Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:37 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferința „Tangoul – o emoție care se dansează“, la Constanța, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii

ro

07 Mar, 2022 13:02 2861 Marime text
Conferința cu titlul Tangoul - o emoție care se danseazăBiblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Universitatea „Ovidius”din Constanța și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, organizează Marți, 8 MARTIE 2022, ora 18:00, în cadrul Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, conferința cu titlul Tangoul - o emoție care se dansează, susținută de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, urmată de spectacolul de teatru-dans NOCTURN TANGOU, în regia prof. univ. dr. Radu Niculescu, asist. univ. drd. Inga Marcu și lect. univ. dr. Oana Lavinia Ștefan Pisaroglu, coregrafia fiind realizată de lect. univ. dr. Oana Lavinia Ștefan Pisaroglu.



La spectacolul de dans participă: Andra Colodiuc, Marius Dima, Raluca Chelesu, Flori Priceputu, Amalia Rusescu și Francisc Rotaru de la secția de Artele spectacolului - Actorie II, Facultatea de Arte din Constanța.



Apărut în forfota pitorească a mahalalelor Buenos Airesului, în Argentina și în suburbiile din Montevideo din Uruguay, într-o lume aspră de cuțitari, mardeiași, gauchos și femei ușoare, tangoul, această „reptilă de lupanar”, cum în numește, inspirat, Leopoldo Lugones, a cucerit Europa interbelică și a ajuns să fie dansat în cele mai selecte localuri și săli de dans.



Tangoul își are personajele sale cu care intră în marea literatură a lumii, printre marii săi admiratori regăsindu-se și Jorge Luis Borges sau Emil Cioran.



Cu pantaloni mulați cu dungi, curea largă neagră, vestă foarte scurtă cu fantă în spate, cu pălăria cu bord larg, retrusat, fular alb, floare la ureche, garoafă, mușcată sau gardenie, bărbatul conduce femeia cu un hieratism autoritar. Dansul solicită abandonul total, nu tolerează vorbăria, nici distracția, tangoul se dansează în transă, își este sieși suficient. Carlos Gardel, Francisco Canaro, Juan d’Arienzo și atâția alții l-au făcut nemuritor, iar la noi, Cristian Vasile, Jean Moscopol i-au subliniat farmecul cu care a sedus societatea românească dintre cele două războaie mondiale.


Dar tangoul n-ar fi nimic fără cea căreia îi este adesea dedicat, femeia în deplinătatea puterii sale de seducție, femeia pentru care se scot cuțitele, femeia care naște pasiuni, femeia pe care o iubești. 


Conferința va fi înregistrată și postată ulterior pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii