Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:04 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial! CNI a reluat a patra oară procedura pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa (galerie foto)

ro

15 Jun, 2018 00:00 5241 Marime text
Cazinoul din Constanţa a fost inclus recent în lista celor „7 minuni“ ale Europei aflate în pericol! Anunţul a fost făcut de Europa Nostra, organizaţie care luptă pentru conservarea patrimoniului.
 
În timp ce experţii Europa Nostra şi partenerii lor de la Institutul Băncii Europene de Investiţii oferă consultanţă în vederea sprijinirii procesului de restaurare sau salvare a acestor monumente, clădirea Cazinoului se zbate cu fenomenul degradării. Sigur, povestea este veche şi pare una fără sfârşit. Primăria Constanţa şi Compania Naţională de Investiţii (CNI) au încheiat în 2014 un protocol, care a fost prelungit în 2017, pentru consolidarea şi restaurarea clădirii. În decursul acestor ani, CNI a organizat trei licitaţii pentru desemnarea unui constructor, însă toate au fost anulate. 
 
Între timp, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a anunţat că există bani în bugetul local pentru conservarea clădirii Cazinoului, proceduri care vor fi finalizate până la 1 decembrie 2018. Mai exact, clădirea va fi protejată de un mesh, după ce se vor schimba geamurile sparte şi se vor face reparaţii la acoperiş.
 
Bătrâna clădire-monument va împlini, în vara acestui an, 108 ani de existenţă. Cazinoul este clădirea istorică din municipiul Constanţa care se bucură de cea mai mare simpatie, mai ales din partea turiştilor, care şi-ar dori să-i poată pătrunde tainele şi din interior. Din păcate, din cauza stării avansate de degradare, clădirea-simbol a Constanţei nu poate fi vizitată decât ocazional.

Cazinoul a fost construit în anul 1909 şi inaugurat în august 1910, fiind situat pe faleza din Constanţa, bulevardul Regina Elisabeta. Construcţia Cazinoului s-a realizat în perioada 1903 - 1911, după planurile arhitectului Daniel Renard. Infrastructura clădirii a fost încredinţată spre proiectare şi execuţie Direcţiei Construcţiei Portului, care era condusă de inginerul Anghel Saligny. Peste nivelul solului, construcţia a fost executată de antreprenorii Frangulea şi Moscovici.
 
Pe parcursul desfăşurării execuţiei au intervenit numeroase modificări, iar în decembrie 1909, o comisie formată din inginerul Elie Radu şi arhitecţii Ion Mincu şi Dimitrie Maimarolu sugerează modificări majore la nivelul parterului şi extinderea subsolului pentru amplasarea bucătăriei şi dependinţelor. Atât ca tratare volumetrică, cât şi decorativă, clădirea se încadrează în stilul Art Nouveau. 
 

Lucrările de reabilitare, blocate de contestaţii, se reiau de la zero

 
Compania Naţională de Investiţii a publicat anunţul privind achiziţia de „Servicii de proiectare având ca obiect: actualizare Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI); actualizare Studiu geotehnic; actualizare expertiză tehnică a structurii clădirii, rezistenţă, arhitectură, inclusiv rampa de acces către subsol şi instalaţii aferente clădirii; actualizare expertiză componente artistice; actualizare expertiză tehnică pentru zidul de apărare din zona Cazinoului; studiu hidrogeotehnic; studiu de cercetare de parament şi stratigrafice în zonele degradate - starea de conservare - tipuri degradări; investigaţii fizico-chimice; studii biologice (expertiza biologică); expertiză pentru determinarea nivelului de umiditate din ziduri şi climatul interior; raportul de expertiză tehnică pentru cerinţa esenţială «securitate la incendiu»; documentar fotografic; documentaţie pentru obţinerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism; alte studii de soluţie cerute prin avizele solicitate, cercetări, documentaţii ca fiind necesare în conformitate cu HG Nr. 907/2016, privind aprobarea conţinutului-cadru al documentaţiei tehnico-economice aferente investiţiilor publice, precum şi a structurii şi metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiţii şi lucrări de intervenţii pentru obiectivul de investiţii «Consolidare şi restaurare Cazino Constanţa, municipiul Constanţa - (clădire S+P+1E+M pod parţial şi rampă de acces către subsol) şi lucrări exterioare (reabilitare platformă terasa, reţele utilităţi, zid de apărare şi balustradă)».
 
Valoarea estimată a contractului este de 232.717,81 de lei fără TVA. Punctajul maxim pentru factorul de evaluare este de 36 de puncte, iar oferta financiară, de 40 de puncte, în timp ce experienţa profesională a ofertantului, poate să cântărească până la maximum 24 de puncte.


Persoanele cu funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante sunt: Manuela Irina Pătrăşcoiu - director general; Daniela Ileana Orodel - director economic; Eduard - Adrian Cefalan - director investiţii; George Stănică - inspector tehnic Departamentul Sănătate, lucrări în primă urgenţă şi alte obiective; Luiza Andrei - director - Direcţia Juridică şi Contractare; Felicia Carmen Stoica - şef Serviciul Avizare şi Asistenţă Juridică; Andra Cătălina Dragomir - şef Serviciul Contractare şi Monitorizare Contracte; Florina Cristina Scurtu - şef Serviciul Achiziţii Publice şi din Fonduri Proprii.

Operatorii economici ce depun oferte trebuie să dovedească forma de înregistrare în condiţiile legii şi experienţa similară în prestări servicii de proiectare tehnică, în ultimii trei ani, pentru lucrările de reabilitare a monumentelor istorice grupa A sau B. Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16.07.2018, ora 15.00.
 

Primăria a lansat un sondaj pe tema Cazinoului


Recent, municipalitatea a derulat un sondaj prin care solicita părerea constănţenilor cu privire la soarta Cazinoului. Primarul Decebal Făgădău a vrut să cunoască perspectiva locuitorilor despre cum trebuie să abordeze problema Cazinoului.
 
„Le cerem părerea, ce să facem? Să mergem în continuare către Compania Naţională de Investiţii în baza fondurilor alocate de la bugetul de stat sau, dacă ar fi de acord, să ne împrumutăm ca oraş, pentru că altfel nu ne permitem, şi să ne apucăm noi, comunitatea, de reabilitare. Totodată, îi întrebăm în legătură cu viitoarea destinaţie, pentru că au fost voci care vor ca această clădire să aibă o anumită destinaţie pe timp de iarnă şi o alta pe timp de vară. Tocmai de aceea vrem să ştim ce îşi doresc constănţenii în ceea ce priveşte Cazinoul, dacă vor ca, după reabilitare, în clădire să fie inserate funcţiuni generatoare de venituri, astfel încât să se autosusţină. Cei care vor completa sondajul vor putea opta chiar pentru două funcţiuni. Important de ştiut este faptul că, indiferent ce cale vor alege constănţenii, procedura trebuie reluată de la zero, pe noua lege a achiziţiilor. Asta înseamnă temă de proiectare, actualizare de studiu de fezabilitate, licitaţie pentru proiectare şi execuţie“, a precizat, la vremea respectivă, primarul Constanţei, Decebal Făgădău.
 

Citeşte şi:
 
Situl, în vizorul experţilor europeni! Restaurarea şi deschiderea pentru public a Cazinoului din Constanţa, reper cultural şi pilon al identităţii locale

 
Radu Mazăre şi Liviu Dragnea, „vinovaţi” pentru situaţia Cazinoului din Constanta! Cine susţine asta?

 
Cazinoul din Constanţa a fost inclus în lista celor "7 minuni" ale Europei aflate în pericol! Anunţul a fost făcut de Plácido Domingo

 
Cazinoul ar putea fi preluat din nou de municipalitate şi reabilitat printr-un credit de 10 milioane de euro. Constănţenii sunt chemaţi să decidă soarta şi funcţiunea clădirii-simbol! (documente)

 
UPDATE Concluzia proiectului ARCHE Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii