Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:56 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstantaEsteBine Locotenent colonel Constantin Murariu, ofiţer specialist al IJJ Constanța – „Oricât ar fi de greu, nu avem voie să cedăm“

ro

17 Apr, 2020 00:00 8744 Marime text

Cotidianul ZIUA de Constanța susține comunitatea și vine în sprijinul cetățenilor pentru o informare corectă și amplă asupra efectelor pandemiei noului coronavirus SARS-Cov-2. La nivel național, au fost impuse măsuri și au fost înainte recomandări societăților și populației pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, dorim să venim cu informații pozitive în rândul comunității locale prin difuzarea de materiale informative cu privire la măsurile luate de societăți și instituții constănțene sau care își desfășoară activitatea pe raza județului Constanța pentru a ține angajații și pe rudele acestora în siguranță. O comunitate unită, o societate bazată pe siguranță, încredere și comuniune înseamnă o comunitate sănătoasă. Este o perioadă în care măsurile luate la timp au ca scop stingerea problemelor de mâine. Donațiile, oamenii care se implică activ în rândul comunității formează un întreg, iar orice susținere a unei mici comunități face parte dintr-un mecanism de reîntregire și restartare a vieții de zi cu zi.
 
Locotenent colonel Constantin Murariu, ofiţer specialist Misiuni Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județean „Mihail Kogălniceanu“ Constanța, ne îndeamnă să avem „încredere în instituţiile statului“.
 
„Nu tratați cu ușurință prevederile legale si recomandarile făcute de autorităţi. Aveţi în vedere că măsurile de restrângere parțială a libertății de deplasare în afara locuinței nu înseamnă şi renunțarea la anumite activitați benefice şi aici mă refer la cele fizice, mișcare, jocuri care se pot desfășura în casă împreună cu membrii familiei. Nu uitați : MENS SANA IN CORPORE SANO!“, a mai precizat locotenent colonel Constantin Murariu.
 
 Aş dori să vă întreb ce gânduri vă motivează să mergeți mai departe zi de zi, mai ales în situația excepţională prin care trece România pe fondul epidemiei de Covid-19?
 
Această perioadă este destul de solicitantă pentru noi, dar conştientizăm că aceasta este menirea noastră, aceea de a fii aproape de cetăţeni şi de a-i proteja.
Acest lucru ne face să trecem mai uşor peste aceste momente dificile. Nu ne plângem, suntem conştienţi că trebuie să depunem eforturi conjugate pentru a depăşi cu bine această perioadă.  Oricât ar fi de greu, nu avem voie să cedăm. În aceste zile sacrificăm timpul petrecut alături de familie, în favoarea activităţilor profesionale.
 
Suntem permanent în stradă alături de camarazii noştri din cadrul poliţiei, poliţiei de frontieră, inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, armatei, poliţiei locale, precum şi din cadrul celorlalte forţe implicate în combaterea efectelor acestei epidemii/pandemii.
 
Scopul nostru este acela de a preveni, de a informa şi de a conştientiza cetăţenii că este foarte important să respecte prevederile actelor normative emise în această perioadă, să se protejeze, să stea în casă, pentru că numai prin adoptarea unui comportament responsabil putem trece cu bine peste această perioadă dificilă.

În aceste momente în care trebuiesc respectate cu stricteţe prevederile  ordonanţelor militare, precum şi recomandările făcute, jandarmeria, alaturi de celelelate instituţii cu atribuţii pe linia ordinii şi siguranţei publice, trebuie sa vegheze ca aceste prevederi legale şi recomandări să se aplice pentru binele tuturor, cat mai exact posibil.
 
Nu se poate spune ca este o munca uşoară, nu se poate spune că este ceva plăcut în a verifica respectarea anumitor restricţii, anumitor restrângeri în ceea ce priveşte libera circulaţie şi desfăşurarea anumitor activităţi pe domeniul public, dar dorinţa tuturor de a depăşi această perioadă dificilă cat mai repede şi cu cât mai puţine persoane infectate este şi dorinţa noastră.
 
Există aspecte pozitive în munca dumneavoastră de zi cu zi pe care ați putea să le împărtăşiţi oamenilor?
 
Da, exista foarte multe persoane de bună credinţă care susţin şi apreciază munca depusă de către jandarmi, care au asupra lor declaraţia pe propria raspundere, adeverinţa de la angajator, mască, manuşi şi care respectă distanţa socială şi le mulţumim pe această cale. De asemenea, am întâlnit şi persoane care susţin că nu cred în virus şi care consideră că nu ar trebui restransă libertatea de mişcare în afara locuinţei.
 
Pot spune că cei mai mulţi dintre cetăţenii întalniţi cunosc şi respectă normele impuse,  iar celorlalti le transmitem că pentru a învinge cât mai repede acest virus, trebuie să respecte normele legale, adică să a se deplaseze în afara locuinţei numai pentru nevoi urgente, să se protejeze şi să-i protejeze inclusiv pe cei din jurul lor, să poarte materiale de protecţie( manuşi, masca), acestea fiind o  formă de protecţie, dar şi  de respect faţă de cei cu care se întâlnesc.

 
În timpul misiunilor noastre, ne întâlnim și cu situații pe care le putem considera speciale. Sunt persoane vârstnice, care respectă măsurile de protecție impuse și intervalul orar de deplasare, dar nu au completată declarația pe proprie răspundere. Însă nu din rea voință, ci din cauza lipsei de tehnologie. Nu au unde să imprime declarația sau un telefon performant pentru o completare online. Faţă de aceste persoane nu am luat vreodată măsuri legale. Venim în ajutorul persoanelor vârstnice oferindu-le o declarație tipărită și câteva îndrumări pentru completare. Înțelegem aceste situații şi le recomandăm să aibă asupra Dumnealor chiar și o declarație scrisă olgraf(de mână) cu datele personale și motivul deplasării.
 
Se tot vorbeşte despre solidaritate zilele acestea. Din punctul dumneavoastră de vedere, aţi resimţit această solidaritate la nivelul oamenilor, în situaţiile întâlnite pe teren ori din postura în care vă aflați?
 
Într-adevar , această solidaritate la care faceti referire se vede, se simte peste tot, sunt persoane care oferă altora atât măşti, cât şi mănuşi, dar şi sfaturi în  ceea ce priveşte conduita socială.
 
De asemenea, sunt persoane care s-au implicat şi au donat o serie de materiale necesare pentru executarea serviciului de catre jandarmi în condiţii de siguranţă.
Astfel, o doamnă cadru didactic din Constanţa, care a dorit să-şi păstreze anonimatul a venit în sprijinul jandarmilor constănțeni şi ne-a oferit mai multe măşti de protecție spre a fi folosite în misiunile zilnice. De asemenea, Asociația Sfinții Mihail și Gavril - Scutul Jandarmilor a venit în ajutorul jandarmilor constănțeni. Mai multe materiale de protecție(viziere şi mănuşi) ne-au fost aduse de reprezentanții asociației şi sunt folosite în misiunile curente.
 
Credeţi că ar putea exista părţi bune pe care pandemia le-ar putea lăsa în urmă, la momentul la care se va fi încheiat?
 
Consider se va simţi o mai mare responsabilitate a cetăţenilor în ceea ce priveste modul de abordare a domeniului sanitar, adica persoanele vor deveni mai atente, mai aplecate în a gasi o rezolvare specializată a unei problemelor de natură medicală si nu numai. Cu toţii trebuie să devenim conştienţi că în orice moment poate sa apară un nou virus şi atunci trebuie să fim pregătiţi din toate punctele de vedere pentru contracararea acestuia, având şi experinţa acestei perioade prin care trecem acum.
 
Ce sfaturi le-aţi transmite prietenilor dumneavoastră, dar şi constănţenilor, în general, pentru a putea trece cu bine de această perioadă plină de încercări, atât din punct de vedere al sănătăţii corpului, cât şi al minţii?
 
Aveţi încredere în instituţiile statului, nu tratați cu ușurință prevederile legale si recomandarile făcute de autorităţi. Insistăm asupra recomandării de a ieși din casă doar pentru nevoi urgente! În această perioadă premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale,  nu transformați febra cumpărăturilor într-un alt fel de febră! Respectați cu strictețe regulile de igienă, precum și toate recomandările și măsurile adoptate de autorități pentru a vă proteja! Totodată, informați-vă doar din surse oficiale şi nu contribuiţi la răspândirea unor ştiri false. Mai mult decât atât, aveţi în vedere că măsurile de restrângere parțială a libertății de deplasare în afara locuinței nu înseamnă şi renunțarea la anumite activitați benefice şi aici mă refer la cele fizice, mișcare , jocuri care se pot desfășura în casă împreună cu membrii familiei.  Nu uitați : MENS SANA IN CORPORE SANO !
 
Citește și
 
#ConstantaEsteBine
Plt.adj. Cristian George Grosu, SMURD Constanța – „După această perioadă de izolare, ne vom zâmbi mai des“


#ConstantaEsteBine
Interviu cu Horea Mihai Bădău, profesor-cercetător la Universitatea din Nisa „Viețile de dinainte de pandemie nu vor mai exista, societatea se va schimba fundamental”


#ConstanțaEsteBine Gest admirabil al actorilor Teatrului de Stat Constanța. Au donat 10% din salarii (galerie foto+document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii