Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născută la Hârșova Sandra Cotovu, scriitoarea al cărei debut literar a avut legătură cu George Topârceanu

ro

16 Jul, 2023 18:00 1601 Marime text
Foto: Facebook Biblioteca Județeană Constanța
  • Sandra Cotovu a debutat în literatură în anul 1936, cu schițe publicate în „Însemnări ieșene”. Începuturile ei literare au fost legate de numele lui George Topârceanu. Scriitoarea a fost în corespondență cu el, până la decesul poetului din 1937
  • Sandra Cotovu a fost apreciată ca scriitoare atât de colegii din cenaclul „Sburătorul”, cât și de critici literari ca: I.M. Rascu, Mariana Vartic, Enache Puiu, Mihail Sevastos, toți remarcându-i calitățile literare, stilul elegant, minuțiozitatea descrierilor, construcția interioară a operei

  • În anul 1921, Sandra s-a căsătorit cu Virgil Cotovu, de meserie inginer și omul care a elaborat planurile de sistematizare ale porturilor Constanța, Midia și Mangalia

 
Scriitoarea Sandra Cotovu s-a născut în orașul Hârșova, județul Constanța, în iarna anului 1898, pe 9 ianuarie.
 
Ea a fost fiica lui Costache Oancea (exportator de cereale) și a Mariei Găitan, ambii originari din Brașov. Ei s-au mutat în regiunea Dobrogea, ca urmare a colonizării românești.
 
Sandra Cotovu a urmat școala primară în localitatea natală. Liceul l-a făcut la București, la Notre Dame de Sion.
 
În anul 1921, Sandra s-a căsătorit cu Virgil Cotovu, de meserie inginer și omul care a elaborat planurile de sistematizare ale porturilor Constanța, Midia și Mangalia.
 
Sandra Cotovu a debutat în literatură în anul 1936, cu schițe publicate în „Însemnări ieșene”. Începuturile ei literare au fost legate de numele lui George Topârceanu. Scriitoarea a fost în corespondență cu el, până la decesul poetului din 1937.
 
După ce s-a mutat cu soțul în București, la îndrumarea Ioanei Postelnicu, Sandra a intrat în cenaclul „Sburătorul”, condus de Eugen Lovinescu. Acolo, ea a legat prietenii cu nume ilustre ca: Felix Aderca, Ion Biberi, Otilia Cazimir, Petru Comarnescu, Vladimir Streinu, Șerban Cioculescu, sau Geo Bogza. Cea mai apropiată persoană i-a fost Otilia Cazimir, cu care a păstrat corespondențe până în 1960.
 
Însoțindu-și soțul în călătoriile lui profesionale, Sandra Cotovu a vizitat Turcia, Egipt, Grecia, Italia, Franța, notând impresii pe care le-a folosit în creațiile literare. Cu toate acestea, partea descriptivă a romanelor este legată predominant de Hârșova, orașul rămânându-i cea mai dragă amintire.
 


Sandra Cotovu a fost apreciată ca scriitoare atât de colegii din cenaclul „Sburătorul”, cât și de critici literari ca: I.M. Rascu, Mariana Vartic, Enache Puiu, Mihail Sevastos, toți remarcându-i calitățile literare, stilul elegant, minuțiozitatea descrierilor, construcția interioară a operei.
 
Redăm titlurile volumelor publicate de constănțeană: „Jocuri de apă” – roman, București, 1938; „Fascinația” – roman, București, 1943; „Vijelie” – roman, București, editura „Casa Școalelor”, 1947 (reeditare: București, editura „Minerva”, 1985).
 
Scriitoarea a decedat în ziua de 17 iulie 1987, la București.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol IV
 
Citește și:

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii