Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:20 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ieri, în faţa Spitalului Judeţean Constanţa, s-a făcut istorie. Acţiune fără precedent (galerie foto+video)

ro

08 Apr, 2016 00:00 7179 Marime text
Constănţenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de actuala conducere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Oamenii s-au mobilizat pe cunoscuta reţea de socializare Facebook şi au anunţat un protest, care a avut loc ieri-seară, chiar de Ziua Mondială a Sănătăţii, în faţa unităţii sanitare.
 
„Am obosit cu toţii şi nu cred că mai putem suporta indolenţa şi bătaia de joc de care dă dovadă conducerea Spitalului Judeţean Constanţa, în frunte cu directorul Dănuţ Căpăţînă, sprijinit de autorităţile locale. Oamenii mor cu zile, aparatură nu există, suntem minţiţi că se renovează secţii, în timp ce directorul primeşte mii de euro din banii noştri. De Ziua Sănătăţii, vă invit să protestăm împotriva modului în care Spitalul Judeţean este administrat. Sunteţi aşteptaţi toţi cei ce doriţi să daţi un semn că situaţia trebuie să se schimbe, în faţa spitalului, în această seară, la orele 19.00. Să facem un protest de neuitat şi să arătăm tuturor că lucrurile trebuie să se schimbe! Vă rog să daţi din mână în mână acest mesaj, să ne strângem cât mai mulţi!”, au scris, ieri, oamenii pe Facebook.

La protest s-au prezentat Cătălin Anghel, Andrei Popescu, Adelina Toncean, Mihai Petre, mai mulți tineri din cadru PNL, Alexandru Manda de la Asociația Elevilor din Constanța, Maria Stavrositu.
 
Manifestanții au scandat „Eroii în halate, nu hoți în cravate”, „Demisia”, Lăsați-I să trăiască”. De asemenea, aceștia au venit cu pancarte pe care sunt scrise mesaje de protest „Respect pentru sănătate”. 

„Îmi doresc ca persoanele care în momentul acesta și-au asumat managementul spitalului să raspundă public pentru situația care s-a creeat, care pune în pericol de moarte niște bolnavi de cancer, vorbim despre oameni foarte bolnavi. Vrem toți și probabil ar trebui să fim mai mulți, acest protest a fost spontan și s-a organizat repede, nu cred că este cineva în Constanța care este foarte relaxat pentru că lucrurile rămân așa”, a declarat Adelina Toncean.


Radioterapia a umplut paharul răbdării…

Una dintre problemele care au umplut paharul răbdării constănţenilor a fost declaraţia managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Danut Căpăţînă, potrivit căreia, începând cu 4 aprilie, singurul aparat de radioterapie din cadrul unităţii sanitare, care foloseşte cobalt, şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Serviciul de Radioterapie era singura speranţă pentru suferinzii de cancer din Dobrogea, menit să le oprească evoluţia bolii. Managerul Dănuţ Căpăţînă a mai precizat că a informat Ministerul Sănătăţii şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar problema nu a fost soluţionată nici acum. Prin urmare, spune Dănuţ Căpăţînă, după ce a fost consultat şi Consiliul Judeţean Constanţa, s-a luat decizia concesionarii Serviciului de Radioterapie. Aşa se face că bolnavii de cancer din Dobrogea vor fi nevoiţi să meargă la alte centre pentru a face radioterapie.
 
De asemenea, managerul Dănuţ Căpăţînă a afirmat că, la ora actuală, există doar zece pacienţi care au nevoie de radioterapie. „Este o chestie care se întâmplă la nivel naţional. Cred că se urmăreşte să fim omorâţi. Problema este în toată ţara. În toată ţara nu există aparatură de radiologie modernă, de ultimă generaţie. Se întâmplă peste tot. Suntem vai de capul nostru cei bolnavi de cancer. Radioterapia pe care am făcut-o fără acum am făcut-o fără protecţie, fără scut, ca să nu fim radiaţi. Am fost operată pe cord deschis, acum o săptămână, deoarece mi-a fost prăjită inima din cauza asta. Mi-am scos dinţii din gură, pentru că, făcând radioterapie, dantura mi-a fost terminată. Este o chestie la nivel naţional. Eu, dacă aş putea, aş coborî în faţa spitalului, ca să fiu alături de protestatari. Din păcate, nu pot să risc să ies în faţa spitalului, fiind operată acum o săptămână. Interesul este să se desfiinţeze radioterapia de stat în toată ţara, ca să apară privaţii. Casa Naţională pentru Asigurări de Sănătate decontează banii pentru aceste servicii. Sistemul de sănătate din România arată ca un şvaiţer, adică ceva bun, dar găurit. Din păcate, aceste sincope dăunează bolnavilor de cancer“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Corina Alexandru, preşedintele Asociaţiei OncolgicRom.

Reacţii, declaraţii, comentarii

Viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, a declarat că susţine acest protest. „Consiliul Judeţean Constanţa şi managerul trebuiau să rezolve problema. Susţin orice protest. Eu am rezolvat problema legată de parcare, dar situaţia din spital nu intră în atribuţia Primăriei. Nu sunt în localitate, dar susţin orice protest”. El a mai spus că nu a văzut luări de poziţie din partea CJC în legătură cu situaţia din Spitalul Judeţean Constanţa privind Radioterapia: „Vorbim de poziţii ferme…“
 
Şi Vergil Chiţac a anunţat, pe Facebook, că nu participă la acest protest, precizând însă că este alături de protestatari. „Vă felicit pentru iniţiativă, pentru a nu se crede că vreau să politizez această acţiune civică, nu voi fi prezent, dar sunt alături de voi. Bravo, tineri frumoşi!“, a scris Chiţac.
 
De asemenea, senatorul Marian Vasiliev a declarat că în cursul zilei de azi va apărea în spaţiul public solicitarea lui către Ministerul Sănătăţii privind demiterea lui Dănuţ Căpăţînă.
 
Vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că nu comentează în niciun fel iniţiativa protestului. „Noi avem contract cu o firmă pentru management spitalicesc, contract care expiră pe data de 31 decembrie 2016. Dacă Dănuţ Căpăţînă îşi va da demisia, societatea respectivă va trebui să numească alt manager“, a menţionat Cristinel Dragomir. Precizăm că vicele CJC a făcut referire la SC Performance Profile SRL, societatea lui Dănuţ Căpăţînă, care a câştigat contractul „Servicii de management sanitar spitalicesc“, atribuit de CJC.
 
Cât priveşte problema Serviciului de Radioterapie, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a ţinut să facă anumite precizări. „Nu mai e nimic de făcut. Nu se poate face nimic, pentru că nu mai face nimeni surse din acestea (n.r. de cobalt). Acum s-a luat legătura de către Spitalul Judeţean cu cei de la Institutul Oncologic. Bolnavii care trebuie să facă tratamentul, care sunt cinci-şase pe zi, noi am aproximat atunci că ar fi cam zece pe zi. Sunt 2.700 de bolnavi în tot judeţul, 30 trebuie să facă radioterapia, care se face după un grafic. Conform graficului, nu avem zile în care să avem mai mult de şase pe zi. Cu toţi bolnavii s-a luat legătura să meargă la Institutul Oncologic.
 
Noi de cinci ani ştiam că va expira sursa, am făcut demersuri an de an, la fiecare ministru al Sănătăţii care a venit, la fiecare prim-ministru nou, şi am spus că ne depăşeşte acest subiect şi să ne dea echipamentul. Noi nu avem aceşti bani. Echipamentul, fiind cu un generator de particule, este costisitor. Unul nou e peste 5 milioane de euro şi unul second hand e 2-3 milioane, dar şi acelea, second hand, trebuie să aibă anumite ore de funcţionare, nu e chiar aşa“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC.
 
În urma demersurilor făcute de cotidianul ZIUA de Constanţa, deputatul Florin Gheorghe a decis să trimită o interpelare ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, privind expirarea licenţei aparatului de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. „Domnule ministru, încă din anul 2014, am atras atenţia miniştrilor Sănătăţii asupra faptului că, prin diferite programe de dotare a unităţilor spitaliceşti, s-a achiziţionat aparatură modernă, însă, fie din lipsa specialiştilor, fie din cauza lipsei achiziţiei unor licenţe sau a know how-ului specific, aparatele sunt depozitate în magaziile sau subsolurile spitalelor fără să fie utilizate în scopul pentru care au fost achiziţionate. Unele unităţi spitaliceşti au reuşit să depăşească acest impas şi le-au pus în funcţiune. Este şi cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, care a utilizat până la începutul lunii aprilie a anului 2016 un aparat specific pentru radioterapie, care utilizează cobalt. Din nefericire, pentru că licenţa de funcţionare a expirat, singurul centru pentru radioterapie din judeţ a fost închis, iar pacienţii, diagnosticaţi cu diferite stadii ale cancerului trebuie să se deplaseze în judeţele vecine sau la Bucureşti pentru tratament. Având în vedere faptul că tot mai multe unităţi de sănătate publică au făcut investiţii în logistică, însă nu le utilizează din cauza unor proceduri birocratice, vă rog, domnule ministru, să aduceţi următoarele precizări:
- Ce măsuri urgente intenţionaţi să implementaţi pentru a sprijini obţinerea cât mai rapidă a unei noi licenţe pentru aparatul de radioterapie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa?
- Aveţi o evaluare sau intenţionaţi să întreprindeţi un control în unităţile spitaliceşti care au achiziţionat aparatură modernă, dar care încă nu o utilizează din motive imputabile fie managementului instituţiei, fie piedicilor birocratice impuse de minister?
Solicit răspuns în scris şi oral”.

Managerul Căpăţînă se şcoleşte la Boston

Am încercat să luăm legătura cu managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, însă acesta a declarat că va face declaraţii când se va întoarce în ţară. Dănuţ Căpăţînă este plecat la un curs, la Boston, pe management de spitale şi leadership. „Am aplicat online şi am fost admis acolo. Cred că sunt cam singurul din România care merge acolo… Sunt cursuri pentru a căpăta anumite abilităţi“, a ţinut să menţioneze, acum o săptămână, managerul Căpăţînă, înainte să arunce „bomba“ pentru bolnavii de cancer, şi anume faptul că, începând cu 4 aprilie, singurul aparat de radioterapie din cadrul unităţii sanitare, care foloseşte cobalt, îşi opreşte activitatea.
 
Citeşte şi 
 
UPDATE8-În această seară, va fi organizat un protest împotriva managerului Spitalului Judeţean Constanţa. Se cere demisia lui Dănuţ Căpăţînă

Parlamentarii îl acuză de prost management Radioterapia a „murit“. Dănuţ Căpăţînă a lansat bomba şi a plecat în Boston!

Spitalul Judeţean Constanţa, „privatizat“ bucată cu bucată - După imagistică şi laborator, se concesionează radioterapia

Pacienţii cu cancer, puşi pe drumuri - Cezar Irimia acuză - „Autorităţile locale nu s-au implicat. Nu au avut grijă de bolnavii din Constanţa“
 
Radioterapia a „murit“. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa „Nu trebuie să ajungem la concesionare!“
 
Interpelare în Parlament privind expirarea licenţei aparatului de radioterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii