A recunoscut tot la DNA! Un afacerist din București, condamnat la Constanța!
A recunoscut tot la DNA!: Un afacerist din București, condamnat la Constanța!
03 Apr, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4580
Marime text
- Acordul încheiat între Ștefan Nadolu și DNA este disjuns, potrivit unor surse judiciare, din dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Constanța au dispus trimiterea în judecată a trei inculpate (Mihaela Ilona Dimcea, Roxana Victoria Hagiescu şi Mihaela Dumitraş), la data faptelor administratoare ale unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
Ștefan Nadolu, din București, au fost condamnat de Tribunalul Constanța la pedeapasa doi ani și patru luni de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în modalitatea evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive. Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
De precizat că între inculpat și Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.
Măsuri de supraveghere
În continuarea hotărârii, Tribunalul Constanța a suspendat executarea pedepsei de doi ani și patru luni de închisoare, pe un termen de supreveghere compus din durata pedepsei la care se adaugă un interval de timp de doi ani.
„Impune inculpatului, ca pe durata termenului de încercare să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune Ilfov; b) să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; c) să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existență“, se mai arată în decizia magistraților.
Tribunalul Constanța a lăsat nesoluționată acțiunea civilă. Așa cum precizam și mai sus, decizia tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Disjungere
Acordul încheiat între Ștefan Nadolu și DNA este disjuns, potrivit unor surse judiciare, din dosarul în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Constanța au dispus trimiterea în judecată a trei inculpate (Mihaela Ilona Dimcea, Roxana Victoria Hagiescu şi Mihaela Dumitraş), la data faptelor administratoare ale unor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2006-2011, cele trei inculpate ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor.
În acest context, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celorlalte două dar și a altor oameni de afaceri, ar fi evidențiat, în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.
De menționat este faptul că, documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului.
În scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus, inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați.
Prin aceste demersuri a fost produs în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
Acorduri de recunoaștere a vinovăției
Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- în cazul uneia dintre persoane – 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi,
- în cazul alteia – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 4 luni,
- în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.
De precizat că primul acord de recunoștere - 7 ani și 6 luni închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi – este primul acord de recunoaştere a vinovăţiei unde a fost stabilită și acceptată o pedeapsă cu privare de libertate încheiat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
Oficial de la RECOM
Potrivit date oficiale puse la dispoziție de RECOM, acesta fiind consultat la data de 02 aprilie 2021, numele bucureșteanului îl găsim în SC Top Class ASSR Trans SRL, cu sediul social în Bucureşti - Sectorul 4, bulevardul Tineretului.
Asociat unic este Nadolu Ştefan, din București, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 100%.
Firma are ca obiect de activitate - Transporturi rutiere de mărfuri
Nu există înregistrări privind situațiile financiare pentru anii 2018, 2019 și 2020.
Potrivit Monitorului Oficial al României, Partea A IV-A, Nr. 4631/12.XI.2010, Top Class ASSR Trans SRL a fost fondată Ștefan Nadolu, în baza cererii nr. 540982 din data de 20.10.2010 și a actelor doveditoare depuse.
Citește și
Premieră la DNA Constanța! Aproape opt ani de închisoare printr-un acord de recunoaștere a vinovăției
Opt ani de închisoare, în primă instanță, pentru Elena Udrea. Dosarul a ajuns la Înalta Curte
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii