Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:25 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanț sezon estival 2024 Sute de mii de turiști s-au bucurat de vacanță pe litoral. Numărul acestora a crescut cu până la 15% în toate stațiunile! (DOCUMENTE)

ro

25 Sep, 2024 17:00 1811 Marime text

 
INTRO:

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural au fost prezentate activitățile desfășurate de instituțiile cu atribuții în domeniu în sezonul estival 2024.
 
Au prezentat: Dumitru Bîltag – Inspector Șef - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, Leontin Rădulescu – Inspector Șef - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Mihail Kogălniceanu” Constanţa, Florin-Bogdan Boca – Comandant - Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, Mihail Cristian Amarandei – Inspector Șef - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa, Alexandru Oae – Director - Garda de Coastă Constanţa, Cristina Mihaela Schipor – Director executiv - Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, Rodica Tudoran – Medic Șef Secție - Unitatea de Primire Urgențe, Monica Elena Iacob – Manager General - Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Corina Ivanciu – Director executiv - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, Mihai Coviltir – Comisar - Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Marian Becheanu – Inspector Șef - Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa, Stelică Hagi – Director - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral și Enache Bucovală – Președinte - Asociația „Organizația de Management al Destinației Județul Constanța”.
 
Deși statisticile oficiale nu au fost încă finalizate, din primele cifre estimate, numărul turiștilor care și-au petrecut vacanța pe litoralul românesc a crescut cu 5-15% în toate stațiunile.
 
„După aprecierile agențiilor de turism, sezonul estival din 2024 ar fi adus cu 5%, până la 15% mai mulți turiști.
 
Atât turiștii, cât și constănțenii, și-au putut desfășura activitățile cotidiene, fără a-și face griji în privința siguranței.
 
Instituțiile au vegheat ca ordinea publică, relațiile de muncă, drepturile consumatorilor, calitatea apei, funcționarea unităților medicale și, în general, toate aspectele ce contribuie la liniștea noastră, să fie menținute în conformitate cu normele legale ", a spus prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.





Cei mai mulți dintre cei au ales stațiunile din sud Eforie, Costinești, Neptun și Jupiter care oferă mai multe facilități pentru familiile cu copii. Dar și în Mamaia este foarte aglomerat.
 
În weekend-uri și plajele au fost pline ochi încă de dimineața, asta pentru că la mare vremea a fost superbă.
 
Bilanț UPU SCJU

În perioada sezonului estival 2024 ( lunile iunie, iulie si august ), în UPU SCJU Constanța au fost înregistrați, evaluați și tratați un număr de 46.807 pacienți din care .942 au necesitat internare.
Pacienții pediatrici au fost asistați de medici specialiști / primari pediatrie în UPU SCJU ( 11.456 copii ) și punct de lucru extern UPU Năvodari ( 2.101 copii ).
Ca și patologie specifică sezonului estival au fost asistate un număr de 108 persoane cu insolații, 17 persoane cu accidente de submersie și 29 de persoane cu arsuri / eritem solar. Mai multe detalii în secțiunea „documente".

 

Bilanț SAJ

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța a asigurat asistența medicală de urgență prespitalicească pe întreg teritoriul județului Constanța pentru un număr de 37.777 pacienți, locuitori ai județului Constanța ori aflați în tranzit sau cazați în unitățile turistice de pe litoral.

Solicitările au fost concentrate cu preponderență în zona estică a județului, deservită de Stația Centrală Constanța și substațiile Mangalia, Eforie Sud sau Năvodari, de-a lungul coastei litoralului fiind în proporție de 69% din totalul de solicitări înregistrate.

Intervențiile au fost grupate pe coduri de urgenta astfel:

- solicitări de cod roșu în număr de 3.643
- solicitări de cod galben 25.391
- solicitări de cod verde 719
- transporturi între unitati sanitare 8024. Mai multe detalii în secțiunea „documente".
 
Bilanț ITM

Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au efectuat verificări pe linie de: angajarea personalului (contracte individuale de muncă cu normă intreagă, contracte individuale de muncă cu timp parțial, etc.); transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor;durata timpului de muncă şi munca suplimentară ; întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi; acordare repausuri periodice ( repausul săptămânal, sărbători legale);munca de noapte;acordarea drepturilor salariale și respectare regulament intern / contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.  Mai multe detalii în secțiunea „documente".



 
Bilanț ISU




În perioada analizată, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța au fost înregistrate 7144 evenimente comparativ cu 6781 în anul 2023 și 6582 în anul 2022.

Cele 10 puncte de stingere au fost deservite de 6 autospeciale detașate de la alte inspectorate pentru situații de urgență (B-IF, BC, DJ, GJ, MH, MS) și 4 de la ISU Constanța.

Autospecialele detașate au fost încadrate zilnic parțial cu personal din cadrul inspectoratului de proveniență (conducător autospecială și 1 servant), echipajul fiind completat cu personal din cadrul ISU Constanța.

Echipajele au deservit și cele 8puncte de prim ajutor (PPA) pe plajele din staţiuni, cu program de lucru de 12 ore/zi, în zona Năvodari-Staţiunea Mamaia Nord, Alezzi Resort, Staţiunea Mamaia,Plaja din dreptul Hotelului Ovidiu, Staţiunea Eforie Nord, Plaja din dreptul Lacului Belona, în punctul Salvamar, Staţiunea Eforie Sud, plaja Capul Turcului, Staţiunea Costineşti, Plaja dintre Restaurant Leonida şi Spring Time, Staţiunea Saturn -1 şenilată, Vama Veche, Punct Salvamar și Vama Veche PTF.

Cele 8 puncte de prim ajutor au fost deservite de 5 ambulanţe și 4 şenilate venite de la alte inspectorate județene restul tehnicii aparținând inspectoratului. Aceasta a fost încadrată cu conducători auto-paramedici din alte inspectorate, iar paramedicii necesari pentru completarea echipajelor EPA şi încadrarea punctelor de prim ajutor au fost din cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa.

Cele 5 ambulanţe venite să sprijine acţiunile de intervenţie din zona de competenţă au fost de la ISU Alba, ISU Botoșani, ISU Bihor, ISU Olt şi ISU Vâlcea.

Şenilatele (UTV) au fost dislocate din cadrul ISU Buzău, ISU Caraș Severin, ISU Iași, și ISU Galați. Acestă tehnică a fost deservită cu doi subofiţeri cu competenţe de paramedic, din cadrul inspectoratelor care au asigurat tehnica.

Punctele de prim ajutor au fost dotate cu echipamente medicale şi materiale sanitare necesare acordării asistenţei medicale de urgenţă, materialele sanitare consumabile fiind asigurate de UPU SMURD a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa. Mai multe detalii în secțiunea „documente".
 
 
Bilanț Poliția de Frontieră
 
În perioada sezonului estival, au tranzitat punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, din județul Constanța, peste 3,5 milioane de persoane, folosind aproximativ 900.000 mijloace de transport. Deși numărul de persoane și autovehicule a fost unul foarte mare, timpul de așteptare în punctele de trecere a fost gestionat corespunzător. Nu s-au înregistrat valori mai mari de 50 de minute, pentru autoturisme, decât foarte rar și punctual, intervenindu-se de fiecare dată pentru diminuarea acestuia.

Au fost executate 268 misiuni cu mijloacele de mobilitate navală din dotarea Gărzii de Coasta, în zona de competență la Marea Neagră, având ca scop prevenirea și combaterea migrației ilegale pe Marea Neagră, dar și a braconajului piscicol.

Începând cu 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul porturilor maritime nu mai efectuează formalitățile de control pentru persoanele care călătoresc în spațiul Schengen, însă împreună cu colegii de la poliție, imigrări și jandarmerie, acționează integrat pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate faptele ilegale, verificând totodată îndeplinirea condițiilor de ieșire din țară pentru cetățeni români minori.

De aplicarea în totalitate a aquis-ului Schengen în ceea ce privește frontiera maritimă interna a României, au beneficiat peste 200 de ambarcațiuni de agrement care nu au mai fost nevoite să solicite și să efectueze control de frontieră de intrare/ieșire din tara.

Pe perioada sezonului estival 2024, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au participat în 138 acțiuni organizate și desfășurate cu alte structuri ale M.A.I. (poliție, jandarmi, IJSU etc) din județul Constanța, în vederea asigurării respectării regimului juridic al frontierei de stat, întăririi dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere, precum şi pentru prevenirea stărilor conflictuale şi menţinerea ordinii şi liniştii publice în incinta punctelor de trecere a frontierei. Mai multe detalii în secțiunea „documente".
 

Bilanț DSVSA

Activitatea Comandamentului a fost realizată de inspectori din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, atât din cadrul DSVSA Constanța cât şi delegați ai altor DSVSA judeţene, organizaţi în serii de câte două săptămâni.

Astfel, au fost verificate 2332 de unități localizate în cele 6 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Techirgiol, Mangalia și Constanța.

În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, marcarea necorespunzătoare a ouălor, neanunțarea începerii activității supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilității.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 294 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.992.600 de lei.

Au fost emise 15 Ordonanţe de suspendare temporară a activităţii și 25 de Ordonanţe privind interzicerea activităţii. Mai multe detalii în secțiunea „documente".


 
Bilanț DSP

În sezonul estival 2024, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța a efectuat acțiuni de control în cadrul Comandamentului Estival 2024, acțiuni ce au vizat verificarea conformării la normele de igienă și sănătate publică în unități de turism (hoteluri, pensiuni, campinguri, tabere), unități de alimentație publică, plaje și piscine pentru a preîntâmpina eventuala apariție a unor factori de risc cu impact pe sănătatea publică. Acțiunile de control s-au desfășurat în perioada 30.06. - 31.08.2024, cu un număr de 14 inspectori sanitari ai Serviciului de Control în Sănătate Publică Constanța și 12 inspectori sanitari detașați în perioada 30.06.2024 - 24.08.2024, conform Ordinului MS nr.3372/2024.

Acțiuni desfășurate: un număr de 830 de controale; sancțiuni contravenționale - 208, din care 99 avertismente, 109 amenzi, în valoare de 509.700 lei și activitate suspendată pentru o unitate (terasă din Olimp). Mai multe detalii în secțiunea „documente".
 
 
BIlanț ANPC

În cadrul Comandamentului au fost efectuate 2.164 acţiuni de control, în toate stațiunile, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate următoarele sancțiuni: 1090 avertismente (multe dintre acestea fiind primite de operatorii economici în perioada de consiliere); 1927 amenzi contravenţionale în valoare de peste 12,2 milioane lei.

Acestora li s-au adăugat următoarele măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de circa 860.000 lei; oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 91 de operatori economici; propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 16 operatori economici; propunerea închiderii unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 1 operator economic (PFA Giugica Ieftimie); propunerea închiderii unității pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 12 luni, pentru 2 operatori economici (SC Merinos Internațional SRL și SC Metroid Neo Star SRL); închiderea definitivă a unității pentru 2 operatori economici (SC Orizont Beach SRL (bar, restaurant și plajă) și SC Delta Aurora SA (restaurant). Mai multe detalii în secțiunea „documente".
 
 
Bilanț ABADL
 
Lucrările s-au desfășurat pe trei tronsoane de plaja, stabilite astfel: Tronsonul 1 Navodari-Mamaia-Constanta; Tronsonul 2 Eforie Nord-Cordon Eforie-Eforie Sud-Tuzla-Costinesti și Tronsonul 3 Olimp-Vama Veche.

Activitătile au vizat în mod special colectarea și evacuarea cantităților de masa algală și cochiliferă depuse la linia țărmului sau în profunzimea plajei sub acțiunea valurilor.

Ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice extreme, pe unele suprafețe de plaja din zonele Constanța, Eforie și Vama Veche s-au efectuat relocări de nisip si material cochilifer.

Pentru desfășurarea acestor activități, ABADL a angrenat următoarele utilaje: 5 autobasculante; 3 buldoexcavatoare; 1 încărcator frontal de capacitate mare; 4 autospeciale de transport personal și materiale, precum și 4 tractoare prevăzute cu echipamente specifice de curățare mecanizată a suprafețelor de nisip și de afânare a nisipului.

Cantitățile de masă algală și deșeuri colectate și evacuate au fost de 7.000 tone. Cantitățile de nisip și material cochilifer relocat au fost de 800 tone. Lucrări de discuire au fost efectuate săptămânal la linia țărmului pe plajele din Constanța, Mamaia, Năvodari și Eforie. Mai multe detalii în secțiunea „documente".

 
Bilanț Inspectoratul Județean de Jandarmi

Pentru executarea în bune condiţii a misiunii de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în staţiunile de pe litoralul Mării Negre, dar și în celelalte localități din zona de competență, în perioada sezonului estival s-au executat 4957 misiuni, cu un efectiv de 8790 jandarmi, astfel: 2023 de patrule mixte polițist-jandarm și 334 rezerve de intervenție (Constanța, Mangalia), folosindu-se un efectiv de 2023 jandarmi, pe Litoralul Mării Negre (Constanța-secțiile 1, Eforie, Techirghiol, Mangalia);546 patrule de jandarmi independente în mediul urban, folosindu-se un efectiv de 1676 de jandarmi (Medgidia, Hârșova, Cernavodă - pentru obiectivele din competență și patrule independente în dispozitivul de menținere integrat); 60 echipe mixte poliţist-jandarm în mediul urban, folosindu-se un efectiv de 309 de jandarmi, pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat (loc. Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Eforie); 293 echipe mixte poliţist-jandarm în mediul rural, folosindu-se un efectiv de 80 de jandarmi, pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat (Secția 1 Poliție Mihail Kogălniceanu);1381 de misiuni cu un efectiv de 2789 de jandarmi în zona centrelor de cazare și a traseelor de tranzit a refugiaților ucraineni, în zona catedralei din municipiul Constanța, pe timpul slujbelor și evenimentelor religioase desfășurate zilnic, în special în ziua de duminică; în zonele unităților de cazare și spații de recreere utilizate de personalul militar și civil aparținând SUA și statelor membre NATO, în zona obiectivelor evreiești din zonele de competență, cu echipele/ patrulele de intervenție constituite pentru obiectivele din responsabilitate în localitățile Constanța, Mangalia, Medgidia, Cernavodă și Hârșova; 130 de misiuni cu un efectiv de 327 de jandarmi în zona instituțiilor de învățământ preuniversitar, cu echipele/ patrulele de intervenție constituite pentru obiectivele din responsabilitate în localitățile Constanța, Mangalia, Medgidia, Cernavodă și 3 acţiuni punctuale cu un efectiv de 6 de jandarmi executate în piețe, târguri și oboare și în zone de interes operativ. Mai multe detalii în secțiunea „documente".

 
Bilanț Gruparea Mobilă Jandarmi
 
Pe linia executării misiunilor de menținere a ordinii publice, efectivele Grupării au executat, în cooperare cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, pe raza stațiunilor turistice Mamaia, Năvodari, Costinești, Vama Veche și Neptun, un număr de 5.510 misiuni de menţinere a ordinii publice în mod integrat, cu un efectiv total de 7.296 de jandarmi, din care: 5.019 patrule mixte polițist-jandarm, cu 5.019 jandarmi; 372 de patrule auto de intervenție, cu 2.001 jandarmi; 88 de patrule de jandarmi independente, cu 180 de jandarmi;31 de acțiuni punctuale, cu 96 de jandarmi; 476 de acțiuni tip ,,BLOCADA”, cu 4896 de jandarmi.

Pe linia executării misiunilor de asigurare a ordinii publice, efectivele Grupării au executat un număr de 26 misiuni, cu un efectiv de 2.052 de jandarmi, la următoarele manifestări cultural artistice sau sportive: Festivalul Neversea 2024, desfășurat în perioada 04-07 iulie, în municipiul Constanța; Festivalul Beach Please, desfășurat în perioada 10-14 iulie, în stațiunea Costinești; Mitingul aviatic ”Black Sea Air Show”, desfășurat în data de 03 august, la Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu; „Ziua Marinei Române”, de pe faleza Cazinoului din municipiul Constanța; Festivalul Nostalgia 2024, desfășurat în perioada 30-31 august în stațiunea Mamaia (pe plaja La Nueva Cucaracha); meciurile de fotbal desfășurate pe teren propriu de către Fotbal Club Viitorul Farul Constanța, în cadrul Ligii I de fotbal.

De asemenea, în perioada menționată au fost desfășurate misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii (Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Inspectoratele de Jandarmi Județene Tulcea și Ialomita, Direcția Română de Informații Dobrogea, Administrația Rezervației Biosfera Delta Dunării și Inspectoratul Teritorial de Muncă), fiind executate un număr de 141 de acţiuni, cu 837 de jandarmi. Mai multe detalii în secțiunea „documente".


 
În cadrul Colegiului Prefectural, președintele OMD județul Constanța, Enache Bucovală a subliniat faptul că nu au mai existat acele atacuri la adresa litoralului românesc, dar și faptul că toate acțiunile de control s-au desfășurat într-un mod civilizat și fără mesaje catastrofale în spațiul public.

„Toate acestea reflectă o abordare firească pentru anul 2024, ce susține un parteneriat între autorități și operatorii din turism, având ca obiectiv comun furnizarea unor servicii turistice de înaltă calitate”, a precizat Bucovală.



PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

LIVE TEXT Situația hidrologică a Dunării și bilanțul activităților din sezonul estival, în atenția autorităților din județul Constanța (VIDEO)

LIVE TEXT OMD Mamaia Nord, la final de sezon estival 2024 (GALERIE FOTO)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii