File din raportul Curţii de Conturi Cum a înavuţit RAJDP Constanţa firma colegilor de dosar ai lui Constantinescu şi ai lui Gâmbuţeanu (documente+rechizitoriu)
File din raportul Curţii de Conturi: Cum a înavuţit RAJDP Constanţa firma colegilor de dosar ai lui Constantinescu
17 Feb, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4838
Marime text
Curtea de Conturi a reuşit, anul trecut, după trei ani de interdicţii, să pătrundă în gestiunea Regiei Autonome de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Între 5 mai şi 15 iulie 2014, auditorii Curţii de Conturi au efectuat verificări asupra modului de gestionare şi de utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi asupra asigurării integrităţii patrimoniului public şi privat pentru perioada 2011 - 2013. Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli privind cheltuirea banilor publici, constatările fiind publicate într-un raport, pe site-ul instituţiei.
Cotidianul ZIUA de Constanţa va prezenta zilnic, în detaliu, rezultatele verificărilor auditorilor Curţii de Conturi.
Potrivit raportului Curţii de Conturi, la capitolul „calitatea gestiunii economico-financiare“, auditorii au constatat „angajarea de cheltuieli şi efectuarea de plăţi pentru achiziţionarea a 454 de pachete de seminţe de lavandă, fără ca aceste cheltuieli să fie justificate în privinţa necesităţii şi a oportunităţii, în corespondenţă cu obiectul de activitate al regiei şi cu programele derulate de aceasta“, se arată în sinteza raportului Curţii de Conturi. Valoarea estimată a abaterii a fost estimată de auditori la suma de 13.000 de lei.Nu au putut fi stabilite necesitatea şi oportunitatea achiziţiei
În urma verificărilor efectuate, anul trecut, la RAJDP, „s-a constatat că, în anul 2013, RAJDP Constanţa, în calitate de achizitor, a încheiat contractul de furnizare nr. 3594/23.04.2013 cu SC Vidal Silva SRL Constanţa, în calitate de furnizor, pentru furnizarea unui număr de 454 de pachete de «seminţe de lavandă», al căror preţ convenit a fost de 12.529 de lei, în condiţiile în care, până la data prezentului control, auditorii publici externi nu au putut stabili necesitatea şi oportunitatea achiziţiei unor astfel de produse“, precizează auditorii Curţii de Conturi.Seminţe de lavandă cumpărate de la firma „colegilor“ de dosar ai şefului CJC
Cine este însă firma care a furnizat seminţele, Vidal Silva SRL? Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea, înfiinţată în 2013, se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an. Asociaţii, care deţin cote egale din capitalul social, Daniel-Dan Popa şi Victor Aurelian Coman, sunt deopotrivă administratorii firmei. Administratorul judiciar este Sanchi Gheorghe C.I.I. dar această firmă nu este singura afacere a celor doi asociaţi, Popa şi Coman. Firma declara, la finalul anului 2013, o cifră de afaceri de 1.634.303 de lei şi un profit de 10.338 de lei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, cei doi mai sunt asociaţi în SC Agrozootehnica Aliman SRL, societatea pe care au fondat-o în anul 2009 împreună cu Dumitru Chivu, şi în Rom Coman SRL. Numele societăţii Rom Coman şi al celor doi administratori apar în comunicatul DNA prin care procurorii Anticorupţie anunţau trimiterea în judecată a şefului CJC, Nicuşor Constantinescu, în cel de-al patrulea dosar, în care alte 18 persoane fizice sau juridice au aceeaşi calitate. „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, vineri, trimiterea în judecată a 19 inculpaţi, persoane fizice şi juridice, în legătură cu un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste 1 milion de lei în dauna statului român“, se arată într-un comunicat de presă transmis de DNA. Mai multe detalii despre acest dosar în care numele şefului CJC, Nicuşor Constantinescu şi cel al Directorului RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu apar alături de alte 17 persoane puteţi citi pe ZIUA de Constanţa în materialul: Lovitură de maestru marca DNA: Nicuşor Constantinescu, trimis în judecată în al treilea dosar. A ,,tras" după el încă 18 persoaneÎn acelaşi document apar şi numele celor doi asociaţi, Daniel-Dan Popa şi Victor Aurelian Coman. Dacă în cazul firmei Rom Coman, aparţinând celor doi, DNA a menţionat o „propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se lua măsura preventivă a interdicţiei iniţierii ori, după caz, a suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare a SC Rom Coman SRL“, potrivit comunicatului DNA, pentru Vidal Silva, decizia nu a fost valabilă, firma fiind în acest moment în insolvenţă.
Citeşte pe ZIUA de Constanţa rechizitoriul întocmit de DNA în această cauză: Rechizitoriu: Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)
Potrivit DNA, procurorii au dispus, anul trecut, trimiterea în judecată a lui „Coman Victor Aurelian şi a lui Popa Daniel Dan, administratori al SC Rom Coman SRL, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile concurente de: complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (două infracţiuni), constituirea unui grup infracţional organizat, transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, evaziune fiscală (trei infracţiuni), spălare a banilor. Mai multe detalii despre cei doi afacerişti . Coman şi Popa, precum şi despre societăţile care i+au adus în atenţia DNA puteţi citi în articoul publicat pe ZIUA de Constanţa - File din al treilea dosar al lui Nicuşor Constantinescu: Fiu de primar, fost consilier local şi lider PSD, trimis în judecată alături de şeful suspendat al CJC
Victor Coman - sechestru asigurător pe bunuri
Ce spune comunicatul DNA despre cei doi, Coman şi Popa? Printre altele, şi faptul că „în cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin lui Coman Victor Aurelian“. „În perioada 2010 - 2012, (n.r. Constantinescu Nicuşor Daniel) a efectuat plăţi nelegale către RAJDP Constanţa în cuantum de 20.254.603,36 de lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări de împădurire, fără a fi îndeplinite condiţiile impuse prin H.C.J. Constanţa nr. 310/2009 şi H.C.J. Constanţa nr. 402/2009 şi fără a exista documente justificative întocmite în condiţiile legii. La baza achitării presupuselor lucrări de împăduriri efectuate pe raza judeţului Constanţa, de la bugetul UATJ Constanţa către RAJDP Constanţa, au stat mai multe documente contabile emise de inculpaţii Coman Victor Aurelian şi Popa Daniel Dan, administratori ai SC Rom Coman SRL. În data de 16 iulie 2013, inculpaţii Coman Victor Aurelian şi Popa Daniel Dan au cesionat în mod fictiv părţile sociale ale SC Rom Coman SRL către o persoană de condiţie socială modestă, analfabet, cu scopul de a se sustrage de la urmărirea penală“, se arată în comunicatul DNA.În acelaşi document se mai precizează: „În perioada 1.09.2011 - 3.03.2014, inculpaţii Popa Daniel Dan şi Coman Victor Aurelian, în calitate de administratori ai SC Rom Coman SRL, au omis să evidenţieze în documentele financiar-contabile ale societăţii venituri obţinute din relaţiile comerciale avute cu RAJDP Constanţa, în cuantum de 23.786.168,62 de lei, au evidenţiat în actele contabile ale SC Rom Coman SRL cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, respectiv cheltuieli cu plata zilierilor, dividende fictive, retrageri de la bancomat, plăţi către entităţi afiliate fără documente justificate, în cuantum total de 20.182.023,62 de lei, şi au executat evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri, respectiv Registre de evidenţă a zilierilor şi «borderouri de plată muncitori zilieri», provocând astfel un prejudiciu bugetului de stat în cuantum total de 7.672.957,62 de lei, echivalent al sumei de 1.710.918,82 de euro“.
RAJDP şi-a diversificat „artificial“ activitatea
În continuare, după finalizarea acţiunii de verificare şi întocmirea raportului de control, auditorii Curţii de Conturi menţionează: „În urma controlului, nu s-a putut stabili de ce este necesară achiziţia şi cultivarea lavandei de către RAJDP Constanţa, în condiţiile în care înfiinţarea unor culturi de lavandă implică efectuarea unor studii pentru identificarea clară a zonelor pretabile pentru astfel de plante, a tipului de sol în care trebuie efectuată plantarea, urmată de lucrările necesare pentru pregătirea solului şi de respectarea procesului tehnologic pentru plantarea şi întreţinerea acestora.“ „Astfel, se constată că RAJDP Constanţa a diversificat activitatea într-un domeniu care nu este conform cu scopul pentru care a fost înfiinţată de Consiliul Judeţean Constanţa şi care nu este prevăzut în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare, procedând la achiziţionarea unor produse care generează costuri suplimentare, prin parcurgerea unui proces tehnologic complex, la finalul căruia, odată ajunşi la maturitate, butaşii de lavandă trebuie recoltaţi şi livraţi în consecinţă, auditorii publici externi constată că, până la data prezentului control, nu s-au putut stabili scopul achiziţiei pachetelor de seminţe de lavandă şi nici destinaţia produselor rezultate de pe urma culturilor ajunse la maturitate“, au concluzionat auditorii Curţii de Conturi, în urma controlului efectuat.„Au fost încălcate prevederile mai multor acte normative“
Mai mult, Curtea de Conturi a stabilit că, prin această activitate a RAJDP Constanţa, „au fost încălcate prevederile mai multor acte normative“, printre care HCJ nr. 300/2010 privind aprobarea Programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi. Acest program avea să se desfăşoare pe o durată de trei ani, respectiv 2011 - 2013, iar valoarea totală estimată se ridica la suma de 1.200.000 de lei. Potrivit articolului 2 al hotărârii menţionate, „se împuternicea preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să negocieze şi să semneze Acordul de parteneriat cu autorităţile locale, staţiunile de cercetare, instituţiile de învăţământ, cultivatorii privaţi, precum şi cu alte persoane fizice sau juridice interesate, în vederea punerii în aplicare a «Programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi»“.Achiziţia de seminţe de lavandă a generat alte cheltuieli
„Valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 1.650.379 de lei, reprezentând contravaloarea unor cheltuieli fără respectarea cadrului legal“, sumă care include şi cei 12.529 de lei „reprezentând cheltuieli nejustificate pentru achiziţia unui număr de 454 de pachete de seminţe de lavandă, a căror destinaţie nu este cunoscută până la data prezentului control“, după cum se menţionează în raportul de control al Curţii de Conturi.În ceea ce priveşte consecinţele economico-financiare, sociale etc. ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate, auditorii Curţii de Conturi susţin: „Angajarea de către RAJDP Constanţa a unor cheltuieli pentru achiziţia unor pachete cu seminţe de lavandă, generează, la rândul lor, cheltuieli aferente activităţilor de înfiinţare culturi de lavandă, fără stabilirea scopului final, corelat cu obiectul de activitate al regiei.“
Recomandarea Curţii de Conturi - regia să recupereze prejudiciul
Auditorii Curţii de Conturi au stabilit totodată şi că persoana cu atribuţii a fost directorul regiei, Adrian George Gâmbuţeanu. Auditorii publici externi ai Curţii au emis o serie de recomandări privind măsurile concrete ce se impun a fi luate, în vederea înlăturării erorii/abaterii constatate: „Stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciului cauzat de plata unor cheltuieli aferente «Programului judeţean de cercetare şi refacere a plantaţiilor de pomi fructiferi», program care nu şi-a atins obiectivele pentru care a fost iniţiat, şi recuperarea acestuia, precum şi stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciului cauzat de achiziţia nejustificată a unor pachete cu seminţe de lavandă şi recuperarea acestuia“.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii