpat conștiincios fundația Cazinoului, în aprilie 2020, proiectul de reabilitare a monumentului istoric, document întocmit de arhitectul Constanța Carp și echipa sa, a început să fie transpus în realitate.
Amintim, contractul privind lucrările de reabilitare, consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța a fost semnat de către Compania Națională de Investiții cu asociația asocierea Aedificia Carpați SA (lider de asociere) & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL.
Poate nu întâmplător, ziua de 15 ianuarie 2020, zi ce marchează Ziua Culturii Naționale, a reprezentat data oficială a începerii lucrărilor de la Cazino, iar prima etapă a acestora, ce a durat trei luni, conform contractului, a fost dedicată etapei de întocmire a proiectului.
Astfel, pe 15 aprilie 2020, s-a încheiat oficial etapa de proiectare și acesta a fost începutul șantierului ce încă învăluie Cazinoul.
Pe parcursul desfășurării lucrărilor, însă, s-a descoperit faptul că starea monumentului istoric era mai mult afectată decât se credea inițial.
Risc de prăbușire
Bătut de vânturi și de ploi și „ros“ de valuri, Cazinoul a fost grav afectat inclusiv din punct de vedere structural.Lucrările de specialitate întreprinse până în acel moment au scos la iveală cât de afectată îi fusese, de fapt, structura edificiului. Situația era mai gravă decât se crezuse inițial, în baza documentației puse la dispoziție de autorități la momentul organizării licitației!
Din fericire, în iulie 2020, autoritățile centrale aflate în vizită la șantierul de pe faleza Constanței au dat asigurări că există și sunt disponibile toate fondurile necesare pentru salvarea sa.
În ianuarie 2021, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a efectuat o vizită de lucru la Cazinoul din Constanța, ocazie cu care a dat din nou asigurări cu privire la finanțarea lucrărilor pentru salvarea edificiului.
„Categoric, vom avea finanţare pentru toate cele opt investiţii majore pe care le vizăm momentan pentru Constanţa, Cazinoul şi Sala Polivalentă aflându-se printre acestea", a declarat Cseke Attila la momentul respectiv.
„La un cutremur mai mare de 7 grade, exista risc de prăbuşire pe anumite zone ale Cazinoului, mai ales partea dinspre mare era foarte afectată“, a explicat inginerul Petre Badea, directorul Aedificia Carpați, cu ocazia vizitei ministrului Dezvoltării.
În prezent, la fix un an de la încheierea etapei de proiectare și de la demararea lucrărilor efective, Cazinoul pare să înflorească pe zi ce trece, transpunând în realitatea concretă cuvintele marelui voievod român: „Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât!“.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Imagini ce vor face istorie. Schelele sub care va renaste Cazinoul (galerie foto)
Interviu cu arhitecta Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de renaștere a Cazinoului:
„Cazinoul nu poate fi «uitat», scopul unei restaurări este acela de a asigura o existență «vie» a unui monument“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii