Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:44 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă Vernisaje care au încântat constănțenii în 2021

ro

01 Jan, 2022 18:28 3831 Marime text
  • Cultura și arta  au supraviețuit și în anul 2021, în ciuda restricțiilor Covid-19.
 


Vă prezentăm în continuare câteva dintre expozițiile care au încântat constănțenii în anul ce a trecut.


 
Finalul anului 2021 a adus o rază de speranță pentru cultura constănțeană.



Florentin Sirbu a transmis un mesaj public prin care a anunțat anularea vernisajului intitulat „MANIFEST“, programat initial în data de 18 ianuarie.





„Filiala Constanța Unu a U.A.P.R. aduce la cunoștință publicului constănțean că expoziția "Manifest", ce urma să aibe loc în data de 18.12.2021, la sediul atelierelor din Bv. Mamaia 298-300, nu se mai organizează. Țin să precizez că în urma unei discuții avute cu domnul viceprimar Ionuț Rusu, acesta ne-a asigurat de sprijinul Consiliului Local în vederea obținerii unui spațiu adecvat pentru activitățile artistice viitoare ale filialei. Așteptăm cu interes sprijinul autorităților locale și ocazia de a ne exprima pe simeze iar, pentru publicul constănțean.“, a transmis Florin Sirbu.
 



Amintim că acest vernisaj a fost creat ca un strigăt de ajutor pentru artiștii plastici din Constanța.
 
 

„Filiala Constanta Unu va încheia acest an printr-o expoziție în aer liber, în fata atelierelor de creație, neavând o sala de expoziție. De aici și titlul expoziției  Manifest. Este un semnal de alarma către autoritățile Constanței privind soarta artiștilor, ignoranță cu care am fost tratați ani în șir.  Pâna când... ?“, este mesajul Marianei Constantinescu
 
 


 
Graficianul Florin Stoiciu, distins cu premiul „Ion Andreescu“ din partea Academiei Române




La data de 8 decembrie 2021, au fost decernate premiile Academiei Române pentru anul 2019. Graficianul Florin Stoiciu a fost distins cu premiul „Ion Andreescu“ pentru Expoziția „Gestul în desen“, vernisată atât la Muzeul de Artă Constanța, cât și la Muzeul de Artă Vizuală Galați.
 
Florin Stoiciu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1993, între anii 1996 și 2004 a fost membru în biroul de secție filiala Bucuresti Grafică, Uniunea Artiștilor Plastici din România, iar între 2000 și 2008 membru în comisia de onoare Uniunea Artiștilor Plastici din România.
 
A început să predea din anul 1992, iar din anul 2017 este profesor al Universității „Ovidius“ din Constanța.



 
Expoziția „Salonul de Iarnă" la Muzeul Național al Marinei Române







Pe simeze s-au regăsit lucrări realizate de 25 de artisti plastici amforisti  (Careul artelor "Amfora" Constanța ) dedicată iernii. Sunt lucrări realizate în ulei , acril , acuarelă , grafică , tapiserie, ceramică si sculptură.
 

Picturile oglindesc bucuria sărbătorilor de iarnă ,  ilustrând  peisaje montane  de iarnă, anotimpul rece la malul mării și icoane sau imagini specifice Crăciunului.
 
 
 
 
 
Expoziția „Sacrul în artă. Interferenţe clasice şi contemporane”



Vernisajul expoziţiei „Sacrul în artă. Interferenţe clasice şi contemporane”, ediţia a II-a, a avut loc la Campusul Universității Ovidius din Constanța, în ziua de 15 decembrie 2021.



Evenimentul „Sacrul în artă. Interferenţe clasice şi contemporane”,  a fost organizat sub egida Centrului de Cercetare Ştiinţifică și Creaţie Artistică „Euxin”, în cadrul Festivalului „Seri de muzică, teatru și arte vizuale la Pontul Euxin”, organizat de Facultatea de Arte din cadrul UOC, în perioada 22 noiembrie - 23 decembrie 2021.
 



„Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor", la MINAC.







Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, au organizat  la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, "Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre".



Primarul Chițac a fost prezent la eveniment.


 
Vernisaj la Muzeul de Artă Constanța. Dumitru Gorzo îmbină plăcerea estetică cea mai colorată cu umorul cel mai negru
 







Joi, 28 octombri, a avut loc  vernisajul expoziției Body Parts a artistului Dumitru Gorzo.


Gorzo și-a propus un misionarism fără limite, în interiorul țării sale, în fiecare oraș dispus să îi etaleze discursul său zăngănitor, prin care vechiul și noul, convențiile și nonconformismul, voioșenia și impertinența fac front comun pentru a crea o platformă pe care să scapere, strălucitoare și tonice, artificiile meșteșugului său care îmbină plăcerea estetică cea mai colorată cu umorul cel mai negru.



Zeci de oameni s-au adunat sa admire vernisajul. De la copii la bătrâni, arta nu are vârstă.




Bienala de pictură ”Alexandru Ciucurencu”




În perioada 14 octombrie-12 noiembrie 2021, a avut loc, la Muzeul de Artă din Tulcea, expoziția-concurs Bienala de pictură ”Alexandru Ciucurencu”, la care au fost invitați să participe artiștii membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România sau ai Uniunilor de Artiști Plastici din străinătate, precum și absolvenți și studenți ai academiilor de artă.



Organizatori sunt Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea prin Muzeul de Artă, împreună cu Consiliul Județean Tulcea și Liceul de Artă „George Georgescu”





„Atelierele 22”







Atelierele 22Sub genericul „Atelierele 22”, a avut loc tot în luna octombrie, vernisajul unei expoziții inedite, pregătite de artiștii plastici care au ateliere în incinta Casei de Creație de pe str.Mihai Eminescu nr.22.
 
Generoși, calzi și primitori, Iulia Pană, Gabriela Aramă, Lacme Ifrim, Cosmin Grosu și Cristina Costea ne-au invitat în intimitatea locurilor unde creează, deschizând larg ușile atelierelor și chemând iubitorii de artă să se împărtășească din misterele laboratoarelor unde lumina și culoarea se transformă în artă.
 
Expuse pe cele două etaje ale Casei, pânzele celor cinci pictori, cărora li s-au alăturat creațiile Mihaelei Dobrin și Anetei Fătu, au avut șansa să iasă „la vedere”, să fie vedete, să bucure ochii celor care s-au plimbat printre tablouri, dar și printre șevalete, crochiuri, pensule, tuburi de culoare...
 
 
Expoziție caritabilă de artă. „5 artiști dobrogeni“, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța



 
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța în parteneriat cu Asociația F.O.C. 1865 (Farul Ospitalier Constanța) au organizat la 22 octombrie 2021, în Holul Bibliotecii, vernisajul expoziției caritabile de artă intitulate „5 artiști dobrogeni”. 

Expoziția de artă a fost organizată în scop caritabil, banii obținuți din vânzarea lucrărilor care au fost  expuse au mers către copiii cu dizabilități. 





 „AMPRENTE PICTURALE "-Careul Artelor „Amfora" Constanța






Careul Artelor „Amfora" Constanța a organizat la data de  5 octombrie, la Muzeul Național al Marinei Române sala „Clio ", vernisajul expoziției „AMPRENTE PICTURALE ".Expoziția a fost  prezentată de graficianul Năstase Leonte.



Pe simeze s-au regăsit lucrările a 34 de artiști plastici ai Careului, punându-și fiecare amprenta artistică. 




Coordonatorul evenimentului a fost  Nynna Vizireanu, președintele Careului Amfora.
 



Expoziția  „Corpul uman”, semnată de artista Elena Detcov







Muzeul de Artă Constanţa a organizat vineri, 1 octombrie 2021, vernisajul expoziției „Corpul uman”, semnată de artista Elena Detcov. 


Artista este absolventă a programului de studii Arte Plastice – Grafică, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, în cadrul căreia a absolvit și un program de studii de masterat în Pictură. În prezent ea este doctorand în cadrul aceleași universități, unde pregătește o teză de doctorat despre acționismul vienez.



Tematica cercetată în cadrul elaborării tezei de doctorat a călăuzit-o pe Elena Detcov în realizarea unui ciclu de lucrări-experiment în care a abordat tehnici și idei generate de acționiștii vienezi, trecându-le printr-un filtru emoțional propriu.
 
 
„Vibrațiile mării", la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța









Expoziția  „Vibrațiile mării"​ a fost organizată de Careul Artelor „Amfora" Constanța și vernisată de graficianul Leonte Năstase.Cei 30 de expozanți constănțeni și-au unit forțele pentru a aduce „Vibrațiile mării" către public.



Graficianul Leonte Năstase a vorbit despre semnificațiile „Vibrațiilor mării", spunând că titlul este unul foarte inspirat.

 

Vibrațiile mării sunt acolo, pe mare, de când a creat Dumnezeu marea și Pământul. Această vibrație reverberează sufletele fiecăruia, raportat la starea de spirit cu care o privim. Niște privitori aparte sunt plasticienii, cei care se apropie de țărmul mării însoțiți de culoare, pensulă, hârtie și încearcă să transpună acea vibrație pe care ei o simt la momentul rspectiv. Această stare spontană am vazut-o în foarte multe din lucrări. Nu am văzut o mare foarte elaborată. Artistul care se află în fața mării încearcă să deslușească ceva din misterele și frumusețea acestui peisaj, spune Leonte Năstase.






Andrei Pennazio, tânărul recunoscut la nivel internațional, a prezentat o expoziție personală la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța.
  


Andrei Pennazio are 16 ani, este de naționalitate româno-italian și a ajuns recunoscut la nivel internațional. 
Deși are o vârstă fragedă, Andrei Pennazio nu este la prima sa expoziție. A avut numeroase participări la expoziții de grup, alături de alți pictori importanți, atât în țară, cât și în străinătate.

La vârsta de 12 ani a reprezentat  România în China, în orașul Ningbo, în cadrul evenimentului „2018 Central Eastern European Countries Culture & Art Exhibition“, iar la 13 ani a ajuns în Franța, la Lille. Andrei a locuit în Italia o bună perioadă de timp, însă în prezent este elev al Colegiului de Arta „Octav Bancila“ Iași.
 




Marea Neagră în cartografia europeană.



 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a invitat  publicul iubitor de istorie și cartografie la vernisajul expoziției Mapping the Black Sea. Marea Neagră în cartografia europeană. 



Expoziția, ce a putut fi vizitată în perioada 24 iunie – 29 august 2021 la etajul al II-lea al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, a prezentat, prin intermediul a 30 de postere, hărți și descrieri geografice care relevă că de-a lungul veacurilor au existat oameni cu spirit economic și științific – oameni de știință, marinari, ecleziaști, negustori și militari – care au depășit toate obstacolele și interdicțiile de dragul colectării, analizei și furnizării informațiilor și a cunoașterii, orientate mai puțin către credința umană și mai mult spre mintea umanistă.
 
 








„Tablouri între ape", un vernisaj învăluit în versuri.











Vineri, 28 mai, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman" din Constanța s-a desfășurat  un dublu eveniment cultural organizat sub egida Asociației „Artiști Dobrogeni": vernisajul expoziției personale a artistei Mirela Iuliana Turtoi și lansarea albumului de artă și poezie „Tablouri între ape", autori Gabriela Dobre și Mirela Iuliana Turtoi.
 




„Gabriela Dobre, prin "Tablouri între ape" ne readuce înapoi în casa inimilor noastre pe noi, cei rătăciți deseori „între umbra și culoare, /între dor și amăgire, /între om și stea de mare, /între suflet și privire" cu o taină pe care doar cei aleși o primesc în viața pământeană"- Emilia Dabu poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii