Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sprijin de la ANAP pentru CJC, la licitația pentru Muzeul de Istorie Țuțuianu - „Măsura s-a luat pentru a se atribui contractul fără a încălca prevederile legale“

ro

14 Oct, 2019 00:00 1718 Marime text
Consiliul Județean Constanța a solicitat sprijinul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru a descâlci ițele licitației privind reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Informația ne-a fost furnizată de către Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, acesta făcând precizarea că s-a luat această măsură pentru a se putea atribui contractul fără a se încălca prevederile legale, dar și pentru a se evita prelungirea licitației.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, licitația pentru reabilitarea Muzeului de Istorie din Constanța a primit o singură ofertă, depusă de asocierea Actaeon Invest – Research Consorzio Stabile Societa  Consortile A.R.L. Napoli – Princer SA. În urma respingerii ofertei lor și anulării licitației de către CJC, firma Actaeon Invest a depus o contestație la CNSC, în care argumenta, printre altele, faptul că oferta ar fi fost respinsă în urma unei neînțelegeri și că CJC nu ar fi făcut toate demersurile pentru a obține clarificările necesare din partea ofertanților, astfel cum prevede legea achizițiilor publice. După analizarea documentației, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis solicitarea Actaeon Invest și a decis ca autoritatea contractantă, respectiv Consiliul Județean Constanța, să reevalueze oferta cu pricina.
 

Poziția CJC, exprimată de președinte


De partea cealaltă, Marius Horia Țuțuianu, președintele CJC, ne-a transmis un amplu punct de vedere, referitor atât la poziția adoptată de Actaeon Invest în susținerea contestației la CNSC, cât și la stadiul în care se află la momentul de față licitația pentru reabilitarea clădirii.
 
„Așa cum știți, Consiliul Județean Constanța a anunțat realizarea unei licitații deschise cu privire la «Servicii de proiectare (PT+DDE), Servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări aferent proiectului Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța». Valoarea acestor servicii a fost estimată la aproximativ 12,87 milioane lei“, ne-a relatat președintele CJC.
 
În continuare, acesta a explicat că „în cadrul desfășurării procedurii, a fost depusă o singură ofertă, de aproximativ 12 milioane lei, a unei asocieri de 3 societăți, S.C. Actaeon S.A fiind lider de asociere. După evaluare, ofertantului i s-au solicitat clarificări referitoare la oferta sa financiară“.

 
De ce a fost considerată inacceptabilă oferta

 
„Acesta este momentul în care ofertantul, în loc să dea un răspuns concludent și care să permită atribuirea contractului sau anularea licitației, a dat un răspuns ambiguu, pe de o parte că își menține oferta și pe de altă parte că este dispus să accepte modificări/ corectări ale valorii acesteia. Deci, nu a răspuns concret care este poziția pe care o adoptă. Din acest motiv comisia de evaluare, în conformitate cu prevederile articolului 134, alin. 5din HG nr. 395/ 2016, a considerat oferta ca fiind inacceptabilă“, a explicat reprezentantul autorității contractante.
 
În plus, Marius Horia Țuțuianu a subliniat că „în ultimii ani, am încercat și reușit să atragem tot mai multe fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea vieții culturale în județul Constanța și protejarea și reabilitarea unor monumente istorice importante pentru noi. Din păcate, așa cum se întâmplă foarte des în ceea ce privește licitațiile publice și, uneori, cred și reaua voință, și de această dată ofertantul, în loc să își asume responsabilitatea răspunsului neconcludent la solicitarea de clarificări, a preferat să depună contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest lucru nu a făcut nimic altceva decât să întârzie realizarea acestui proiect deosebit de important pentru cultura constănțeană“.
 

Apel către toți ofertanții pentru licitațiile publice

 
Mai departe, președintele CJC a relatat că, în urma deciziei CNSC, membrii comisiei de evaluare s-au întrunit pe 3 și pe 9 octombrie, pentru a reevalua oferta. Totuși, „la întâlnirea din data de 9 octombrie, membrii comisiei de evaluare au considerat că, pentru a evita prelungirea situației și pentru a putea atribui acest contract, fără a încălca prevederile legale, este necesară o consiliere metodologică din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice“.

 
Astfel că acum licitația așteaptă punctul de vedere al ANAP pentru a merge mai departe.
„Îmi doresc să primim cât mai curând un răspuns din partea ANAP pentru a putea debloca acest proiect și pentru a demara cât mai repede restul de proceduri și începerea lucrărilor pentru Restaurarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța“, a mai spus președintele CJC.
 
Nu în ultimul rând, acesta a adăugat: „pe această cale, fac încă un apel la toți cei ce prezintă oferte să fie responsabili și conștienți de importanța proiectelor și să depună oferte conforme pentru a nu mai exista tergiversări precum contestațiile, care nu fac altceva decât să stagneze demararea unor lucrări importante pentru județul nostru“.
 
Citește și:
 
Reabilitarea Muzeului de Istorie. Singura ofertă depusă, respinsă pentru o neînțelegere?

 
CJC, obligat să reevalueze oferta Actaeon Invest  pentru reabilitarea Muzeului de Istorie. Afaceriștii ce primesc o nouă șansă la contract
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii