Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:40 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație La Mulți Ani, Dobrogea! 1878-2020 (video)

ro

02 Jan, 2020 00:00 9340 Marime text

 
  • O sărbătoare inedită
  • 2020 an de referință pentru Digitalizare
 
 
De la arhiva de piatră a Dobrogei la #DobrogeaDigita – realitatea căreia îi suntem contemporani, ne responsabilizează la o sărbătoare inedită, condusă cu o atenție distributivă, cu un ochi la prezent, și cu altul spre viitorul nostru.
 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă cu trei ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global.
2020 va rămâne an de referința pentru intrarea planetei în paradigma Digitalizării.
 
Se va forma astfel  baza de date universală a omenirii, unde vom descărca, rând pe rând, contribuțiile înaintașilor, semnăturile prezentului și ne vom conecta cu viitorul urmașilor noștri.
 
Mesajul central al acestei sărbători vine de la nivel universitar-Biblioteca Ioan Popișteanu a Universtății Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului Ziua de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din câteva zeci de cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
 
Vom rezeva spațiu editorial amplu acestei prime deschidere  la nivel instituțional, și vom evoca personalitatea celui ce a fost Ioan Popișteanu, bibliolog-cercetător-editor-publicist,  al cărui nume  îl poartă biblioteca universității.
 
Meritul Dobrogean, distincția acordată anual de ZIUA de Constanța, în semn de Ne-uitare pentru cei care și-au lăsat urmele în Cetatea noastră, va readuce în atenția publică activitatea timp de 42 de ani în slujba cărții, a celui ce a fost Ioan Popișteanu.
 
Sărbătorim Dobrogea și printr-o serie de trei rapoarte puse la dispoziție în premieră de Arhivele Militare Naționale,  Dobrogea în 1878 după rapoartele Ștefan Fălcoianu și Ioan I. Murgescu, editori prof. univ. dr. Valentin Ciorbea și dr. Cornel Țucă, care semnează și Studiul Introductiv, sub egida Academiei Oamenilor de Știință din România, și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța.
 
Volumul poartă o dedicație sentimentală în memoria regretatului istoric Gheorghe Dumitrașcu, cel care a adus în atenția publică existența acestor rapoarte.
 
Celebrăm, de asemenea, prin îmbogățirea Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanța cu noi titluri prețioase, ale unor cercetători ai istoriografiei românești sau prestigioși oameni de litere.
 
Prin aceste volume – semnate de Valentin Ciorbea, Marian Moșneagu, Adrian Ilie,  și nu în ultimul rând , fiică a orașului Constanța, Doina Jela – cititorii de pretutindeni vor avea acces, la doar un click distanță, la informații de valoare, sintetizate cu acribie de oameni care și-au dedicat viața aducerii la lumină a adevărurilor îngropate în mărturii, arhive sau tezaure prăfuite.
 
Universitatea Ovidius Constanța în parteneriat cu Asociația Ștefadina, cu sprijinul ZIUA de Constanța, organizează în data de 23 Noiembrie 2020, ora 14.00, evenimentul online #DobrogeaDigitală – Acces Universal la Informație.
 
Cu acest prilej se va lansa fondul de carte restaurat și digitalizat care va putea fi accesat pe www.biblioteca.univ-ovidius.ro,vom prezenta în curând detalii despre invitați, temele dezbaterii și posibilitatea de a accesa evenimentul. 
 
La Mulți Ani, Dobrogea și drum glorios în noua paradigmă , adună-ți nestematele trecutului și împărtașește Omenirii, Planetei, și nu numai, cheia înțelepciunii seculare prin care ai străbătut atâtea veacuri.
 
La Multi Ani, Dobrogea!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari