Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:41 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Curse de cai în Constanța sfârșitului de secol XIX

ro

31 Oct, 2019 00:00 2610 Marime text
Continuăm glosarea unor intervenții din presa vremii, apărute în volumul „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“, semnat de istoricul Stoica Lascu.
 
În ziarul „Constanța”, V, nr. 203, din 20 aprilie 1897, putem citi un articol în care se descriu pregătirile premergătoare mult așteptatului eveniment al urbei – cursele de cai din ziua de Sf.Gheorghe. Este lăudat, cu această ocazie, primul-ministru naţional-liberal, P.S. Aurelian, cel care a sprijinit inițiativa organizării „acestei frumoase serbări economice” și, pe timpul mandatului său, a ales oraşul Constanţa pentru organizarea ei, luând anterior măsuri de încurajare a creşterii cailor în Dobrogea.
 

„Este o adeverată plăcere a vedea mişcarea care domneşte în Constanţa din causa preparativelor ce se fac pentru cursele de cai ce se vor ţine, conform tradiţiunilor, în ziua de Sf. Gheorghe.
 
De astă dată este statul care a luat asupra sa organisarea acestor curse.
 
În adever, se ştie că d-l Aurelian, om cu vederi largi şi cunoscător profund al nevoilor economice ale ţerei, pre când era prim-ministru şi ministru al domeniilor, a luat măsuri a încuraja creşterea calului în Dobrogea. Primul lucru ce a făcut a fost numirea unor persoane competinte a studia cestiunea şi apoi a acordat sumele necesare a se executa propunerile de îmbunătăţire.
 
Printre propunerile comisiunei de organisare, care se află deja la Constanţa pentru a dirija totul, se găseşte alergări de cai, primăvara şi toamna şi organisarea unei exposiţiuni de animale (tot la Constanţa) în zilele de 6-8 Septembrie 1897.
 
S'a ales oraşul Constanţa, avend mai multe condiţiuni de confort pentru visitatori, un tîrg de vite cu instalaţiuni proprii şi seviciu veterinar; precum şi faptul că se află în provincia ce a mai păstrat o escelentă rasă de cai; plus a se dovedi o dată mai mult solicitudinea ce patria mumă păstrează Dobrogei.
 
Nu putem în destul felicita pe d-l Aurelian şi guvernul pentru această favoare acordată Constanţei, precum şi pentru alegerea cât de nimerită a comisiunei organisatoare. Comisiunea de organisare se află deja de câte-va zile în localitate și a aranjat lucrurile pentru ca reușita să fie deplină.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Terenul ales pentru curse este în bune condițiuni și amenajat expres de serviciul tehnic al judeţului şi comunei. Un foarte cochet pavilion se construieşte pentru membrii şi societatea aleasă din Constanţa.
 


Autorităţile în comun acord şi-au dat mâna pentru a asigura reuşită acestei frumoase serbări economice şi deja se prevede o mare aglomeraţie pentru ziua de Sf. Gheoghe, judecând dupe numerul cel mare de reţineri de camere ce s'a făcut la hoteluri. Pentru a ne îndeplini o datorie de patrioţi şi de Dobrogeni, îndemnăm pe toţi locuitorii acestei iubite provincii, fără deosebire de rasă şi religie, a'şi da întâlnire pentru ziua de 23, la Constanţa.”

 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

 
Mai multe date din istoria Dobrogei puteţi afla accesând lucrarea „Mărturii din epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“, disponibilă integral în format electronic.
 
 
Dacă în urmă cu 121 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.


DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
Sursa foto: Ilustrație din „Tomi – Constanța”, autor Ionescu M.Dobrogianu, volum aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
 
 
Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Constanța - „viitoarea metropolă a românismului dobrogean”

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Românii sunt îndemnați să se asocieze, pentru a contracara „elementele străine”

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Inaugurarea la Constanța, "cu deosebită solemnitate", a Monumentului Soldaţilor Francezi

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Despre străinii din Dobrogea… nu tocmai de bine

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Tulcea în decădere continuă şi Constanţa în desvoltare progresivă şi în stare înfloritoare“

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii