Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:17 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, cheamă în instanță Recorder.ro. Cere daune de 1,2 milioane de euro

ro

30 Jan, 2024 17:00 2782 Marime text
 
 În luna noiembrie 2023, Recorder.ro a publicat o investigație în care preotul Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %.
  • Conform Recorder.ro, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.
  • Acum, preotul Petrică Leașcu dă în judecată Asociația Recorder Community ce se ocupă cu gestiunea portalului de știri Recorder.ro și solicită daune de 1,2 miloane de euro.  
  • Contactat telefonic, preotul Petrică Leașcu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că solicită 1,2 milioane de euro, pentru „calomnie și defăimare publică“ ca urmare a unor afirmații precizate în „materialul «Corupție în numele Domnului, partea 1» și în emisiunea «Cap la cap», ambele din data de 21 noiembrie 2023“.
 
 
Preotul Petrică Leașcu, personajul cheie din investigația jurnaliștilor de la Recorder.ro, intitulată „Corupție în numele Domnului“, cheamă în instanță Asociația Recorder Community ce se ocupă cu gestiunea portalului de știri Recorder.ro și solicită daune de 1,2 miloane de euro. După investigația Recorder.ro, procurorii DNA au informat oficial - la data de 5 decembrie 2023, prin comunicatul nr. 1128/VIII/3, postat pe site-ul oficial al direcției, că îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență!
 
UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)

 
Dosarul 627/2/2024 promovat în instanță de preotul Petrică Leașcu a fost înregistrată pe rolul Secţiei a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie din Curtea de Apel București și are ca obiect „pretenţii daune morale şi materiale“.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, părțile cauzei sunt: Leaşcu Petrică - reclamant, iar de partea cealaltă, Asociatia Recorder Community, Nedea Alexandru, Anca Simina și Cristian Tudor Popescu au calitatea de pârât.
 
Până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.
 
Contactat telefonic, preotul Petrică Leașcu a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că solicită 1,2 milioane de euro, pentru „calomnie și defăimare publică“ ca urmare a unor afirmații precizate în „materialul «Corupție în numele Domnului, partea 1» și în emisiunea «Cap la cap», ambele din data de 21 noiembrie 2023“.

 
De precizat că în urmă cu câteva zile, pe contul de Facebook Recorder au fost publicate o serie de precizări cu privire la acuzațiile aduse de preotul Petrică Leașcu, după difuzarea materialelor video grupate sub umbrela „Corupție în numele Domnului”.
 
În continuare, redăm mesajul Recorder

 

„În urmă cu două luni, Recorder a publicat două materiale video grupate sub umbrela „Corupție în numele Domnului”, pornite  de la o serie de imagini filmate cu camera ascunsă de preotul Petrică Leașcu.
 
Impactul celor două materiale a fost semnificativ: au fost deschise dosare penale, inclusiv pe numele unui arhiepiscop ortodox, membru al Sfântului Sinod, iar în spațiul public au existat dezbateri aprinse despre zonele întunecate ale Bisericii Ortodoxe Române.
 


Ne-am obișnuit ca după astfel de investigații să existe persoane sau grupări care încearcă să reducă impactul apelând la diverse strategii de denigrare. Pentru că denigrarea redacției sau a avertizorilor care facilitează aflarea informațiilor reușește uneori să mute atenția de la fapte.
 
În cazul seriei „Corupție în numele Domnului” au apărut mai multe astfel de situații: de la ridiculizarea preotului care a realizat filmările („n-a fost niciodată preot”, „e un infractor condamnat pentru înșelăciune”), până la contestarea înregistrărilor apărute în material („sunt făcute cu inteligența artificială”). Și, desigur, obișnuitele invective folosite la adresa Recorder de câte ori publicăm ceva despre Biserică („niște sataniști”, „au agendă să distrugă Biserica”).
 
Acum suntem acuzați de lipsă de corectitudine și de „ascunderea unor înregistrări relevante”. Iar acuzațiile stârnesc interes prin neobișnuitul situației: cel care ne acuză, la două luni după apariția materialelor jurnalistice, este chiar preotul care apare în ele ca avertizor.
 
Pentru noi, lucrurile sunt simple:
 
Atunci când un cetățean ne caută pentru a semnala nereguli avem datoria să îl ascultăm, fără a-i judeca aprioric intențiile și fără a pune etichete bazate pe prima impresie. Preotul Petrică Leașcu ne-a spus, în urmă cu o jumătate de an, că poate demonstra cu probe indubitabile fenomenul traficului de influență din interiorul Bisericii Ortodoxe Române. Am ales să nu ne oprim la biografia sa, marcată de o informație ușor de găsit la o simplă căutare pe portalul instanțelor: Leașcu are la activ o condamnare cu suspendare pentru înșelăciune.
 
În ciuda acestui fapt, i-am spus preotului că, dacă ne va prezenta dovezi în sprijinul afirmațiilor sale despre neregulile din interiorul Bisericii, le vom analiza cu toată deschiderea, pentru că misiunea noastră este să urmărim faptele. I-am mai spus și că decizia de a publica sau nu dovezile pe care ni le va furniza este exclusiv a redacției, la fel și forma în care o vom face.
 
A acceptat fără niciun amendament.
 
Când ne-a pus la dispoziție o serie de filmări, am constatat că multe dintre ele reprezintă dovezi indubitabile despre traficul de influență practicat de politicieni și de oamenii Bisericii pentru împărțirea banilor publici. Le-am publicat, alături de mărturia preotului Leașcu, menționând totodată condamnarea pe care a primit-o și apartenența sa la sistemul a cărui funcționare a devoalat-o. Așa ni s-a părut corect față de public, să spunem din capul locului că cel care vorbește a fost “martor și părtaș” la neregulile pe care le descrie.
 
Acum, același preot duce o neobosită campanie în spațiul public prin care ne acuză că l-am denigrat, făcându-l „părtaș” fără să avem dovezi în susținerea afirmației noastre. În fața unei acuzații atât de bizare, nu avem ce să răspundem altceva decât reluând una din afirmațiile pe care însuși preotul Leașcu le-a făcut în fața camerei: „Trebuie să recunosc, eu sunt o consecință a acestui sistem. Am fost în sistem, am beneficiat de acest sistem. Poate nu aș fi făcut aceleași lucrări și nu aș fi ajuns la aceeași cifră de afaceri dacă era un sistem corect. Îmi recunosc partea mea de vină, pentru că am fost tolerant”.
 
Totodată, preotul Leașcu spune că ne va acționa în instanță, cerându-ne daune de peste un milion de euro, „câte un euro pentru fiecare vizualizare” pe care am făcut-o cu materialele publicate. Din această inițiativă și din alte afirmații pe care le face, constatăm că preotul Leașcu și-a schimbat perspectiva asupra relației pe care a avut-o cu redacția Recorder și pe care i-am transmis-o în repetate rânduri: noi am fost jurnaliștii, iar el a fost sursa care ne-a furnizat niște informații, de bună voie și nesilit de nimeni. Am respectat termenii acestei relații de tip jurnalist-sursă și am căutat să i-o explicăm cât mai clar.
 
A părut că o înțelege și o acceptă și înainte, și după publicarea materialului. Acum, după două luni, s-a răzgândit și vede lucrurile altfel: se uită la materialele publicate de Recorder ca la niște produse care ar fi trebuit să-i aparțină și lui, numără vizualizările și le convertește în sume de bani imaginare, e nemulțumit și revoltat de felul în care am selectat înregistrările relevante.
 
Nu avem vreun comentariu de făcut asupra acestor transformări, chiar dacă există oameni care își ridică semne de întrebare în privința reputației noastre pe baza afirmațiilor făcute de preotul Leașcu și de alți influenceri care îl susțin.
În final, cele care contează sunt faptele prezentate în cele două investigații. Valoarea lor rămâne aceeași. Într-o investigație jurnalistică, faptele demonstrate primează, nu omul care le relatează.
 
Nu vom ocoli, desigur, cea mai gravă acuzație pe care preotul Leașcu o face la adresa noastră: aceea că am fi „ascuns înregistrări relevante”. Din nou, este o problemă de înțelegere a meseriei de jurnalist. Am fi putut ascunde imagini dacă eram în postura celor care primeau și încărcau niște imagini pe internet. Jurnaliștii nu se ocupă cu asta.
 
Din informațiile pe care le obțin, le selectează pe cele relevante, ceea ce am făcut și noi, renunțând la filmările în care reacțiile celor vizați erau ambigue, redundante sau chiar ostile la propunerile preotului Leașcu.
 
Nu aveam cum să ascundem ceva pentru că imaginile nu erau doar în posesia noastră, fiind deținute de cel puțin încă o persoană: preotul Petrică Leașcu. Știam că el poate alege oricând să le publice și pe cele care au căzut la montajul Recorder, ceea ce a și făcut, declarându-le relevante, dar eliminând el însuși pasaje pe care nu le-a considerat utile. Nu avem niciun motiv să purtăm vreo dezbatere despre cine a selectat mai bine, așa că vom considera acest subiect încheiat.
 
Precizăm, încă o dată, că nu au existat niciun fel de presiuni externe asupra redacției de a proteja anumite persoane politice sau din interiorul Bisericii. Selecția imaginilor incluse în material ne aparține exclusiv nouă, jurnaliștilor Recorder, iar filtrele pe care le-am folosit au fost, ca de fiecare dată, adevărul și interesul public“.

 
Amintim că după investigația Recorder.ro, procurorii DNA au informat oficial - la data de 5 decembrie 2023, prin comunicatul nr. 1128/VIII/3, postat pe site-ul oficial al direcției, că îl cercetează pe ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență!
 
În dosar, ÎPS Teodosie are calitatea de inculpat.
 
În dosar este vizat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.
 
„Această nouă calitate, de inculpat, este exagerată“
LIVE. UPDATE. ÎPS Teodosie, prezent la DNA Constanța! (FOTO+VIDEO)

 
 
Oficial de la DNA - comunicat din  5 decembrie 2023

 
„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
 

Petrică Leașcu proces cu Arhiepiscopia Tomisului
 
De precizat că într-un alt dosar, Petrică Leașcu cheamă în instanță Arhiepiscopia Tomisului!

Dosarul 8742/118/2023 a fost înregistrat pe rolul Secţiei I civilă din Tribunalul Constanța la data de 27 decembrie 2023. Cauza are ca obiect „acțiune în răspundere delictuală“, iar părțile sunt, conform portalului instanțelor de judecată, Leașcu Petrică - reclamant și Arhiepiscopia Tomisului - pârât.

 
În cauză, Petrică Leașcu solicită de la Arhiepiscopia Tomisului despăgubiri în sumă de 100.000 de lei, precum și ștergerea unor precizări postate pe site-ul oficial al arhiepiscopiei după investigația Recorder.ro.  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“
Petrică Leașcu cheamă în instanță Arhiepiscopia Tomisului! Cere despăgubiri de 100.000 de lei (VIDEO+DOCUMENTE)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii