Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zona peninsulară a Constanţei devine pietonală. Consilierii locali vor aproba proiectul în şedinţa CLM (document)

ro

24 Sep, 2018 00:00 3478 Marime text
Încă din 2016, municipalitatea voia să limiteze accesul autovehiculelor în Piaţa Ovidiu, iar majoritatea străzilor să devină strict pietonale. Intenţia administraţiei locale s-ar putea materializa pe 27 septembrie a.c., atunci când proiectul pentru aprobarea regulamentului de acces în zona peninsulară (pe care îl puteţi consulta în secţiunea „Documente”) intră la vot în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal.

Astfel, în zonă vor mai putea intra cu autoturismele doar riveranii şi cei care desfăşoară acolo activităţi ce impun folosirea de maşini. Pentru aceştia vor fi eliberate mai multe tipuri de permise, eliberate în baza unor documente doveditoare. Patronii care au afaceri în Piaţa Ovidiu şi împrejurimi sunt nemulţumiţi de decizia municipalităţii şi afirmă că măsura o să aducă falimentul localurilor din zonă, deoarece clienţii vor dispărea deoarece nu vor mai avea unde să îşi parcheze autoturismele.
 
În vară, primarul Decebal Făgădău promitea o ultimă dezbatere pe acest subiect cu investitorii din zonă, înainte de a supune aprobării regulamentului. „Vreau să ştie toată lumea că accesul în zona peninsulară va fi restricţionat. Vom stabili astfel încât să nu sufocăm dezvoltarea economică şi eventualele pierderi pricinuite de implementarea primei etape a proiectului. Am încredere în Constanţa, deoarece cetăţenii sunt cei care au dreptate şi ei sunt cei care îţi insuflă încrederea. Peste 25.000 de constănţeni au răspuns chestionarului nostru privind restricţionarea accesului auto în zonă. Majoritatea covârşitoare au spus că îşi doresc ca peninsula să fie zonă pietonală. Dar vreau să-i ascult şi pe operatorii economici, astfel încât ei să nu sufere. Eventual să venim şi cu nişte măsuri compensatorii, pentru a încuraja dezvoltarea operatorilor economici în zona centrală a Constanţei. Interesul nostru nu este să închidem o zonă doar de dragul de a o închide, şi nu mă refer doar la peninsulă, ci şi la străzile Ştefan cel Mare, Cuza Vodă, adică străzile din inelul central al Constanţei“, afirma, în luna august, edilul-şef al municipiului Constanţa.

La ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal, regulamentul a fost retras de pe ordinea de zi. Ulterior, consilierii locali municipali liberali au precizat că regulamentul a fost transformat de funcţionarii Primăriei Constanţa într-o înşiruire de aberaţii. „Mai mulţi avocaţi consultaţi de Organizaţia municipală PNL Constanţa susţin că Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa este întocmit pe genunchi, fără atenţie la detalii şi cu o serie de greşeli grave care arată încă o dată incapacitatea aparatului administrativ al Primăriei Constanţa, dar şi frivolitatea cu care tratează primarul Decebal Făgădău astfel de documente“.
 
Potrivit acestora, „art. 5, alin. 2 - accesul este permis ocazional - înseamnă, per a contrario, că se poate refuza accesul tuturor celor enumeraţi, că li se poate interzice accesul. Ocazional, înseamnă cu titlu de excepţie, deci regula este ca persoanelor enumerate să nu li se permită accesul. Mai mult, art. 5 alin. 2 este contrazis de art. 7, alin. 4, în sensul că solicitanţii sunt mai puţini decât cei care pot avea acces şi, pe cale de consecinţă, dacă nu poţi solicita un permis, nu ţi se va elibera un document în baza căruia să ai acces, deci nu poţi intra în zona peninsulară. De exemplu: art. 5, alin. 2 stabileşte accesul pentru persoanele cu dizabilităţi, în timp ce la art. 7, alin. 4 acestea nu sunt menţionate la persoane care pot solicita un permis special. Dacă aceste categorii în discuţie sunt doar cele de la 7.4 (rezidenţi), atunci de ce s-a introdus menţiunea de persoane cu dizabilităţi la art. 5.2?“, afirmau aleşii liberali, care avertizau că nu vor vota regulamentul dacă acesta nu va fi îmbunătăţit.
 
Prin adoptarea acestui regulament, Piaţa Ovidiu, bulevardul Tomis şi strada Vasile Canarache vor deveni zone pietonale, iar în zonă va fi permis accesul doar riveranilor şi maşinilor de aprovizionare ale agenţilor economici ce desfăşoară activităţi în acest perimetru, precum şi autoturismelor aflate în misiuni publice. Prin urmare, conducătorii auto care vor fi prinşi cu autoturismele în zonă riscă amenzi drastice, dar şi măsura complementară de ridicare a maşinilor, care se va efectua de către angajaţii Confort Urban. 
 
Cum poţi obţine permis? Cine are acces liber?  
 
Potrivit regulamentului, zona peninsulară a fost împărţită din punctul de vedere al destinaţiei în zona exclusiv pietonală: faleza Cazinoului, bd. Tomis, pe segmentul cuprins între străzile V. Alecsandri şi Sulmona şi str. Sulmona şi Piaţa Ovidiu, precum şi Piaţa Ovidiu. Alte străzi din cartier au fost catalogate drept ocazional carosabile: Aristide Karatzali, V. Alcsandri, Mircea cel Bătrân, între Vasile Alecsandri şi Piaţa Ovidiu, str. Traian, pe acelaşi segment, str. Ecaterina Varga, Vântului, Callatis, Marcus Aurelius, Doinei, Sulmona, Petru Rareş, Orientului, Canarache, Nicolae Titulescu, Dianei, Arhiepiscopiei, Crângului, Horia, Revoluţiei 22 Decembrie 1918, 9 Mai, Maior Şonţu, Remus Opreanu, Grigore Tocilescu. 



Intrarea şi ieşirea în/de pe aceste străzi se vor realiza doar prin puncte special amenajate cu bariere ori bolarzi, fiind permise doar pentru aprovizionare, evenimente culturale, sportive, pentru curăţenie şi pentru riverani. Primăria va elibera permise de acces în zona peninsulară, care vor putea fi solicitate doar de către persoanele ce demonstrează că locuiesc în zonă, pentru firmele al căror sediu se află acolo, pentru organizatorii de evenimente sau în condiţii speciale.

Fără permis vor putea intra numai autovehiculele de intervenţie ale MAI, ale IGSU, ale MApN, ale SMURD, ale Ambulanţei, autoturismele consulatelor şi ambasadelor, ale Prefecturii, ale Primăriei şi ale Consiliului Judeţean şi cele care funcţionează în regim de taxi. Pentru evenimente religioase, de genul nunţilor sau convoaielor funerare, accesul va fi permis doar pe durata desfăşurării. Regulamentul include şi toate documentele ce trebuie depuse atunci când se solicită un permis de acces în zona peninsulară.
 

Citeşte şi:

Chestionar pentru regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa

 

Avize favorabile în Comisia de Administraţie a CLM. PNL şi PMP s-au abţinut. Vizate au fost zona peninsulară şi actualizarea preţului unui teren din Mamaia Nord


Sondaj de opinie 44 la sută dintre respondenţi, de acord cu restricţionarea accesului auto în zona peninsulară. 7 la sută ar fi dispuşi să plătească o taxă suplimentară

PNL consideră Regulamentul zonei peninsulare o bătaie de joc la adresa constănţenilor


 

„Mă voi întâlni cu operatorii economici, pentru a le asculta argumentele“ Făgădău anunţă o nouă dezbatere publică privind Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanţei
 

Editorial Zona istorică a Constanţei trebuie să devină pietonală. Nu e un moft, e de bun-simţ!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alin 10 Oct, 2018 09:43 In sfarsit o idee buna . Felicitari primariei pt asta!! Una doua , nu aveam unde sa.mi parchez masina ca avea grija un baiat bun sa.mi ocupe locul pana terminau drogatii de urlat in piata.