Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Regizorul Erwin Şimşensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța se pregătește pentru al doilea mandat (DOCUMENT)

ro

14 Jul, 2024 17:00 515 Marime text
  • A fost publicată dispoziția cu nr.506 a președintelui CJC privind aprobarea Caietului de obiective elaborat în vederea organizării și desfășurării analizei noului proiect de management al lui Erwin Simsensohn, manager la Teatrul de Stat din Constanța, vezi „documente”
  • În luna mai a.c., a fost aprobat rezultatul evaluării finale a managementului directorului general/manager la Teatrul de Stat Constanţa, pentru perioada septembrie 2019 – aprilie 2024, cu nota finală 10
  • Perioada de management pentru care este valabil prezentul caiet de obiective este de 5 ani, în perioada 2024-2029
  • TSC este un teatru de repertoriu fondat în anul 1951 şi a funcţionat, de-a lungul timpului, sub mai multe denumiri
  • În 2024, pentru Teatrul de Stat Constanța a fost al patrulea an consecutiv în care a obținut nominalizări și premii la Gala UNITER
 



 
A fost publicată dispoziția cu nr.506 a președintelui CJC privind aprobarea Caietului de obiective elaborat în vederea organizării și desfășurării analizei noului proiect de management al lui Erwin Simsensohn, manager la Teatrul de Stat din Constanța, vezi „documente”.
Perioada de management pentru care este valabil prezentul caiet de obiective este de 5 ani, în perioada 2024-2029.
 
Teatrul de Stat Constanța este o instituţie publică aflată sub autoritatea Consiliului Județean Constanța şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa nr. 131/2007 privind înfiinţarea Teatrului de Stat Constanţa, a altor reglementări în vigoare, precum şi cu respectarea dispozițiilor Regulamentului de organizare şi funcţionare.

Finanţarea Teatrului de Stat Constanța se realizează din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local al Consiliului Judeţean Constanţa.
Obiectivul principal al instituţiei se referă cu precădere la protecţia şi valorificarea reprezentaţiei teatrale în orice modalitate de exprimare, cultivând diversitatea stilistică şi originalitatea conceptuală a artei spectacolului.

Teatrul de Stat Constanța vizează promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan national şi internaţional, satisfacerea nevoilor culturale ale comunităţii, prin îndeplinirea următoarelor obiective:educarea şi formarea gustului pentru spectacolul de teatru; formarea unui public-ţintă, pornind cu vârsta şcolară mare şi de tineret; fidelizarea publicului matur; încurajarea dramaturgiei contemporane româneşti prin punerea în scenă în premieră absolută a unor piese aparţinând autorilor români contemporani; satisfacerea gustului pentru arta dramatică a publicului constănțean prin invitarea pe scena teatrului a unor trupe profesioniste din ţară; diversificarea şi întărirea colaborării cu instituţiile de cultură de la nivelul municipiului Constanța şi al judeţului Constanța ;I descoperirea şi încurajarea unor talente din rândul tinerilor cuprinşi în învăţământul liceal, prin acţiuni specific dedicate, cu preponderenţă, acestora.

TSC este un teatru de repertoriu fondat în anul 1951 şi a funcţionat, de-a lungul timpului, sub mai multe denumiri.

De la întemeiere și până în prezent teatrul a avut mai multe titulaturi: „Teatrul de Stat Constanța” în perioada 1951-1970, apoi a devenit „Teatrul de Dramă și Comedie”, între anii 1970-1974. Titulatura lui se schimbă și ia numele „Teatrul Dramatic” între 1974 și 1992, dar și această titulatură este modificată în 1992 în „Teatrul Dramatic Ovidius” care rămâne până în anul 2004. Între anii 2004 și 2007 i se schimbă titulatura cu „Teatrul Național Constanța”. În fine, din anul 2007 revine la numele inițial de „Teatrul de Stat Constanța”, pe care îl păstrează și acum.

Primul sediu al Teatrului de Stat a fost Sala „Elpis”, de pe strada Aristide Karatzali, pe scena căreia,începând din 1894, trupe ambulante românești de operă, de operetă și de teatru au prezentat numeroase spectacole pentru constănțeni.

Spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a comediografiei și a artei scenice românești.

În sala „Elpis”, Teatrul de Stat Constanța şi-a avut sediul până în februarie 1952, când, cu aprobarea autorităților orășenești ale timpului, i s-a pus la dispoziție Sala de festivități a Liceului „Mircea cel Bătrân”, actualul sediu al Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Înainte de a o prelua, beneficiarul a efectuat lucrări de amenajare a clădirii pentru a corespunde cerințelor unui teatru profesionist.

În anul 2004, odată cu reorganizarea instituţiilor de cultură ale judeţului Constanţa, „Teatrul Dramatic Ovidius” a fost comasat cu Teatrul „Fantasio”, sub titulatura „Teatrul Naţional Constanţa”, şi a fost mutat în clădirea din Bulevardul Ferdinand nr. 11, clădirea fostului teatru „Fantasio”.

Începând cu anul 2022 Teatrul de Stat Constanta a avut una dintre cele mai mari realizări și anume amenajarea unei noi săli de teatru în Constanța, eveniment unic în peisajul ultimelor decenii. Noua Sală Studio a Teatrului de Stat Constanța, aflată în strada Ion Lahovari nr. 2A, a fost inaugurată în data de 27 martie 2022 și este concepută pe modelul „black box theatre”, o structură adaptabilă care, deși are dimensiuni reduse, este foarte atractivă pentru creatorii de teatru tocmai prin libertatea pe care o oferă în aranjarea spațiului precum și datorită intimității date de proximitatea actorilor față de spectatori.

Sala Studio a fost soluția de avarie în contextul în care sediul Teatrului de Stat Constanța a intrat, din noiembrie 2021, într-un proces de reabilitare termică și electrică, pe fonduri europene.
 
Managerul are următoarele atribuţii principale:
a) elaborează şi propune spre aprobare autorităţii proiectul de buget al instituţiei;
b) decide asupra modului de utilizare a bugetului aprobat al instituţiei, conform prevederilor contractului de
management, cu respectarea prevederilor legale, fiind ordonator de credite pentru bugetul acesteia;
c) selectează, angajează şi concediază personalul salariat, în condiţiile legii;
d) negociază clauzele contractelor de muncă, în condiţiile legii;
e) negociază clauzele contractelor încheiate conform prevederilor codului civil sau, după caz, conform legilor speciale;
f) dispune efectuarea evaluarilor anuale ale performanțelor salariaților, în condițiile legii;
g) reprezintă instituţia în raporturile cu terţii;
h) încheie acte juridice în numele şi pe seama instituţiei, în limitele de competenţă stabilite prin contractul de management.

Managerul poate îndeplini şi alte atribuţii stabilite prin contractul de management, prin regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei sau prevăzute de lege.

În exercitarea atribuţiilor sale, managerul poate încheia contracte individuale de muncă pe durată determinată, contracte încheiate potrivit Codului civil, precum şi contracte privind dreptul de autor şi drepturile conexe, fără ca durata acestora să depăşească cu mai mult de un an durata contractului de management.

În temeiul prevederilor Hotărârii Consiliului Judeţean Constanţa 274/2023 privind aprobarea Organigramei, a Statului de funcții și a Regulamentul de Organizare şi Funcţionare de la a Teatrul de Stat Constanța, funcţionarea teatrului se asigură prin activitatea personalului angajat cu contract individual de muncă, în funcţii de specialitate artistică sau tehnică, în funcţii administrative şi de întreţinere, precum şi prin activitatea unor persoane care participă la realizarea actului artistic, în baza unor contracte încheiate potrivit prevederilor legale privind dreptul de autor şi drepturile conexe sau în baza unor convenţii reglementate de Codul civil.

În 2023, Teatrul de Stat Constanța a obținut cel mai important premiul pentru cel mai bun spectacol - „Seaside Stories” regizat de Radu Afrim la Gala Premiilor UNITER.

În 2024, pentru Teatrul de Stat Constanța a fost al patrulea an consecutiv în care a obținut nominalizări la Premiul pentru debut și al treilea premiu de acest fel câștigat prin Ramona Niculae - Premiul pentru Debut, rolul Crina din (10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia) - regia Elena Morar.

De asemenea, în anul 2021 a fost nominalizată și a câștigat premiul regizoarea Diana Mititelu (pentru Jocuri în curtea din spate), în anul 2022 a fost nominalizată regizoarea Irisz Kovacs (pentru 8 tați), iar anul trecut scenograful Theodor Niculae a primit nominalizarea și premiul (pentru Seaside Stories).

Reamintim, în luna mai a.c., a fost aprobat rezultatul evaluării finale a managementului directorului general/manager la Teatrul de Stat Constanţa, pentru perioada septembrie 2019 – aprilie 2024, cu nota finală 10.


 
PRECIZĂRI:
 
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 
Citește și:


S-a încheiat evaluarea pentru perioada 2019-2024 Notă maximă pentru managerul Teatrului de Stat Constanța! (DOCUMENT)

 

Pentru prima dată în istorie Teatrul de Stat Constanța are patru nominalizări la premiile Galei UNITER 2023 (GALERIE FOTO)  

Ramona Niculae, una din nominalizările Teatrului de Stat Constanța, a primit Premiul UNITER „Cel mai bun debut”

 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii